Ingen Kinasväng i höst

Det börjar klarna lite grann gällande höstens tennis.

Det är inget tennisbeslut det här, utan ett idrottsbeslut. Kina har bestämt att det inte blir några internationella sportevenemang i landet i år. Någon slags uttagningstävlingar till vinter-OS 2022 är undantaget, men inget annat. Kort sagt, ingen tennis i Kina i höst.

Och i och med det ingen tennis i Asien i höst. Tokyo är den enda övriga turneringen i Asien under hösten och att den skulle arrangeras när de kinesiska turneringarna ställs in, högst otroligt. Det känns inte som något som ligger i tiden riktigt att flyga dit en massa spelare för några dagars tennis.

Vad kommer då hända i höst?

Till och med Franska Öppna är spikat. Den slutar 11 oktober.

Och efter det blir det nog spel i Europa, precis som planerat.

11-18 oktober skulle Shanghai spelats. Den veckan blir alltså öppen för en eller flera andra turneringar i Europa. Stockholm Open kanske? Stockholm, Antwerpen och Moskva är veckan efter. Det känns inte direkt osannolikt att någon av dem kommer vilja hugga veckan före för att bli ensam om sin spelvecka och därmed ha större möjlighet än någonsin tidigare att hugga på bra spelare.

Sen får vi väl se. Vissa turneringar kommer säkert falla bort. Vissa länder kommer vilja ha internationell idrott i höst. Vissa andra kanske inte. Vissa arrangörer kommer se möjligheten att göra ett arrangemang där man kan tjäna lite pengar utan publik, vissa andra kommer säkert försöka smyga in en begränsad publik, och någon kommer säkert köra med lite större publik. Schemat kommer nog inte vara exakt som det brukar, men inte så långt därifrån. Det är alltså bara en vecka mellan det att Franska Öppna slutar till det att den europeiska inomhussäsongen ska starta så det är nu lite upplagt för att man någorlunda ska kunna följa ordinarie schema under hösten.

Slutspelet, vad händer där? Årets slutspel i London skulle bli det sista där innan kalaset flyttar till Turin. Men hur ska man genomföra ett slutspel utan årsranking? Det går ju, men lite komplicerat kan det kanske bli.