När kommer det igång?

Ska vi ta en liten uppdatering?

Jag har ju, kanske inte fortlöpande, men i alla fall då och då under detta hemska uppehåll, dragit mina egna prognoser över hur det kommer bli. När något kommer ändras. När tennisen kommer komma igång igen.

Vi kan väl köra en sån igen, för det var ett tag sen nu.

Officiellt har det inte hänt någonting. Det är fortfarande så att alla turneringar fram till Washington är inställda. Allt fram till augusti alltså, men det är ju inte så långt fram i tiden längre. Det är mindre än två månader tills dess.

Jag tror inte att Washington kommer spelas. Jag tror inte att Toronto som ska spelas veckan efter kommer spelas.

Den 16:e augusti ska Cincinnati börja. Jag tror inte att den kommer spelas heller, men det tror jag är första minimala chansen att vi får se riktigt tävlingstennis igen. Det finns ett realistiskt scenario att spelarna börjar ta sig till USA i början av augusti. Att man håller koll på dem i ett par veckor och om alla är friska och krya så skulle det finnas en chans att spela Cincinnati. Det som det faller på lite grann är nog att det trots allt inte är särskilt lönsamt att arrangera en mastersturnering utan publik. Lönsamt kan det nog vara, men inte så lönsamt att man är beredd att jaga igång det. På det tror jag att Cincinnati och även Winston Salem veckan efter faller bort, men det skulle nog gå att genomföra dem.

Sen är det US Open, och jag börjar närma mig uppfattningen att det skulle förvåna mig om den inte skulle bli av. Jag tycker inte det finns så supermycket som talar emot. Det är väl kanske att Sydamerika ligger lite efter, och det kommer bli svårare för spelarna därifrån, men man har redan pratat om att åka och hämta alla spelare snarare att låta dem resa på vanligt vis, och då borde det gå att lösa med sydamerikanerna också. Man har börjat spåna på nödvändiga åtgärder för att genomföra turneringen, något jag aldrig tror att man hade gjort om man inte hade trott på det. US Open blir av, jag tror verkligen det. Så tennisen är nu mindre än tre månader bort.

Därefter är det ju Franska öppna som bokat in september månad, i stort sett. Davis Cup veckan efter US Open, det blir ju inget, det kan vi vara extremt överens om. Sen är det Franska öppna. Jag är kanske inte lika övertygad där som jag är kring US Open men om jag fick välja, ja eller nej, så hade jag sagt ja även på Franska öppna.

I höst är sen allt upp till kineserna. Det är där turneringarna spelas. Jag tror kanske inte att Tokyo blir av. Verkar otroligt att japanerna ska ta dit spelarna för en vecka, men det skulle kunna vara turneringar i Kina under en månads tid och att ha spelare på en och samma plats under en längre tid kommer nog vara modellen för i stort sett alla sporter när det drar igång igen. Formel 1 ska börja köra flera lopp på samma ställe för att förenkla, NBA ska spelas i en bubbla, de vill säga spelarna ska befinna sig på Disney World i nästan tre månader för att spela klart säsongen, sen får de komma ut. Där hade man ju kunnat tänka sig att vara. Ganska skönt att bli instängd i några månader. Jag läste att skidåkningen planerade för något liknande. Kort sagt, resande mellan länder kommer vara problematiskt ett tag till, men när man väl är i ett land kommer det inte vara några problem att vara där istället för hemma. Så en månads tennis i Kina, jag tror på det.

Sen är det lite för långt fram när man börjar tänka slutspel och sådär. Blir kanske svårt att få en korrekt slutspelsuppställning. mastersturneringen i Paris kommer ganska snabbt efter Franska öppna i samma stad så man kanske steker den också. Jag vet inte, det beror väl lite på hur läget är då också. Har vaccinet kommit och hunnit distribueras ut så kommer man så klart bara bomba på. Det är lite olika bud på den fronten men kanske mer troligt att det kommer i början av nästa år än i slutet av det här året.

Kort sagt, det ljusnar ju det här, mina vänner. Det är inget snack om att vi är förbi det värsta och även om skiten kvarstår, skiten i form av sjukdomen och skiten i form av att tennisen står kanske allra sist i kön för att dra igång med tanke på hur reseberoende sporten är, vi kommer också komma igång. Och det börjar nu kännas som att man kan börja planera för det. Ett tag trodde jag inte på någon mer tennis i år. Nu tror jag det.

Eller ja, tennisen är igång i högsta grad redan nu i och för sig.

Den här veckan har nya träningsturneringar startats i Frankrike, Tyskland, och någonstans på Balkan. Dessutom fler och fler grejer i USA. Snart kommer England igång också och det är fler grejer på gång i Frankrike. Och så Djokovic tour på Balkan så klart. Österrikarna är igång och spelar också. Kolla gärna oddslistan här på Bethard så får ni se att det är massor av tennis igång. Thiem, Struff, Sandgren, några andra atp-spelare och massor av challengerspelare är i elden idag. Det är träningsmatcher, men det är inte minsta snack om att tennisen är igång igen.