Så började US Open

Visst var det bra? Det finns ju alltid grejer att klaga över. Som att man klippte in publikbrus på matcherna på centercourten. Eller ännu mer, som att man hade linjedomare på centercourten. Helt ärligt, vad i hela Hisingen, som Rolf i Rena Rama Rolf skulle ha sagt, håller man på med?

Vi har ett system som är precist. Inte perfekt, men så nära perfektion man kan komma. Jag skulle säga att bedömningen med automatisk hawkeye är det mest exakta bedömningssystem någon sport har. Det finns ingen sport som lyckats ta det mänskliga sinnet, som inte är anpassat för att göra bedömningar då känslor alltid spelar in, ur spel. Nu har vi lyckats med det, och så sätter vi ändå in människor för att döma de allra största matcherna. Det är idioti på en extrem nivå. Jag hörde häromdagen någon uttala sig om att linjedomarna är viktiga. Inte för att de tillför något, utan för att de är en del av gräsrotsrörelsen som riskerar att försvinna om man tar bort dem. Det där, det är liksom så dumt så alla klockor stannar samtidigt. De där gräsrotarna till linjedomare, de kan nog koka kaffe, säga välkommen till åskådare, göra vad som helst. Så låter vi maskinerna sköta det de är överlägsna på istället.

En intressant spaning gällande det här med automatisk hawkeye, livehawkeye, eller vad man ska kalla det.

Min uppfattning är att klart fler bollar döms ut än i vanliga fall. Bollar som dimper ner precis kring utsidan av linjen döms mycket oftare ut än i vanliga fall. Bollar som man liksom förväntar sig ska dömas in döms plötsligt ut.

Jag tror det stämmer. Ni vet det där mänskliga sinnet. Och det vi alltid får lära sig. Hellre fria än fälla, ska man fälla ska man vara helt säker. Det blir inte så bra i såna här sammanhang. En boll som är lite ute döms ut av maskinen. Människan dömer in den av rädsla att det ska påvisas att man gjort fel, och även det där, hellre fria än fälla. Tennis är ett spel där millimeter är helt avgörande. Då kan vi ju liksom inte använda det mänskliga ögat till att avgöra dessa millimetrar, när vårt öga inte är anpassat för det. Maskinögonen däremot, de ser allt.

De flesta matcher med livehawkeye innehåller troligen noll felaktiga domslut. Hur många felaktiga innehåller en match med ett gäng människor som linjedomare? Fem? Tio? Fler?

Just det. Det spelades tennis också.

Två spelare som kan betraktas som starka rök.

Schwartzman som, jag vet faktiskt inte vad han håller på med. Jag såg de första två seten då han hade kanske inte full, men ändå kontroll på Norrie. Sen började jag titta på annat. Men han förlorade alltså. Efter att både haft matchboll och servat för matchen. Jag tycker inte att det ska kunna vara så mycket som går fel för Svarre men tydligen, han är fladdrig just nu. Märklig förlust.

Isner, som man kanske snart måste börja klura på om han gjort sitt, föll också mot Johnson. Inget konstigt egentligen. Det lite konstiga är väl att Johnson har det så svårt att bibehålla någon slags vettig ranking numera. För mig är han en rätt bra atp-spelare.

Zverev var mycket illa ute. Går det att spela sådär långt bak i banan? Han servade, och sprang sen rakt bakåt för att stå och vara någon slags målvakt. Otroligt nog vann han några viktiga poäng på just det sättet när han var som mest illa ute i början av tredje. Sen lyckades han förmå sig själv att slå till bollen under resten av matchen och då vann han. Anderson måste vara missnöjd. Jag tror han var ett par lite bättre bollar från att vinna matchen i början på tredje. Mest anmärkningsvärt med den matchen kanske att Wilander efter matchen tyckte att Zverev hade en fantastisk attityd och ett otroligt bra psyke, men att han behövde förbättra sig taktiskt. Bra attityd, nja. Bra psyke? Jösses. Helt ärligt ser jag Zverev som lite av en bubbla. När han väl börjar få lite motgångar framöver, kanske får lite sämre lottningar eller nåt, då kommer han ryka från topp-10 med all världens väg för spelmässigt, eller på något annat sätt, är han ingen topp-10-spelare. Wilander, han kanske har ramlat och slagit i huvudet lite, jag vet inte.

Ymer, chanslös. Jag orkade bara med ett knappt set men han var helt enkelt chanslös. Han kunde inte stå upp i tempot och Krajinovic bollade ut honom. Krajinovic är en bra spelare just nu, men kanske att Ymer inte riktigt blivit bättre under uppehållet. Han kanske fokuserat på annat, jag vet inte. Ingen svårsmält förlust alls dock. Det var en match han inte skulle vinna. Han är jättebra på grus. Goda veckor borde ligga framför honom i Europa.

Djokovic, Tsitsipas, Goffin, Shapovalov. De bästa spelarna på halvan klarade sig och det enkelt. Det där är alltså de fyra bästa spelarna på den övre halvan. Toppen är lite tunn ändå, särskilt på den övre halvan.

Det var det om första speldagen. Lite senare idag försnackar vi givetvis dagens spel.