Vem hade vunnit med underarmsservar då?

Rätt gammalt slitet samtalsämne faktiskt. Men samtidigt ett ämne jag personligen tycker är spännande.

För det är ju så. Serven är en otroligt betydande del av tennisen. Jag tror få egentligen förstår hur stor del den är. Man delar ibland upp spelet i någon slags uppdelning mellan tennismässiga kunskaper och fysiska kunskaper. Men det är nog egentligen klart mer rimligt att dela upp det i tre kategorier. Tekniska egenskaper, det vill säga hur bra man är på att spela. Fysiska egenskaper, det vill säga hur snabb, hur uthållig, hur stark man är och sådär. Och så tredje kategorin, servemässiga egenskaper, hur bra serve man har.

ATP är numera rätt civiliserade när det gäller att föra statistik, och de publicerar numera ihopräknade betyg, rankingar, eller vad man vill kalla det på hur bra spelare är på olika saker. Alltså inte bara typ ”han vinner flest poäng när han servar” utan man bakar ihop flera kategorier inom ett område och då börjar man närma sig sanningen.

Exempelvis, Isner är enligt dessa sammanräkningar ATP-tourens bästa spelare i egen serve. Kanske inte nödvändigtvis den bästa servaren, Karlovic serve är troligen fortfarande lite bättre, men Karlovic, han kan ju inte spela alls. Kan knappt Isner heller, men han vinner några fler poäng i egen serve när bollen väl är i spel än vad Karlovic gör, och därför hamnar Isner högst upp. Och så spelar ju inte Karlovic på atp-touren längre. Det kan ju också göra sitt till kanske.

 1. Isner
 2. Raonic
 3. Opelka
 4. Kyrgios
 5. Federer
 6. Nadal
 7. Djokovic
 8. Querrey
 9. Berrettini
 10. Wawrinka
 11. Tsonga
 12. Tsitsipas
 13. Thiem
 14. Lopez
 15. Struff

Det där är ju väldigt nära sanningen.

Om man fick välja någon som skulle hålla ett enda servegem för att man själv skulle överleva så hade man ändå tagit Isner. Det kommer högst troligen bara smälla till och sen är det löst. Efter honom hade man kanske tagit Raonic med lite samma motivation och därefter Opelka. Om man hade velat lägga sitt liv i Kyrgios händer kan väl diskuteras, men om man fick garantin att han skulle göra sitt bästa så, varför inte. Federer är sämre i spelet, men har en annan serve än Nadal och Djokovic och kommer därför före dem. Och absolut, jag hade hellre valt Federer att hålla ett servegem än Nadal eller Djokovic.

Querrey och Berrettini är spelare som är nära gränsen till att vara servekanon.

Wawrinka servar hårdare än alla andra i den absoluta toppen. Om han nu tillhör den fortfarande.

Tsonga, snudd på servekanon men numera inte så bra i spelet.

Tsitsipas, effektiv i egen serve.

Thiem servar hårt. Egentligen han som är längre ner på den här listan än vad jag förväntade mig.

Lopez fantastisk servare så klart.

Och Struff, ja, han servar väldigt hårt.

Om jag skulle ranka hur bra spelarna som varit aktiva det senaste året är i egen serve så, det hade kunnat se ut sådär. Thiem hade jag knuffat uppåt, jag hade nog lagt honom 10:a eller nåt sånt, men det kan handla om att han inte varit bra på hardcourt hela tiden det senaste året och på det försämras hans siffror.

Kort sagt, kollar man på servekategorin så talar mycket för att siffrorna som bakas ihop till en ranking är väldigt nära sanningen.

Om vi går bort från servandet då. Om vi istället tittar på hur bra spelarna är när de returnerar. Och om man ska dra det ett steg längre. Hur bra spelarna är när bollen är i spel. Allt utom serve alltså. Då ser det ut såhär, och det här kanske kan svara på den gamla hederliga frågan. Vem hade vunnit om man hade kört med underarmsservar?

 1. Nadal
 2. Djokovic
 3. Schwartzman
 4. Medvedev
 5. Nishikori
 6. Krajinovic
 7. Goffin
 8. Bautista
 9. Nishioka
 10. Federer
 11. Fognini

Tyvärr spårar den här listan ur lite efter de 10 främsta. Den påverkas starkt av underlag De spelar som spelar väldigt stor del av sina matcher på grus hamnar väldigt högt upp. Carballes Baena och Ramos hamnar exempelvis topp-15 vilket kanske inte riktigt återspeglar sanningen.

Men de där 11 första. Vad säger ni? Skulle det där vara de 11 bästa om man skulle dra ihop en turnering med underarmare?

Kanske.

Jag hade personligen haft Djokovic som etta. Han har mer serve i sig än Nadal, men Nadal har mer grusmatcher och hans retursiffror skjuter därför i höjden. Jag tycker Djokovic är bättre än Nadal när bollen är i spel. Ska sägas dock att enligt siffrorna leder Nadal den här kategorin helt överlägset, så det är inte nära att Djokovic är etta. Men som sagt, gruset.

Schwartzman brukar jag alltid nämna som en utmanare om att vara bäst när bollen är i spel och kul att se att han faktiskt hamnar så högt upp som han gör här. Jag tror jag också brukar ha honom som trea efter Djokovic och Nadal.

Sen brukar jag nämna Goffin, Federer så klart, Nishikori är väl rimligt. Medvedev kommer med här på att han var så overkligt bra på slutet av förra året. Kanske att han förtjänar det, kanske inte. Krajinovic, ja varför inte. Slå på bollen kan han och någon serve har han inte. Nishioka också kul, för det visar på att systemet funkar. Jag skulle tro att närmare hälften av er som läser detta har en bättre serve än vad han har så att han spelar på atp-touren, det krävs en del av honom när bollen är i spel. Bautista så klart, fullt rimligt. Och Fognini så klart.

Jag håller i stora drag med siffrorna alltså, så kanske har vi svaret på frågan däruppe. Det där är de spelare som är bäst på tennis när bollen väl är i spel.

Ska vi avsluta med en grej till? En fråga som också är en sån som många ofta frågar mig.

Hur dålig är Isner i själva spelet?

Är han ändå en av de 100 bästa om man skulle ta bort serven?

Är han sämre än så och skulle ha svårt att hävda sig på challengertouren om man tog bort serven?

Eller skulle han rent av vara chanslös även på challengertouren och kanske vara runt 500 i världen som bäst utan sin serve?

Jag brukar alltid svara något i stil med alternativ tre. Jag tror att det absolut finns 500 tennisspelare i världen som är bättre än Isner när bollen är i spel. Troligen ganska många fler än så.

Vad säger siffrorna?

Tyvärr har atp valt att publicera de 78 högst rankade spelarna i alla kategorier. Det går alltså inte att se hur sämst någon är men i Isners fall spelar det nog ingen roll. Det finns nämligen inga uträkningar utanför atp-touren.

Lopez är den tredje sämsta returspelaren på atp-touren. Jag kunde inte vara mindre överraskad. Hans returrating är 109 vilket är mycket sämre än den som ligger precis före honom, Sonego som har 116.

Efter Lopez kommer Opelka på 102. Han är näst sämst.

Och sist kommer Isner på 99.

Som jämförelse leder Nadal på 172. I mitten ligger Cuevas på 137. Och den sista normala spelaren är alltså Sonego på 116. Efter honom rasar siffrorna fullständigt.

Så, vad är då svaret?

Isner är inte sämst på atp-touren när bollen är i spel. Han är fullständigt överlägset sämst.

Och om man kastat in spelare från challengertouren då?

Det finns väldigt, väldigt många tennisspelare som inte är mer än marginellt sämre än Sonego, Cecchinato, Bublik, och så vidare. Spelarna som ligger sist bland de som ändå kan spela på atp-touren i den här kategorin.

Jag tror inte Isner är bland de 500 bästa i världen när bollen är i spel. Eller rättare sagt, jag kan lova det, och siffrorna backar upp det.