Intressant match med Ymer

Två dagar kvar, sen startar kvalet till Cincinnati. Vi får se hur det kommer vara med sändningar därifrån torsdag och fredag. Rätt otroligt egentligen hur stelt det är när det gäller atp och sändningarna. Trots att det inte spelats tennis på ett halvår, och trots att kvalen till mastersturneringarna håller sjuk nivå, är man inte säker på att de kommer sända under dessa dagar. Alla matcher från challengertouren sänds. Från atp-touren skulle jag nog säga att knappt hälften av alla matcher sänds. Om man räknar in kvalen troliga ännu färre. Det känns som något som någon borde hugga tag i. Det kan finnas noll vinning i att det är vissa matcher som inte sänds. Från challengertouren sänds till och med alla dubbelmatcher. Som sagt, märkligt är det.

Challengertouren ja. Rätt intressant match därifrån under eftermiddagen i Prag.

15:00 Klizan-E.Ymer 2,20-1,61 Bethard

Åren rullar på för Elias Ymer. 24 år gammal nu och det måste vara rätt skönt för honom att han hamnat i skymundan av sin lillebror. För annars hade det, i den mån som folk bryr sig om honom, pratats en del om att han var på väg mot en misslyckad karriär. Han hade exempelvis samma ranking för sex år sen som 18-åring som han har nu. Det är väldigt, väldigt sällsynt att en spelare inte tar steg framåt mellan 18 och 24 års ålder. Skador? Absolut. Lite skadad senaste året och det gör att han är rankad 200 istället för 130 någonting. Jag skulle säga att han är kanske 130 i världen i spelstyrka men fortfarande, det har gått många år nu då han legat på ungefär samma nivå utan att ha fått det att lyfta. han väntar fortfarande på att för första gången bli topp-100.

Idag möter han Klizan som också haft en rätt stökig karriär, men egentligen precis tvärtom jämfört med Ymer. Medan Ymer harvat på samma nivå i många år nu har Klizan pendlar något alldeles oerhört. Flera gånger har han precis som nu rasat ut från atp-touren och inte ens varit nära topp-100. Ibland för att han varit skadad, ibland för att han tappat sitt spel totalt.

Men mellan varven har det också gått väldigt bra för Klizan. Han har vunnit inte mindre än sex atp-titlar vilket är en helt vansinnig utdelning för en spelare som pendlat så mycket i nivå. Han har till och med vunnit en femhundring, på hardcourt otroligt nog, Rotterdam 2016. Det var en konstig turnering det där alla bra spelare bara floppade på samma gång och plötsligt stod Klizan där. Om man jämför med några andra spelare i ungefär samma ålder så har Fognini som är ett år äldre vunnit nio, Dimitrov som är något år yngre har vunnit åtta, Paire som är jämnårig har vunnit tre, Carreno Busta som är något år yngre har vunnit fyra, Raonic som är ett år yngre har vunnit åtta, gamle Kohlschreiber har vunnit åtta, Chardy har vunnit en. Ni hör ju hur det låter. Att Klizan vunnit så många titlar när så mycket mer framgångsrika spelare knappt vunnit fler, helt osannolikt. Klizans utdelning sett till sin generella nivå har varit enorm.

Hur går det idag då?

Det beror väl på i vilket skick Klizan är. Han är förstås en mil bättre spelare än Ymer men som ni ser på oddsen, folk litar inte riktigt på att Klizan ska vara i gott skick efter ett långt uppehåll. Inte helt orimligt kanske. Han känns kanske inte som någon träningsnarkoman riktigt.

Borde passa Ymer bra spelstilsmässigt. Klizan gillar inte att försvara sig utan han vill stå och panga från baslinjen. Ymer kommer därmed inte behöva föra matchen vilket passar honom ypperligt. Sen är Klizan fullt tillräckligt bra för att formligen trasa sönder Ymers försvar om han har en hyfsad dag, men det återstår som sagt att se vilket skick han är i.

livestream.com/atp om man vill se matchen som borde starta någon gång efter klockan 15.