Det som komma skall?

Det är nog ingen hemlighet att jag tror en del på Rublev. Har alltid gjort, och inte direkt som minst nu senaste knappa året. Han är ett år yngre än Medvedev och Khachanov och jag har alltid hållit Rublev högst av dem. Men slog Khachanov igenom, sen slog Medvedev igenom ännu mer, och Rublev har under tiden mest bara varit skadad. Förutom då senaste året då han varit frisk, och det är bara en lång frånvaro som kan hindra honom från att bli topp-10 på rankingen i närtid. Som jag ser det är han redan topp-10 spelstyrkemässigt. Han är egentligen bättre än Goffin och Monfils som har de sista topp-10-platserna just nu.

Varför skriver jag om Rublev då? Visst, träningsmatch. Men jag tycker det var intressant att se igår hur det kanske kan komma att se ut till viss del när de riktiga turneringarna drar igång igen.

Han borde vunnit i raka set. Det var egentligen bara strul som hindrade honom från det. Han var klart bättre än Thiem igår.

Jag tycker också Rublevs spelstil är intressant, för även om han möter toppspelarna blir det ganska mycket på hans villkor. När man står så långt fram som han gör och pangar som han gör, spelar man bara bra så vinner man nästan oberoende av vem man möter. De absolut bästa undantagna så klart, men igår räckte i alla fall inte Thiem till. Sen är väl inte träningsmatcher något som passar Thiem så bra kanske men ändå, jag tycker det var intressant att se att Thiems spelstil bet så pass dåligt som den gjorde på Rublev.

Är han inte obehagligt lik Davydenko i spelstilen, Rublev? Och för Davydenko funkade det ju rätt bra i rätt många år. Det kommer alltid finnas utrymme nästan högst upp på ranknigen för en rysk bollmaskin. Det är en effektiv spelstil det där. Kommer troligen alltid att vara.

Intressant spelstil förresten. För den kan användas så otroligt väl i utbildningssyfte. Tittar man på nästan alla svenska spelare försöker de visserligen slå väldigt hårt väldigt ofta, men de gör det i allmänhet med mer eller mindre bakvikt. De fladdrar bakåt efter att de slagit och har sen svårt att ta sig framåt till nästa boll. Kolla på Rublev. Det finns inget alternativ att fladdra bakåt. Vikten är konstant, hela tiden, framåt. Allt handlar om att inte tappa baslinjen och det mest fascinerande är att det liksom inte är något svårt. Det handlar bara om att våga och lära sig hantera tempot. Inte så bara kanske. Rublev är en magisk spelare. Men det finns verkligen så mycket att lära för spelare på i princip alla nivåer av honom. Igår slog han Thiem, i princip bara på att han hela tiden stod mycket längre in i banan än vad Thiem gjorde.