Ny vända med UTS

Jag tror det finns en liten risk att det blir aningen bättre matcher nu sista veckorna innan det drar igång på riktigt. Det som kommer dra igång i mitten på juli är challengertouren. Det kan man nog säga är garanterat. Turneringarna som spelas i Europa där, jag ser ingen direkt risk att det kommer ställas in. När atp-touren drar igång, där skulle jag nog inte hugga något i sten. Jag tror ärligt talat inte att någon spelare vill åka till USA. Eller jo, de sämre spelarna vill det ju. De som vill tjäna pengar. De bättre spelarna tycker nog i rätt stor allmänhet att man borde steka US Open och därmed även Cincinnati. Jag skulle säga att det fortfarande är favorittippat att de turneringarna blir av, men de bra spelarna brukar samtidigt ha en rackarns förmåga att få som de vill. Det är ju i praktiken de som bestämmer i atp. Det som talar för att US Open och därmed också Cincinnati blir av i det här fallet är att spelarna inte har mycket till makt över Grand Slam-turneringarna. Och det är så sjuka pengar inblandade för de som arrangerar där att jag tror det ska ganska mycket till för att de ska vika sig. Men det är klart, går världens 10 bästa spelare ihop och säger att de inte deltar, då blir det nog inget US Open. Så indirekt kan de nog bestämma i alla fall.

Men som sagt, det blir nog inte så många som drar igång nya träningsmatcher eller träningsturneringar, för nu finns det bara några veckor kvar. Kort sagt, det är kanske ingen superverksamhet att ägna sig åt just nu då den förstås är dödsdömd om bara ett par veckor.

Därför lite extra kul att se att det idag drar igång en ny vända av UTS. Ni vet de där matcherna i Frankrike med starka inslag av tv spel.

Man spelar i fyra perioder. Varje period pågår i 10 minuter och den som vunnit flest poäng under dessa 10 minuter vinner perioden. Man kan under perioden också kasta in sina ”kort” som kan vara att sno serven från motståndaren, att man får tre poäng för att slå en vinnare, och några andra. Står det 2-2 i vunna perioder när matchen är slut blir det övertid där den första som leder med två poäng vinner. Lustigt, i den där övertiden avgörs det nästan alltid direkt med 2-0 åt hela hållet. Spelarna hanterar det inte så bra.

Det beror helt på inställningen om det här ska gå att kolla på eller inte. Har man inställningen att man ska sätta sig och titta på vanlig, riktig tennis så blir man tokig. Den här typen av stresstennis är något vi aldrig får hamna i när det gäller riktig tennis. Det här är ett rätt gott exempel på varför man måste vara försiktig med att minska ner tiden mellan poängen i riktig tennis. Går det för fort blir det slarvigt och blir det slarvigt blir det inget bra.

Om man däremot ser det som ett kul sätt att se hur spelarna reagerar på något väldigt annorlunda, då kan det faktiskt vara ganska underhållande.

18:00 Lopez-Popyrin 1,83-1,90 Bethard

Märkligt egentligen. Det är ju bara tennis men med annorlunda räkning det här. Men ändå både känns det som, och förefaller också i praktiken vara så, att vissa spelare och vissa egenskaper gynnas framför andra. Noggrannhet mest av allt kanske, men även serve har visat sig vara viktigt. Det handlar väl egentligen om att man spelar om enstaka poäng hela tiden och inte om gem. Då blir det viktigare än vanligt att inte strula bort något. Och när man servar två bollar i rad, inte mer hela tiden, så är det viktigare än vanligt att få lite utdelning på serven. Det är ett drömformat för Lopez det här. Han har en väldigt bra serve, han är noggrann, och dessutom passar det här kortet med tre poäng för vinnande slag honom otroligt bra. Kan man serva utåt och sen komma fram och trycka ner volleyn i andra hörnet kan det ofta vara tre väldigt enkelt plockade poäng. Motståndarnas motmedel har ofta varit att slå bort returerna med flit eller i alla fall chansa på dem så han inte kunnat få ut mer än en vunnen poäng på det där. Var i ganska bra skick också i den första rundan, Lopez. Popyrin var en rätt stor besvikelse. Har har fastnat i sin utveckling. Så rätt troligt att Lopez tar den här öppningsmatchen skulle jag säga.

20:30 Dimitrov-Gasquet 2,10-1,66 Bethard

Dimitrov in som en ny spelare i UTS. Han var inte med i den första vändan utan spelade då Adria tour och sen fick han som bekant Corona. Gasquet var överraskande bra i sina matcher i första omgången av UTS men kanske inte så konstigt ändå. En sak som inte passar särskilt bra i den här spelformen är att försöka nöta ner sin motståndare. Det funkar inte riktigt när det är korta matcher, stökigt räknesätt och allmänt stressigt. Det är ju det som alltid hänt Gasquet i stort sett. Han har alltid varit en fantastisk spelare egentligen, men han har blivit nednött över tid och inte haft den där tyngden att sätta emot spelare som gjort samma sak hela tiden i längre matcher. Här däremot, här får han riktigt bra utdelning på sitt varierande och luriga spel. Dimitrov är i min värld i grunden bättre än Gasquet, men vilken nivå håller han numera? Två bra namn, men frågan är väl hur bra de är numera. Rätt fin match dock oavsett vilket. Ska kunna bli kul spel. Väldigt lika som spelare faktiskt, fast man aldrig riktigt tänker på det. Mycket begåvade spelare som kan allt, men som ändå inte står emot de bästa. Tunna helt enkelt.

21:45 Paire-Brown 1,50-2,45 Bethard

Blir lite löjligt på något vis att Brown ska delta. Som att han är någon slags clown eller maskot. Han är mycket sämre än alla de andra spelarna men får ändå vara med ändå för att…ja, det kan man fråga sig. Jag är rätt trött på den där allmänna bilden av att han skulle vara överdrivet sevärd. När man tramsat som han gjort i mer än 10 år är det kanske inte så kul längre.

23:00 Verdasco-Moutet 2,00-1,74 Bethard

Verdasco gör sin första match på nästan ett halvår. Senast han spelade var när han fick stryk av Andujar i Rio de Janeiro i februari. Moutet har spelat en del under uppehållet men inte imponerat särskilt. Rätt knepig kille, minst sagt, och i flera av sina matcher har han inte ens kämpat. Verdasco ska vara den klart bättre, men formen är förstås högst oklar.

Arrangören har varit rätt envis. Man har inte velat sälja alla matcher till någon tv-kanal som får sända utan enstaka matcher har sänds på Eurosport och man har hoppats att folk istället ska köpa matcherna från deras hemsida. Man har heller inte velat sälja bilderna till något spelbolag vilket känns helt vansinnigt mossigt. Nu verkar man dock ha gett upp, eller vad man nu göra. Jag vet inte. Man kan i alla fall se dagens och morgondagens matcher gratis på hemsidan. Och man kan sen starta en 30 dagar lång provperiod för att se alla andra matcher. Och var tror ni, kommer det spelas många matcher i UTS från 30 dagar och framåt? Kanske inte nej, och det var nog inte många som köpte de där abonnemangen riktigt under den första vändan.