Grattis Rågge

Är han gud eller en vanlig? Kan diskuteras.

Vi vet alla hur jag gillar att hacka lite på Roger. Hur jag mer än gärna, så fort minsta chans ges, talar om att han är tidernas tredje bästa tennisspelare, absolut inget annat, och inte i närheten av något annat.

Det är en sida av myntet. Det finns två spelare som totalt, genom hela deras karriärer, är markant bättre än honom på tennis.

Men jag vet inte, måste en gud vara bäst?

Det känns för mig som en fullt relevant fråga.

För hur ickebäst Federer än må vara, jag har aldrig sett Lebron James eller Michael Jordan spela. Heller icke Tiger Woods. Eller Messi eller Maradona för den delen. Ronaldo har jag sett. Han var en kille i mängden på en fotbollsplan, det kändes absolut ingenting. Jag har sett Zlatan spela. Jag har sett rätt många stora idrottsmän trots allt. Inklusive Djokovic och Nadal så klart. Jag har sett flera av de största golfspelarna, på tal om Woods. De är pampiga på ett sätt, men när man ser dem framstår de ändå som väldigt vanliga på något sätt.

Reservationen jag vill göra är för hur det skulle kännas att se James spela på nära håll. Jag kan tänka mig att det är något liknande. En sådan där känsla som inte går att förklara. Hur det må vara ett gäng andra spelare på planen, och 20 000 personer i samma rum, men det är ändå bara en som syns. Så kan det vara när han spelar. Jag tror det skulle vara möjligt att uppleva det på ett liknande sett.

Men det är som sagt en reservation för att det kan vara så. Det är varken säkert eller ens troligt kanske.

Nu börjar han komma till åren, Rogge. 39 år gammal just idag. Nu kom jag på att jag tydligen gifta mig på samma dag som Federer fyller år för ett gäng år sen. Märkligt sammanträffande, kanske är jag en Rogge-kramare trots allt.

Hur som helst. Nu ska jag komma till saken.

Det börjar brinna lite i knutarna, men jag tycker att ni alla som är här, som är så intresserade av tennis som ni är, under Federers sista år som spelare ska göra ett ärligt försök att åka och se honom spela någonstans. Inte så enkelt just nu. Han är både borta med skada och det är lite svårt att titta på tennis live just nu rent allmänt. Men vem vet, det kanske kommer några tillfällen till om något år, och då tycker jag man ska ta chansen om man har minsta möjlighet.

För det finns inget liknande. Inte inom tennisen och kanske inte inom idrotten. Han behöver inte göra något. Han behöver bara visa sig så börjar folk susa, folk blir uppspelta, det händer något som jag i alla fall inte upplevt någon annanstans inom idrotten när folk ser honom, och då ska det tilläggas att det händer varje gång. Varje gång man ser honom, oavsett om han står och tränar eller spelar match, så uppstår det en väldigt speciell stämning, en stämning som är härlig att uppleva. Om man dessutom, till skillnad från mig, ser ännu större förträfflighet i honom, då kan jag bara tänka på hur det känns.

Pampig är vad han är. Absolut inte bäst på tennis, men extremt pampig. Och nu dessutom otroligt gammal, tyvärr.