Tidernas 250-turre

Det kommer ju inte bli såhär, men jag har aldrig sett något liknande. Även turneringarna i mellanöstern inräknade. De brukar kunna ha grymma toppar med ett par av de tre stora, någon gång alla tre, men bredden blir aldrig något utöver det vanliga där då spelarna bakom hellre spelar turneringar där de har en chans att gå långt.

250-turneringar har ju normalt 32-lottning. Att då vara rankad 31:a och vara sista man in, hårda bud. Bland reserverna finns Coric rankad 33:a och Struff rankad 34:a.

Förutsättningarna här är att man för att som topp-10-spelare få vara med i Kitzbuhl måste ha deltagit i US Open. Mycket märkligt. Det känns i min värld långt ifrån orimligt att tänka att man inte vill åka till USA för att istället spela hemma i Europa. Den möjligheten borde man verkligen ha gett spelarna. Men man måste ha varit med i US Open, och man måste förstås också åka ut tidigt. Kitzbuhl spelas under andra US Open-veckan, så de bra spelarna däruppe kommer ju troligen inte delta.

Fognini som är rankad 11:a i världen duckar alltså den pajasregeln med minimal marginal.

Jag tycker det på något vis känns väldigt sunt det här, och det är ytterligare ett tecken på hur tennisen borde tänka framöver. Huruvida spelare vill spela turneringar sköter sig själv. Oavsett om det gäller en turnering under andra veckan av en Grand Slam eller mitt i december, vill man inte spela så behöver man ju inte. Vill man spela så spelar man. Normalt hade Kitzbuhl om den spelats mitt i sommaren kanske haft en topp-10-spelare och sen rätt knackigt startfält. Eventuellt ingen topp-10-spelare. Det finns såna här turneringar där man är toppseedad om man är mellan 20 och 30 i världen.

Turneringar året runt, alla veckor. Låt arrangörer arrangera hur mycket de vill. Sen blir det upp till spelarna och arrangören hur startfälten blir. Rankingpoäng? Prispengar? Prispengarna kan ju arrangören bestämma, och dessa styr förstås till viss del vilka spelare man får. Rankingpoäng? Enkelt. Tennisen måste förr eller senare gå över till ett system där antalet poäng som delar ut styrs av nivån på spelarna i fältet. Ta den här turneringen som ett exempel. Om det skräller till i US Open och alla dessa spelare kommer. Skulle det kännas rimligt med 250 poäng till vinnaren? Inte direkt va. Det här borde snarare vara en 750-turnering, eller något liknande.