Hur blir egentligen US Open?

För oss som är rätt sugna på att se riktig tennis igen var det nog rätt bra att beslutet att återstarta i USA, i Washington 14 augusti, togs för några veckor sen. För hade man verkligen tagit samma beslut idag?

Jag måste ju säga att jag är högst tveksam.

När beslutet att dra igång tennisen igen togs stod Trumpis fortfarande och muttrade om hur allt havererat i Sverige. Om hur större delen av befolkningen låg halvdöda i viruset och därmed, vilket skräckexempel Sverige var.

Det stämmer kanske fortfarande i någon mån, men inom kort är det ju istället USA som är skräckexemplet. Jag har hela tiden, faktiskt sen starten. Roat mig, eller snarare oroat mig, med att räkna på hur många som dör i förhållande till antal invånare. Några veckor in i misären förstod även andra att det inte var en helt oviktig siffra så numera finns den enkelt sammanställd. Jag behöver inte räkna längre.

Sverige ligger på en ohedrande sjundeplats. Men vi har fortfarande Italien, Spanien och Storbritannien framför oss. Och Belgien. Varför ser man inget om Belgien i media? De har havererat totalt och har inte förhållandevis dubbelt så många döda som Sverige, men inte superlångt därifrån.

USA då? De skuggar just nu Sverige på listan, men de lär gå om och det ganska snabbt. För till skillnad mot hur vi just nu pratar om att antalet döda ganska snabbt sjunker undan i Sverige så havererar USA i realtid. Samtidigt som man håller på och öppnar upp landet från den nedstängning, den som Sverige aldrig gjorde. Och att detta ska sluta särskilt bra för USA, det känns inte särskilt sannolikt. Trumpis har också bytt ut sina tal och tweets om Sverige som skräckexempel mot tweets om att i Sverige, där är ju allt öppet och de klarar sig. Då borde det gå för oss också. Med den lilla skillnaden kanske att han geggat till det så folk inte har en aning om vad som gäller. I Sverige gick det åt skogen, men man har åtminstone haft en linje, kan man ju säga.

Där kan vi kanske stanna virusanalysen, men just i det här fallet har den en ganska stor poäng, även för tennisen.

För helt ärligt, om man tar bort Brasilien och några mindre länder. Det finns nog inget sämre land att vara i just nu än USA, och att tennisen startar om just där. Känns det smart?

Inte direkt, och därför tycker jag det känns intressant att spåna på hur det egentligen kommer bli. Kommer spelarna i någon större allmänhet tycka det är en bra idé att åka till just USA och spela.

När det gäller US Open skulle jag egentligen säga ja. Det blir lite av en bubbla där. Spelarna lär ha liten eller ingen kontakt med det övriga samhällets gång, så den turneringen hade kunnat spelas lite var som helst.

Men kommer spelarna verkligen åka precis bara till US Open?

Ganska få lär göra det. Många kommer spela i Washington, ännu fler kommer spela Cincinnati, som spelas i New York. Och vissa kommer garanterat till och med åka en eller två veckor tidigare till USA för att anpassa sig, träna och så vidare.

Bra idé? Inte särskilt, och nu tror jag faktiskt inte man hade fattat samma beslut. Tur i all otur för oss tennisälskare att beslutet togs innan USA havererade så att säga.

Hur blir det då?

Djokovic har sagt sig vara tveksam. Varför han nu skulle vara det. Hans antikroppar lär väl vara aktiva över US Open med råge, så jag förstår inte vad han skulle ha att förlora. Men han tvekar i alla fall, troligen mest för att han är lite av en idiot. Hade det varit hans idé allt det här hade han tyckt att det var skitbra. Men någon av Djokovic idéer lär nog ingen någonsin gå på igen. Personligen skulle jag nog hellre lyssna på de där killarna som sitter och spånar på parkbänken uppe på torget än på Djokovic numera.

Federer har opererat sig och är inte tillgänglig förrän tidigare nästa år. Han kommer alltså inte.

Nadal är den av de tillgängliga som jag inte tror kommer spela US Open. Häromdagen släppte hans kompis Deliciano, som är turneringsdirektör för Madrid att Nadal spelar den turneringen i höst. Den turnering som spelas veckan efter US Open. Låter det som ett normalt Nadal-spelschema? Att spela US Open, kanske Cincinnati också, på hardcourt för att sen på bara ett par dagar byta hardcourt till grus och spel i en annan världsdel hemma i Madrid. Det kan givetvis vara så att han spelar Madrid om han inte går långt i US Open men det känns inte som ett Nadal-upplägg. Jag tror inte han vill spela i USA utan han kommer satsa på Franska Öppna några veckor senare. Madrid och Franska Öppna, inte Rom, lär bli Nadal upplägg.

Djokovic kommer ju att spela. Jag ser inget annat och han borde lockas av att åka och hämta hem en ganska enkel Grand Slam-titel. Sen spelar han knappast Madrid och troligen inte Rom heller. Jag tror Djokovic upplägg blir Cincinnati, US Open och Franska Öppna. Jag tror Nadals upplägg blir Madrid och Franska Öppna.

Det är bara att hoppas att nästan alla andra spelar US Open i alla fall, för annars riskerar det att bli en väldigt konstig turnering.