Fler försök att skaka liv i tennisen

Vad är det senaste då? Tyskarna hänger i med sina träningsmatcher som spelas på en avlägsen grusbana inomhus. Österrikarna spelar lite på grus men helt ärligt, det kanske hade varit bättre om Thiem inte varit med. Det blir nästan löjligt att han ska stå och spela mot såna som han i princip inte tappar gem mot om han kämpar. Flera grejer rullar i USA. Jag satt häromdagen och tittade lite på en dimmig facebookstream från Kalifornien där Querrey och ett gäng helt okej challengerspelare var igång. Sen spelar de dagligen i Florida också ett gäng mer eller mindre usla spelare. Ryssarna nöter på med sina matcher i det där tältet. Fler och fler länder kommer igång, kort sagt. Fransmännen ska också gå igång om ett par veckor. Plus Goffin och Popyrin där.

Vad är senaste nytt då?

Jo, britterna ska börja. Bröderna Murray, Evans och Edmund, de bästa spelarna där alltså, har fått igång något där de ska samla in pengar till välgörenhet. De ska spela matcher på det nationella tenniscentret i Roehampton.

Gemensamt för alla dessa grejer, både de som är igång och de som ska dra igång, är att spelplatserna är mer eller mindre deppiga. Amerikanerna spelar på lokala banor nere i parken, typ. Österrikarna spelar på en ordinär grusbana. Fransoserna ska spela på en plats där det normalt är en tennisskola. Och britterna som sagt, lite liknande. Jag tror det är lite det här som man missat hittills. Och som jag ärligt talat tror att all sport, när den väl drar igång igen, kommer märka att det inte funkar.

Har ni försök kolla på den tyska fotbollen de senaste veckorna?

Jag har försökt.

Jag älskar fotboll och den tyska fotbollen är ju skitbra. Man kanske inte ser alla matcher därifrån normalt sett men det handlar inte om något annat än överflödets förbannelse. Med tanke på mängden fotboll som spelas normalt sett går det i princip bara att följa det man absolut mest gärna ser, annars blir det inte så mycket kvar till andra viktiga saker som tennis, basket, och så vidare. Man kanske ska ha någon timme om dagen ute i verkligheten också.

Men nu, när man ser den tyska fotbollen inför tomma läktare, och inramningen andas mer division 7 än Bundesliga så funkar det inte alls.

Precis det här är min känsla även när det gäller tennisen.

Jag läste häromdagen att Messi uttalat sig om att fotbollen aldrig kommer bli sig lik igen. Det är nog inte så vansinnigt långt ifrån sanningen. Publiken kommer komma in på arenorna igen, inget snack om det, men kommer folk klättra på varandra som man tidigare gjort på läktarna? Kanske inte. Jag tror vi fått oss en liten tankeställare om vad som funkar och inte funkar numera.

Så, hur löser man det här då?

Jag tror personligen att lösningen, i alla fall just nu, är att helt tänka om. Att i princip tänka bort de normala spelplatserna för vår älskade sport.

Att spela på samma arenor som annars, men ta bort allt som arenorna är byggda för, det kommer inte bli så bra. För det kommer bli så vansinnigt uppenbart att allt har gått åt helvete och numera är sämre. Exempelvis, om US Open och/eller Franska Öppna skulle bli av utan publik. Då ska man givetvis inte använda centercourtsen för de största banorna. Vad i hela världen ska man med läktarna till liksom? Man ska välja banorna med minimala eller inga läktare, för att få det att se ut som något helt annat än vad vi är vana vid.

Positivt då att det verkar finnas någon eller några som redan förstår det här.

För tyskarna, de som var igång allra först med träningsmatcher, är nu på gång igen.

I mitten av juli ska två träningsturneringar spelas. Var då? På en flygplats i Berlin.

Genialt. De ska spela i en flygplatshangar. Thiem, Zverev, Kyrgios och Sinner. Först ska de spela tre dagar på gräs och sen tre dagar på hardcourt.

Varför genialt då? Varför ska man spela tennis på en flygplats?

För att göra något annat. För att göra något som inte framstår som det vi gör i vanliga fall, men mycket sämre.

Hur borde man göra då?

Ja, Grand Slam-turneringarna kräver ju ett gäng banor, så man lär väl spela dem på de vanliga spelplatserna. Men borde man flytta finalerna till någon annan, fräsig spelplats? Borde man stänga av Central Park i några timmar så Djokovic och Nadal kan spela US Open-finalen där? Och Franska Öppna-finalen, vid foten av Eiffeltornet, eller?

Det där kommer ju inte hända. Det finns superstora problem med att spela utomhus på andra spelplatser än arenor som är anpassade för att hålla folk ute. Det hade inte varit så enkelt att hindra folk från att smyga fram till banan och kolla och att spärra av allting skulle bli för dyrt och krångligt, men ni förstår nog vad jag vill åt.

Den som ska lyckas med det här. Att väcka intresset kring tennisen, och även den övriga sporten, är den som tänker nytt och kommer på idéer som är mycket bättre än de jag luftar här.

NBA kommer troligen starta om med att alla matcher spelas på Disney World-området i Florida och det verkar som att man redan spånar på om alla spelare borde ha mikrofoner på sig, så man hör vad som verkligen händer på planen. Det är exakt sånt man måste jobba med. För bristen på miljöljud, publikljud, är brutalt deppig. Så deppig att man på de tyska fotbollsmatcherna erbjuder artificiellt publikljud som ett alternativ på matcherna. Det blir inte helt normalt kan jag säga. Men man kan göra annat. Nu pratar man inte så mycket medan man spelar tennis, men det finns säkert något att göra. Man kan säkert experimentera med kameravinklar och så vidare när det inte finns någon publik att ta hänsyn till och framför allt kan man rama in banan så att inga tomma, deppiga läktare behöver synas. Men allra helst som sagt, bygg temporära tennisbanor för matcherna. Om det sen är på en flygplats eller någon annanstans, det spelar ingen roll. Bara det är något annat. Något som inte påminner om hur bra det hade kunnat vara.