Varför tar man inte efter?

Djokovic är världens bästa returnerare? Det är väl en rätt allmän uppfattning inom tennisen. Precis som man säger att Federer har den bästa volleyn.

Men man glömmer lätt dubbelspelarna. Dubbelspelarna som egentligen inte kan spela tennis, men är så extremt specialiserade inom vissa områden att några av dem blir bäst på ett enskilt slag, även singelspelarna inräknade.

Om man hade kastat in Paes på en singelbana de senaste 20 åren. Rätt sjukt att man kan säga så. Han har spelat professionellt i nästan 30 år. Men om man gjort det så hade han nog inte vunnit match på challengertouren. Inte de senaste 15 åren i alla fall. Han kan inte serva och han har inga grundslag. Men jag skulle nog säga att han under stora delar av sin karriär haft världens bästa volley, alla spelare inräknade, även Federer.

Och är Djokovic verkligen världens bästa returnerare?

Egentligen är svaret rätt enkelt. Det är han inte. För det är det Kubot som är.

Dubbeln får väldigt lite uppmärksamhet och på de flesta sätt är det högst befogat. Det finns mycket med dubbeln som bara är uselt.

Det finns dock enstaka grejer som är rätt fascinerande och en av dessa är just det här, att även om spelarna egentligen är så löjligt medelmåttiga, på enstaka grejer kan de bli vansinnigt bra.

Som Kubots returnerande, som i min värld är så överlägset att jag faktiskt tycker det är lite konstigt att inte spelare försöker ta efter det. Han är så pass överlägsen på området att man borde titta på det han gör och ta det som något slags facit över hur man ska göra. Han kommer bli sjukt eftertraktad som coach den dag han lägger av. Den här dubbel av specialkunskaper betalar spelare bra för att lära sig.

Hur gör han då?

Sammanfattningsvis gör han det otroligt enkelt.

Det som egentligen utmärker honom mest är hur han tar sig an en retur. Han ser ut som någon form av boxare när han gör sig redo. Han ser ut som att han vill döda bollen. Och redan där tror jag att han skrämmer många servare lite grann.

Sen är han också otroligt på tårna. Istället för att stå och vända på att bollen ska komma står han och laddar för att slå till den, det kan man inte direkt säga om så många spelare.

När han sen slår till så, enkelt. Ingen skruv i något slag i returerna. Han bara möter bollen, använder farten i den, trycker till lite extra, och allt handlar sen om riktningen. Det är inte särskilt svårt att träffa bollen bra när man gör det så enkelt vilket gör att han tar en faktor ur det hela.

Nu går det kanske inte att returnera så aggressivt som han gör i singel. Eller? Jag väntar på att någon åtminstone ska försöka. Jag tror inte alls det är omöjligt, åtminstone till viss del för att störa motståndaren.

Varför jag kom på det här nu? På ATP:s hemsida har de just nu en genomgång med dubbelspelarna där de plockar ut vem som är bäst i varje kategori av spelet. I returkategorin valde alla Kubot. Det är rätt talande.

Sen är han inte så bra i övrigt, Kubot. Hans serve är så fladdrig att han ensam kan avgöra resultatet på en match åt fel håll och emellanåt försöker han också döda sin medspelare. Dessutom är han så stel i ryggen att han inte kan sitta ner i sidbytena utan väljer istället att stå upp och studsa för att inte kallna till.

Minns ni att han en gång var i kvarten i Wimbledon förresten? I singel.