Luktar publik i Franska Öppna

För ett par veckor sen började det pratas om eventuell publik i Franska Öppna. Lät lite konstigt då tyckte jag, men det känns som att fler och fler hittar sätt att släppa på publik på ett vettigt sätt och till Franska Öppna om två månader lär det nog vara många evenemang som har publik, om än inte fullsatt. Vilket jag personligen tycker känns väldigt rimligt. Det har blivit oerhört skevt med riktlinjerna, särskilt här i Sverige där restauranger hållit öppet hela tiden, obegripligt i min värld, men ännu mer obegripligt att man nu släppt på resandet med tåg och flyg helt utan att hålla isär folk samtidigt som man håller på restriktionerna hundraprocentigt för sporten. Jag kan inte säga annat än att jag har otroligt svårt att förstå hur det kan vara bättre att sitta ovanpå varandra inne i ett flygplan än det skulle vara om man satt på en fotbollsläktare två meter från varandra för att titta på fotboll. Eller tennis för den delen.

Jag har sett flera tennisevenemang de senaste veckorna där det sett ut att fungera väldigt bra med en begränsad publik. Det började med en träningsturnering i USA där jag tycker de såg ut att göra det perfekt. det var ganska många åskådare på plats, men man såg att det inte var några problem överhuvudtaget att hålla avståndet. Det var liksom lagom, och det fanns inga problem. Det var några hundra åskådare på en arena som skulle kunna ta några tusen åskådare och ja, det funkade.

Bett1 Aces som spelades i Berlin för ångra dagar sen, och idag fortsätter i Frankfurt är ett annat exempel. I Berlin hade man inte släppt in så många, men det var i alla fall inte helt tomt. När jag nu på morgonen ser hur det ser ut inför helgen så har man byggt tillfälliga läktare, men inte satt på några rader av stolar på läktarna. Man har istället ställt ut fristående stolar där folk ska sitta. Kort sagt, man har gjort precis som man ska.

Detta är givetvis exempel på hur man kan börja med publik på sport hela utan problem. Problemet är väl snarare typ fotbollspublik som inte kan sköta sig. Det här klungbeteendet på ståplats där folk medvetet tränger ihop sig i mitten istället för att utnyttja hela läktaren i någon slags förhoppning om att få till någon slags samhörighet, den tiden är ju förbi kan man säga. Vilket jag tycker någonstans känns väldigt sunt. Det där beteendet är inte civiliserat överhuvudtaget och säg såhär, jag tror inte det blir så många bomber och eldar på fotbollsarenorna när folk står ett par meter från varandra. Det här kommer åtminstone rensa upp på det området, vilket verkligen var på tiden.

Men det jag ska komma till Franska Öppna öppnade häromdagen sin biljettförsäljning. Alltså, det blir publik på Franska Öppna i september.

Och det kommer väl funka hur bra som helst?

Stort område. Utomhus. Stora arenor med massor av plats. Det kommer ju inte bli några problem.

Även om man skulle ha tre stolar mellan varje person på centercourten blir det flera tusen personer på läktarna. Helt säkert, eller i alla fall mycket säkrare än många andra grejer som man redan släppt på och även om det inte blir den stämning man är van vid med fullsatta läktare, det blir nog ändå klart roligare än exempelvis US Open som kommer spelas med helt tomma läktare.