Inget Stockholm Open men mycket annat

Nu skulle jag nog säga att höstens schema är så spikat som något kan vara i dessa dagar. Såhär blir det.

22/8 – Cincinnati

31/8 – US Open

7/9 – Kitzbuhl

14/9 – Rom

21/9 – Hamburg

27/9 – Franska Öppna

12/10 – St Petersburg

19/10 – Antwerpen och Moskva

26/10 – Wien

2/11 – Paris

9/11 – Sofia

15/11 – Slutspel

Mycket som är bra.

Man har flyttat Rom till veckan efter US Open då Madrid skulle ha spelat. Bra för Nadal, kan man ju säga. Nu kommer han spela den turneringen, annars hade han inte gjort det. Troligen bra för nivån på turneringen också. Rom skulle spelats veckan innan Paris och de bra spelare som skulle ha deltagit hade nog inte varit beredda att slita ut sig. Nu blir det mer av en riktig turnering även om en del spelare kommer falla bort av att de gått långt i US Open.

Hamburg kommer in istället för Madrid men tar Roms vecka. Hamburg spelas alltså veckan innan Franska Öppna. Mer lagom med en 500-turnering veckan innan. En hel del spelare kommer nog vilja åt de poängen så borde bli bra klass. Borde kunna bli rätt kallt dock. Hamburg ligger långt norrut i Tyskland. Vi pratar alltså i princip skånskt klimat. Skåne i slutet av september, inte alltid mysigt.

Programmet efter Franska Öppna nu klart. Många arrangörer kör sina turneringar men tyvärr inte Stockholm. Lite märkligt tycker jag. Sverige känns nu, och kommer utan tvekan kännas i oktober, mer lämpat än de flesta andra länder för att arrangera idrott och trist tycker jag att man inte vågar köra. Särskilt som man i år skulle ha en sällsynt möjlighet att få stora namn till turneringen. Jag tror många av de stora kommer spela väldigt mycket i höst. St Petersburg kliver upp och blir en 500-turnering. Högst oklart varför. Kanske för att på något sätt ersätta Basel så det blir rätt antal 500-turneringar men nja, St Petersburg är en av de allra sunkigaste turneringarna på touren och att den för ett år får 500-status känns väl inte helt rimligt.

Slutspelet? Känns ju lite tveksamt. Det blir ett slutspel där poängen baseras till stor del på förra årets turneringar, antar jag. Och det känns ju lite konstigt. Sista gången det spelas i London och jag antar att det spelar in, men jag hade ju kunnat se framför mig att man försökt arrangera en vanlig turnering istället för slutspelet i år. Hade blivit rätt coolt tror jag. Skulle gå utmärkt att köra en vanlig turneringen i 02 Arena istället.

Ytterligare negativt med att slutspelet planeras spelas i mitten av november, det indikerar att man tänker ta ett långt uppehåll i år också vilket förstås känns fullkomligt idiotiskt men jag hoppas det inte blir så utan att man kastar in turneringar även efter slutspelet som kanske räknas in i nästa säsong eller något sånt.

Vi väl avsluta med en positiv grej också. Australian Open kommer bli av. Arrangören där har gått ut med att man har massor av scenarion klara för hur man ska göra och det verkar som att man oavsett vilket kommer köra turneringen. Väldigt viktigt tror jag. Att man får igång schemat så normalt som möjligt från starten av 2021 så att alla vet vad som gäller.