Gör aldrig såhär med tennisen

Är det här vad ni vill ha? Det är ungefär det jag brukar säga till folk som konstant, maniskt, tjatar om att spelare spelar för långsamt och tar för lång tid på sig mellan bollarna. Det är bara det att jag aldrig haft något att visa upp, för tennisen har hela tiden hållit emot, åtminstone någorlunda. Man har börjat tumma på det lite grann. De 30 sekunderna mellan bollarna finns inte längre utan det är 25 som gäller och man har också vidtagit åtgärder för att detta ska hålla med dessa klockor på banan som räknar ner. Det brutala problemet där är fortfarande att det är en människa som sätter igång klockan, så det blir fortfarande högst subjektivt hur mycket tid en spelare ska ha på sig.

Men det finns många och åter många som gnäller över att tennisen går för långsamt i alla fall.

Det borde väl vara slut på det kanske. I alla fall efter att man sett stresstennisen i Frankrike nu under helgen.

Det blir lite patetiskt, för jag tycker verkligen inte att tennisen behöver det här. Sånt här gör sporter som har problem, som inte har något intresse kring sig. Eller de kanske borde. Jag kan komma på ett helt knippe sporter, de som alltid klagar på att media inte ger dem någon uppmärksamhet och sådär, de borde prova något sånt här. Tennisens broderidrott pingis är väl kanske det exempel jag kommer på snabbast. Och delvis också de andra racketidrotterna. De skulle behöva prova omvälvande grejer för att få upp ett publikintresse. Men tennisen, den behöver inte det här. Inte ens i närheten.

Det var lite oklarheter kring UTS, Ultimate tennis showdown, inför helgens spel och det var väl inte så konstigt. För går det här ens att förklara för folk utan att visa det?

Man spelar alltså på tid. I fyra perioder. När tiden är slut är perioden slut. Vinner man två perioder var blir det sudden death. Man har i varje period två kort som man får använda. Korten väljer man innan, vad det verkar. Det kan vara att man får knycka motståndarens serve och serva själv. Det kan vara att man tar bort förstaserven för motståndaren. Det kan vara att man får tre poäng för direkt vinnande slag. Fanns det något mer kort tro, jag vet inte. Timeout, fick man ta.

Ni hör ju. Vilken soppa.

Men kanske värst av allt, 15 sekunder hade man på sig mellan poängen. Om man någon gång gick över den tiden blev man av med en sekund resten av perioden. Kort sagt, det var stress, precis hela tiden. Just det, ett tillägg. Det var inte så noga med tiden, förutom ibland. Var man någorlunda i närheten av att kasta upp bollen efter 15 sekunder slank det oftast igenom, inte alltid, men ibland. Stress blev det i alla fall och det påverkade förstås spelet något enormt. Jag tror aldrig jag sett så slarviga tennismatcher som dessa.

Det enda positiva med alla dessa dumheter var att spelarna, givetvis, blev extremt irriterade av att det inte riktigt var någon mysig miljö att vara i. Och irriterade spelare är ofta sevärda spelare, så om syftet var att få upp en irritation som man aldrig annars får i träningsmatcher så lyckades man. I övrigt misslyckades man något fullständigt fatalt.

Noterbart också att om man krånglar till sättet att räkna och de andra ramarna tillräckligt mycket, då sätter man även det mest grundläggande ur spel, att den bästa spelaren ska vinna. Det var ett par matcher igår där spelaren som var ganska mycket sämre vann och det är ju inte särskilt bra.

Det var lite som att man kastade in spelarna i ett tv spel det här och det kan jag säga, det är inte tennisens framtid, inte överhuvudtaget.

Det finns absolut saker att göra. Som att ta bort linjedomarna. Otroligt nog hade man linjedomare här i Frankrike. Man gick all in på att föra in tekniken, men man glömde den redan fungerande och beprövade tekniken som håller på att ta över inom tennisen. Vilken idioti. Hawkeye istället för linjedomare, absolut. Förbjud handdukar på banan, särskilt nu i smittotider så klart. Det snabbar upp spelet om spelarna inte kan stå och snutta mellan bollarna. Det finns som sagt saker som man kan skruva lite på, och det håller man ju redan på med, men som sagt. Det är intressant att se hur hela sporten fullständigt havererar om man för in för mycket stress i den.

Nu gör inte det här något. Ingen bryr sig om vem som vinner en match i UTS. Men tänk om man bara förde in någon av dessa dumheter i en stor, viktig tennismatch. Tänk om spelet i en stor final mellan Djokovic och Nadal försämrades av att spelarna inte fick tillräckligt med tid mellan bollarna för att förbereda sig. Vi har några enstaka gånger varit där redan, men vilken hemsk tanke att man ytterligare skulle minska tiden mellan bollarna. Då skulle man få något sånt här, och då skulle man få en väldigt mycket sämre sport än vad vi har idag.