Inför Cincinnatifinalen

Intressanta matcher igår faktiskt. Vi får prata lite kort om dem.

Raonic slog Tsitsipas enkelt. Det var egentligen inte enkelt. Det var en helt jämn match. Men Raonic vann på precis det sätt som han vunnit så många gånger. Det hände egentligen inte så mycket. Matchen lunkade på i maklig takt och innan någon märkt något hade Raonic avgjort. En stund senare hade han också vunnit. Obehaglig förmåga för motståndarna det där. I vanliga fall märks det högst påtagligt när en spelare vinner. Han spelar bra, han är överlägsen, han syns hörs, och allt sånt. Det är det normala. Man maler ner sin motståndare på ett gäng olika sätt. Raonic kan dock vinna på ett annat sätt än i princip alla andra. Han står och servar lite. Han står och motar lite boll, slår ibland till bollen lite grann. Det händer liksom ingenting. Det blir väldigt tråkigt, men det måste också vara hemskt att möta. Tsitsipas gjorde egentligen ingen dålig match, han råkare bara halka in i Raonic lunk.

Djokovic också i final efter väldigt många om och men.

Det syns så otroligt tydligt hur illa han trivs mot Bautista. Bautista slag är som en konstant mardröm för Djokovic. Jag skulle närmast beskriva det som att Bautista tar bort rytmen så mycket för Djokovic att Djokovic liksom måste börja om varje gång bollen kommer emot honom. Han måste kämpa och kriga för att få in precis varje slag. Bautista är obehaglig att möta eftersom han spelar så extremt flackt men Djokovic hanterar det verkligen dåligt också. Han har väldigt svårt för Bautista.

Ganska märklig match på många sätt. Bautista var klart bättre i första set och då trodde jag han bara skulle flyta iväg med matchen. Men Djokovic bröt tidigt i andra. Bautista kom dock tillbaka, och då trodde jag återigen att han skulle flyta iväg med matchen. Jag tror han hade gjort det också för Djokovic moral var då lite naggad i kanten. Djokovic bryr sig inte om mastersturneringar längre. Han hade kunnat ta den här förlusten med hull och hår. Sen kom det dock regn. Ett minimalt regnavbrott medan de stängde taket. Spelarna fick gå ut i omklädningsrummet. Där tror jag Djokovic bestämde sig för att han ändå skulle försöka vinna. Han fick lite medgång, bröt Bautistas serve direkt enkelt, och det var plötsligt skilje. Tredje set var sen stökigt, och ganska dåligt kvalitetsmässigt, men återigen, när det skulle avgöras kunde Djokovic inte låta bli att vinna på något sätt. Medan Bautista kanske var lite skakig och ville för mycket. Finalpoängen här hade betytt mycket för honom. Han hade blivit en cementerad topp-10-spelare med dem.

Så, därför final idag mellan dessa två.

19:00 Djokovic-Raonic 1,37-3,50 Bethard

Svettigt för Raonic. 0-10 är en sak, men ännu värre är väl egentligen att Djokovic inte förlorar mot servare. Han jobbar inte riktigt så. Han tar dem knappt på allvar.

Sen blir ju frågan förstås ändå, hur bra är Raonic just nu?

Troligen uppe och nosar på att vara så bra som han kan vara är troligen svaret.

Hur mycket bryr sig Djokovic om det här?

Begränsat. Djokovic skiter i mastersturneringar numera, och det blir nog inte mindre så när det gäller en mastersturnering där de främsta konkurrenterna inte deltar.

Ska man tänka på något spelmässigt som kan vara intressant att hålla koll på skulle jag säga Raonic serve. Han har ju lagt på sig några kilo. Det är utom rimligt tvivel, så att säga. Kan det ha påverkat hans serve positivt? Ni som följer golfen har inte missat att det där är en kille som bestämt sig för att gå upp 30 kilo i vikt. Ni slår han 30 meter längre än alla andra vilket öppnar helt andra möjligheter och på detta har han troligen åtminstone enligt mig blivit den bästa spelaren, från att inte ha varit det innan. Nu har inte Raonic gått upp några 30 kilo. Och att vara överviktig som tennisspelare är inte direkt att rekommendera. Men vad skulle egentligen hända om någon som Raonic plötsligt började serva 20 kmh hårdare? Kanske ingenting. Kanske skulle serven bli ohanterbar, även för Djokovic.

Därför, jag tänker hålla koll på om det är någon skillnad idag mot hur det brukar vara. Kommer Djokovic rent av ha problem att hantera Raonic serve? Vi får se.

I spelet är det en mardröm för Raonic. Det mesta med Djokovic är en mardröm för honom. Så egentligen är det nog helt upp till Djokovic det här. Vill han så vinner han, troligen är det inte svårare än så.