Rike Rogge

Det blev ett bra år för lille Rogge det där. Första gången som han vinner ligan över vem som tjänar mest pengar. Och som sagt, det blev en slant. Han klämmer sig faktiskt precis över miljarden omsatt till kronor.

1 001 049 423 kronor. På ett ungefär sådär.

Hur går det där till då? Han har ju inte direkt rensat tennisens prispengar i slams och atp-turneringar.

Futtiga 60 miljoner av de där intäkterna kommer från prispengar inom tennisen. Resten är från sponsorer och även om det inte är specificerat, jag tror han får en rätt bra slant för den där japanska loggan han har på bilden till höger. Det var otroligt märkligt när han bytte från Nike, man gör liksom inte det. Nike brukar vara otroligt måna om att behålla sina flaggskepp och det är ytterst sällan någon lämnar. De brukar betala det som krävs. Vilket de nog också försökte göra, men japanerna måste lagt sig extremt långt över. Om man jämför med de andra idrottarna på topplistan så är de inte ens halvnära Federer när det gäller sponsorintäkter och även om Federer har fler sponsorer, det måste vara Uniqlo som är tungan på vågen, gissningsvis får han uppemot hälften av sina pengar därifrån. Och även om han får det så krossar han nästan alla andra när det gäller sponsorintäkter. Om man tar bort en halv miljard från Rogges sponsringspott så drar han fortfarande in lika mycket som Ronaldo på den posten, och Ronaldo hatar ju inte att synas, så att säga.

Den som hade vunnit det här om han tyckt om att synas lite mer är troligen Messi. Han är som synes otroligt nära, trots att han inte ägnar i närheten av lika mycket tid åt att synas som de andra i toppen gör.

I övrigt kan de noteras att de stora stjärnorna i lagidrotterna har extremt höga löner, men de har det kämpigt på sponsorsidan. Antagligen mestadels för att de inte behöver, men kanske lite också för att de blir mer låsta till sina lag vilket gör det svårare att ha stora samarbeten om man jämför med de individuella idrottarna. Woods, som är den andra individuella idrottaren på topp-10 här är också den som drar in näst mest pengar vid sidan om lön/prispengar, så enklare att tjäna pengar bredvid om man inte har ett lag och en klubb som man sitter fast i alltså.

Börja med tennis om du vill tjäna pengar, det har nog de flesta i min generation fått höra. En gång i tiden stämde det nog också. Sen kom lagidrotterna i USA, numera främst basket och amerikansk fotboll och blev sådär utomjordiskt stora så numera tjänar tennisspelarna växelpengar jämfört med de största inom dessa idrotter. Djokovic är den som spelat in överlägset med pengar genom tiderna inom tennisen. Han har snart spelat in 1,5 miljard kronor. Det tjänar de bästa basketspelarna på fyra år någonting, bara i lön alltså. Så det är lite skillnad.

Tuff kamp om andraplatsen förresten när det gäller prispengar. Djokovic har dragit ifrån och har spelat in 144 miljoner dollar. Federer är tvåa på 122 miljoner och precis bakom honom, Nadal på 120 miljoner. Federer kommer snart vara ner på tredje plats där alltså, men han har ju som sagt sina japanska tröjor som gör att han trots allt kommer ha råd att köpa hur mycket godis han vill för en lång tid framöver.

Det där med att börja med tennis förresten. Gör inte det. Inte om man vill tjäna pengar.

Caruso är just nu rankad på plats 100 i världen. Han har under en ganska lång karriär spelat in snart 10 miljoner kronor.

Vet ni vad världens 100:e bästa basketspelare tjänar?

Om han är hundrade bäst i världen i basket är väl lite oklart kanske, men Courtney Lee, en extremt överbetalt gubbe som de flesta lag han spelat för mest velat bli av med de senaste åren, är i alla fall basketvärldens 100:e bäst betalde spelare. Vad han tjänar på ett år? 120 miljoner kronor. Caruso hade nog hellre tagit det än den dryga miljonen han tjänar på ett år.

Det är stor skillnad. Caruso bidrar absolut ingenting till intäkterna i tennisvärlden. Lee är trots allt en sån där spelare som behövs för att kvalitén på laget ska bli så god som möjligt. Kanske inte outbytbar direkt, men han behövs. Caruso skulle kunna bytas ut på en sekund mot någon som är rankad 200 istället och ingen skulle märka något. Så där har vi anledningen till att tennisspelarna som inte är uppe i den absoluta toppen inte tjänar jättemycket. Och som sagt, även spelarna i toppen. De blir fullständigt slaktade av basketspelarna när det gäller att tjäna pengar, bortsett från Federer då, för han har sina japanska tröjor.