Rogge blir kvar ett tag

Det är ju en sak att jag säger att han kommer spela länge än, men kanske en lite annan sak när hans coach säger det.

Rätt positivt intervju säger hans kompis, tränare, allt möjligt. Jag vet inte riktigt vad han varit men han har liksom varit med Federer precis hela vägen, oavsett om han haft en annan tränare eller inte. Severin Luthi, han kanske är en lagledare lite grann. Ni vet en sån där som inte riktigt är tränare. Inte riktigt är materialare. Inte riktigt är någonting, men han ser till så allt funkar och kan också vara med och peta lite i träningarna också. Lite elakt kanske, man skulle också kunna säga att han helt enkelt alltid varit Federers tränare, men att Federer ibland tagit in konsulter som exempelvis Edberg, Ljubicic och så vidare. Hur som helst, Luthi uttalar sig lite mer än vad en tränare kanske normalt sett gör om en spelare och säger bland annat att han inte tror att Federer är i närheten av att lägga av. Han tror inte han lägger av under 2021. Han tror inte han är ett dugg trött på något som har med tennisen att göra utan att det är det liv han vill leva.

Exakt som jag tror alltså. Men som sagt, det kanske har lite mer tyngd om någon som varit med Federer i typ 20 år säger det.

Jag tror man måste förstå hur situationen är för honom. Han har inte längre något att förlora.

Han kommer utan tvekan vara den mest älskade spelaren någonsin. Den största på ett sätt, det kommer aldrig ändras. Det kommer kanske komma någon som vunnit mer under sin karriär, men för totalt oöverskådlig framtid kommer man nämna Federer som den enda tennisspelaren som egentligen räknas. Det där kan bara byggas på av att han fortsätter. Vinner han en stor titel efter att han fyllt 40 år exempelvis, då blir han plötsligt unik på ett sätt som för någon annan är i princip omöjligt att uppnå. Eller vad tror ni, kommer Nadal vinna Franska Öppna med två knäproteser vid 40 års ålder? Kanske inte nej. Det kommer inte komma någon annan som gör något sånt. Det skulle väl vara Djokovic, men hans galenskaper har troligen plockat bort honom innan dess. När han är 40 fyllda sitter han troligen i någon slags grotta och väntar på att några utomjordingar ska komma och stråla upp honom, eller något sånt.

Federer har inte heller något att förlora gällande hans generella nivå numera. Om han skulle behöva släppa förbi sig någon spelare i spelstyrka, typ Thiem, typ Medvedev, typ Tsitsipas spelar det ingen roll. För den striden har han redan förlorat. Det finns inte längre någon som kan anse att han varit den bästa spelaren under merparten av karriären, och om han skulle få flytta ner något pinnhål, det kvittar. Det kanske skulle sätta ner hans moral något, men så länge han åtminstone kan slå alla så kommer det inte påverka.

Varför inte med andra ord. Varför skulle han inte fortsätta spela några år till? Han kuskar inte runt världen i tåg direkt. Han reser mer bekvämt än vad de flesta av oss har det i sängen när vi sover och någonstans, har man levt hans liv så länge, hur kul skulle det vara att bara vara hemma? Eller att tvinga sig att resa runt på olika grejer?

Nej, Roger ska spela tennis. Helst ska han skaffa sig ett stort jävla skägg, bli gråhårig och helst även lite flintskallig. Kanske få dålig syn också. Man vill liksom se honom ännu lite mer åldrad när han tar sin sista stora titel vid 45 års ålder.

Eller vad säger ni? Hur länge gör han på?