Ingen Nadal i USA

Det var inte många dagar som han var anmäld till Cincinnati och US Open, Nadal. Man får ju ställa sig otroligt tveksam till om han någon gång hade en idé om att åka men nu i alla fall, nu är det spikat. Ingen Nadal i US Open.

Som orsak nämner han förstås viruset men han gör det inte specifikt kring USA utan i mer allmänna termer om att det inte är under kontroll och då ska man inte börja spela.

Under gårdagen blev också turneringen i Madrid inställd vilket faktiskt förvånade mig klart mer än att Nadal drog sig ur US Open. Det går fortsatt rätt dåligt för Spanien, men jag trodde inte man skulle ställa in redan nu. Jag tror det är ett misstag, tyvärr, så det tyckte jag var tråkigt. Jag tror det är väldigt god chans att det om en dryg månad kommer vara ett så pass förbättrat läge i Europa att det inte är några större problem att arrangera en tennisturnering och att man ställer in Madrid redan nu, ingen höjdare.

Samtidigt ska man väl inte deppa ihop helt.

Om man tänkt ställa in Cincinnati och US Open, då bör man nog göra det typ nu. Annars kommer det bli väldigt mycket stökigare. Jag antar att en del spelare snart kommer börja ta sig över till USA och att ställa in när de redan är där, som man gjorde med Indian Wells i mars, det vore kanske inte så bra. För varje dag som de två turneringarna inte blir inställda ökar möjligheterna för att de blir av markant.

Att Madrid inte blir av ställer heller inte in schemat särskilt. Tanken var ju att Madrid skulle spelas veckan efter US Open och de spelare som gått till semifinal, till och med kvartsfinal kanske, i US Open hade inte kommit. En mastersturnering utan de åtta bästa spelarna, inte så bra kanske.

Nu blir det istället en tom vecka mellan US Open och Rom vilket väl är rätt bra. Spelarna hinner ta sig dit, de hinner spela någon dag på grus, och det blir plötsligt lite mer genomförbart. Sen kan man ju kanske gissa att det finns någon arrangör som med kort varsel kan tänka sig att ta över Madrid-veckan. Kitzbuhl spelas ju veckan innan. Samtidigt som andra veckan av US Open, så en mindre atp i Europa den veckan hade ju kanske inte varit så dumt.

Tråkigt att Båstadarrangörerna är ungefär lika alerta som en nyvaken sengångare. Jag tror det hade varit högst genomförbart. Och ska man vara riktigt ärlig, är det någonstans man ska arrangera idrottsevenemang just nu är det väl i Sverige. Obegripligt, eller kanske inte obegripligt, det får vi väl veta när de ansvariga om några år erkänner att det var planen att många skulle bli sjuka i början eller inte, så har ju Sverige nu hamnat typ bäst till av alla länder, från precis ingenstans, och dessutom, avsaknaden av tuffare restriktioner, som sagt, det skulle vara smidigt att arrangera en atp-turnering i Båstad i början av september.

Vi får se och hoppas. Vissa säker att man bara borde ge upp och parkera säsongen. Jag tycker det absolut inte. Och det gäller inte bara tennisen. Att vi kryper ihop i våra små hålor och försöker vänta ut något som inte kommer försvinna helt och hållet ens med ett vaccin, det är inget alternativ. Särskilt när man som jag är rätt övertygad om att detta inte är sista gången under vår livstid det här händer direkt. Så länge samhället ser ut som det gör i vissa avlägsna länder, samtidigt som vi har fri rörlighet överallt utan någon kontroll över någonting, då kommer det hända igen. Kineserna har mig veterligen inte slutat äta fladdermöss, så att säga. Vi måste hitta sätt att anpassa vad vi gör efter situationen och just nu är situationen i min värld att det går utmärkt att börja spela tennis i många länder. Utan eller med minimal publik, absolut, men det går. Vi kan inte sitta och vänta på att allt ska bli som det var för ett år sen igen, för det finns nog en överhängande risk att det aldrig kommer hända.

Eler vad tror ni. Ser ni ett Stockholmsderby i fotboll framför er där publiken på kortsidorna står upp och pressar sig in mot mitten så det blir tomt uppe i hörnen för att uppnå det man kallar för ”stämning”. Jag kan ju helt ärligt säga att jag inte ser det framför mig på rätt lång tid framöver, om ens någonsin. Vi måste hitta det nya fungerande, och det är att börja spela tennis igen, även om det inte blir likadant som det en gång var.