Genialisk lösning

I brist på riktig tennis får man söka alternativ på andra håll. I ett par veckor till i alla fall. Det må vara tre veckor till Cincinnati, men faktiskt bara två veckor till det att challengertouren drar igång med europeisk grustennis.

I helgen dock, det blev en del snooker, och det blev väldigt mycket golf.

Närbesläktade idrotter skulle jag säga. Jag kan egentligen inte förklara hur på annat sätt än att det är tre långsamma idrotter. Det är inte short track direkt, så att säga, utan man håller på länge och det är inte superintensivt. Det hettar till emellanåt, men man kan också emellanåt ta sig en längre toapaus utan att det händer något revolutionerande.

Långsamma idrotter som har en annan sak gemensamt. Det pratas i alla tre idrotter en hel del om hur man ska komma tillrätta med slött spelande spelare. I snooker kan det handla om att man helt enkelt står rakt upp och ner och klurar på vad man ska hitta på. Jag tycker det blivit bättre på senare år. I helgen var det en match där spelarna snittade 15 sekunder mellan varje stöt. Det är rätt kvickt det. Även om det kanske inte gäller alla nu heller. Även i golfen tycker jag det blivit stor skillnad. Där är det lite självsanering. Om man spelar för långsamt blir man föraktad av kollegorna och även om man kan stå emot det ett tag och fortsätta göra sin grej, i längden blir det att alla till slut skärper sig och spelar snabbare, för man vill ändå inte att alla ska hata en.

Även inom tennisen har det blivit stor förändring på senare år. Man har tagit in hjälpmedel som en klocka som räknar ner mellan bollarna. Det har hjälpt till och gjort att även om inte klockan finns med så spelar spelarna lite mindre långsamt än förut. De har hittat en lite annan rytm. Sen finns det de som skulle kunna bättra sig fortfarande. Är det en viktig poäng står Djokovic fortfarande och studsar, och Nadal har väl aldrig satt igång en boll mindre än 24 sekunder efter den senaste. Lite olyckligt kanske att det är just tidernas två bästa spelare som också är de två långsammaste. Ganska talande i och för sig. Personligen tror jag att man i tennis behöver närmare 30 sekunder på sig mellan poängen för att kunna återhämta sig och bibehålla maximal kvalité på sitt spel. Det förstår tidernas två bästa och försöker sträcka på det så mycket som möjligt medan många andra rycks med i hysterin och försöker spela snabbare.

Jag är rätt bra på långa inledningar innan jag kommer till min poäng. Så också här. Men nu så.

I lördags, tror jag det var. Tror jag att jag hörde. Notera tror. Han är liksom så långsam den här gubben som kommenterar snooker att det är omöjligt att inte i någon mån sitta och nicka till under spelets gång. Jag vill med andra ord reservera mig för att min medvetenhet hade övergått i lätt sömn och att jag drömt detta, men jag tror inte det. Det hade varit tråkigt. För jag tycker att det är väldigt smart. I alla fall efter ett par dagars funderande över det.

Som jag förstår det är det i snooker så att man enligt reglerna får be domaren att putsa en eller flera bollar mellan varje stöt. Det är inget regelbrott, man får göra det, men om någon skulle utnyttja det mellan precis varje stöt, då skulle även en kortare match ta ett par dagar att slutföra, typ.

Hur försöker man då lösa det? Att spelarna ska utnyttja möjligheten med måtta?

Som jag förstår det får spelarna betala en slant varje gång de begär att bollen ska putsas. Jag tyckte summan lät som 10 pund, det är förstås inte mycket, men jag tycker tanken är genial.

För jag tycker man kan överföra den direkt på en grej inom tennisen som jag tycker vi har problem med.

Jag har inget problem egentligen med att tennis är en långsam sport. Men jag stör mig på att spelarna utnyttjar möjligheten att ta tid på sig för att utföra någon slags ritual.

Av det hundratals gånger på en match som Nadal torkar bort svett med handduken, hur många av dessa tror ni att han faktiskt behöver göra det?

Han har lugnat sig på den fronten. Men förut var det mellan precis varje poäng. Söderling använde också detta på sin tid, trots att han inte svettades. Han torkade sig med handduken mellan varje poäng för att inte rasa iväg och börja spela för snabbt, och det är kanske inte något som man som tv-tittare uppskattar riktigt. Att sitta och sitta på en icke svettig människa som står och snuttar på en handduk.

Jag tror på det. Inte för att det riktigt går att komma åt varken Djokovic eller Nadal med ekonomi. Nadal anses ha ett par miljarder på kontot, Djokovic lite mer än så. De klarar sig nog även om de skullefå betala betydande belopp varje gång de använde handduken. Det jag vill komma till är dock att det skulle börja pratas om det här. Folk skulle börja göra sig lustiga över det. Typ, ”jaha, där rök ytterligare en tusenlapp för Nadal när han tog handduken helt i onödan”, och den där typen av hån avskyr spelarna. De vill inte bli förlöjligade. De är känsliga. Så oavsett om det var en symbolisk summa de behövde betala elöler inte skulle det bli kännbart. De skulle få sig en väckarklocka. De skulle använda handduken när de behöver det, inte annars.

Just med handduken kommer det nog ge sig själv. För säg såhär, världen har förändrats en aning sen vi spelade tennis senast. Det kommer nog inte riktigt vara så att barn springer och hämtar handdukar som spelarna snorat i till dem. Om man ska ha handduken kommer man behöva hämta den själv, och då kommer det inte vara riktigt lika kul längre. Man kommer nog inte hinna med det på de 25 sekunder man har heller för den delen.

Jag tycker i alla fall idén var skitbra, och det finns säkert områden där man kan använda det.

Inför inte regler för sånt som kan behövas. Snookerspelarna kan behöva få bollen tvättad. Då ska de ha den möjligheten. Tennisspelare som blivit blockerade i ögonen av svett kan visserligen använda sina armmuffar till att torka sig, men i undantagsfall kan man säkert behöva använda handduken under pågående gem och då ska man kunna det, men det ska bara ske när man verkligen behöver det.