Djokovic mot 25 slams?

Han är inte bara tokig, Djokovic. Man kan lätt glömma det när man läser allt dumt han sagt nu under uppehållet. Det har ni kunnat läsa om i andra texter här så det kan vi ju låta vara nu.

Som sagt, man ska inte glömma att han är tidernas bästa tennisspelare också, och han har nu pratat lite om sin tennis. Lite sådär vid sidan om alla tokigheter. Han får faktiskt in i även den här intervjun att hans ”personliga utveckling” är ett lika stort mål som att vinna i tennis.

Men men det sagt, häromdagen sa han i en intervju att även om han funderade på att sluta under 2018 när han hade som störst problem med sin armbåge. Han ska då ha berättat för sin familj att han tänkte sluta innan operationen gjorde att armbågen fungerade igen och han åter började vinna det mesta. Det där med att sluta är inte längre aktuellt. Nu pratar han i lite andra termer.

Han pratar om att han kommer spela färre och färre turneringar och att den förändringen kommer ske snart. Jag tror det går lite i linje med de flesta toppspelarna faktiskt. Jag tycker man sett det de senaste åren att toppspelarna inte längre bryr sig om mastersturneringarna. Det är bara att titta på vilka spelare som vinner de turneringarna numera. Förut var det de tre stora plus Murray som vann dem. Nu är det lite vem som helst, och framför allt när det gäller Djokovic har det känts som att han inte ens brytt sig vid förlusterna i dessa turneringar. Mastersturneringarna är obligatoriska men de är bara obligatoriska så länge de största spelarna är med på att de ska vara det. Om Djokovic säger att han inte vill spela mastersturneringar, vad ska någon göra åt saken? Bötfälla honom? Stänga av honom? Inte direkt kanske. De gör som de vill, och jag tror Djokovic kommer fortsätta dra ner på antalet mastersturneringar han spelar. Han tror absolut inte det är orealistiskt att de stora spelarna som kommit upp i åren, just nu Djokovic, Nadal och Federer, ligger på omkring 10 turneringar per säsong. Grand Slam-turneringarna, några förberedelseturneringar och några mastersturneringar, inte mer än så.

Det var dock inte detta som var det mest intressanta. Nej, det mest intressanta var att Djokovic nu pratar om att han planerar att slå rekordet för antal vunna Grand Slam-titlar och han pratar om att han om han sköter sitt tävlande som han ska så är det inte orealistiskt att han spelar till det att han är 40 år gammal. Och ska man vara riktigt ärlig, han är ju lite speciell, Djokovic. Han äter rötter snarare än blodiga köttbitar, han dricker ljummet vatten, han dricker juicer som smakar helvete. Hans kropp kommer inte förfalla direkt. Han kommer troligen bli 150 år gammal och han kommer i synnerhet vara i superskick när han är 40 år gammal. Så säg såhär, man ska nog inte bortse från att han kommer dominera på i princip samma nivå som nu i sju år till. Han fyller 33 år om fem dagar. Sju år till alltså, plus att han ju ser sig själv spela när han är 40, så det kanske blir både 41 och 42 innan han kliver av.

Mycket han förstås hända, men de senaste fem åren har han vunnit 10 Grand Slam-turneringar, och då har han under denna period ändå alltså haft problem med en mycket bökig skada som höll honom borta helt ett tag, och gjorde att han inte kunde göra sig själv rättvisa under ett mycket längre tag.

Intressant ändå tycker i alla fall jag, och lite svindlande. Om det här fortsätter, var landar han? 25 slams? 30 slams?

Federer svårt nog ta fram papperspåsen och andas lite i den. Det här var inte goda nyheter för honom.