US Open – söndag

Då får vi ta och samla upp det här lite grann. Hur ligger vi till i US Open inför åttondelarna?

Djokovic är rätt bra, kan man ju säga. Det är lätt att säga att han har en bra lottning och lyckas ducka de svåraste motståndarna men vilka skulle vara svåra för honom? Om han fått möta Thiem hade man sagt att det inte är någon direkt match, samma med Medvedev och Tsitsipas. Man griper liksom efter något som inte finns. De är valpar som är fantastiska på tennis men de är liksom inte nära mästaren. De är enormt långt efter. Djokovic ser stark ut. Han verkar till och med vara i form. Då är det inte så lätt att slå honom.

Carreno Busta tog chansen när Isner inte var bra men nu i åttondel, kanonmat kan man väl lugnt kalla honom.

Fritz hade i princip avgjort mot Shapovalov men Shapovalov slingrade sig och får nu plötsligt en jättechans att nå kvarten. Och är det någon man skulle vilja se möta Djokovic är det kanske Shapovalov. Han kan åtminstone lyckas få matchen lite på sina villkor.

Goffin var dålig i sina första matcher men plötsligt riktigt bra mot Krajinovic. Krajinovic svag kan tyckas, men mest av allt blev han nog borttaktikad. Goffin slog först hela tiden. Krajinovic fick försvara sig hela tiden, och han fattade nog knappt vad som hände. Han är bra när han får styra, Goffin. När han inte får det, inte så bra.

Vad som hände mellan Tsitsipas och Coric, det vet man nog inte riktigt. Det känns som att Tsitsipas var allt han normalt inte är i den matchen. Normalt så bombsäker på viktiga poäng, normalt så otroligt stabil. Nu bara föll han. Rätt intressant med den matchen för övrigt. Superskräll, eller hur? Om Coric för att par år sen, när han var snudd på topp-10, fick höra att det skulle vara en superskräll att han slog en kille som är två år yngre i US Open hade han knappast trott det. Det har inte riktigt gått åt rätt håll för Coric, men superframgång det här givetvis. Tsitsipas, han ska vara missnöjd.

Garin och Lajovic var alltså seedade på samma del av lottning. Lite komiskt på något sätt. Tror inte jag gjorde mig tillräckligt rolig över det när lottningen kom. Ingen av dem är på övre halvan av fältet, ändå båda seedade, och bredvid varandra också. Thompson den som stack fram nosen från den delen och det är ingen skräll det, mina vänner. Thompson har egentligen ingen styrka som tennisspelare annat än just detta. Han har förmåga att ta chanser när de bjuds. Nu får han en ny megachans idag också. Otroligt.

Davidovich i åttondelen från delen med Svarre och Hurkacz. Det hade jag inte satt några större pengar på kan jag ju säga. Hurkacz var superdålig, Svarre förstår jag fortfarande inte riktigt vad som hände med honom. Och så är ju inte Norrie någon vidare bra spelare. Plötsligt står Davidovich här och han blir på det topp-70 i världen, utan att vara en etablerad atp-spelare.

Och Zverev, hans lottning. Han går ju till semi nu. Det är direkt löjligt. Sen har han väl egentligen varit ganska bra. Han var jättehotad av Nakashima men Nakashima var bra, och Zverev är liksom ingen stark topp-10-spelare så han ska vara hotad. Blir bra för rankingen för Zverev detta, för jag har ju svårt att han ska förlora någon av sina två kommande matcher.

Lite mer ordning och reda på undre halvan.

Berrettini, han har goda minnen från US Open och nu på topp igen. Eller är det så enkelt som att han kommit hem till sitt underlag? Han klarar alla underlag jättebra, inklusive grus, men det här blixtsnabba hardcourtunderlaget är hans absolut bästa. Ganska bra lottning, men helt ohotad och han kan bli farlig. Han skulle väl vara värd att få möjligheten på den övre halvan kanske men det gäller rätt många på den här undre halvan. Inte så kul att få Djokovic, men jag skulle säga att fem av spelarna som är kvar här hade gått till semi om de varit på den andra kvarten, den med Zverev.

Någon som sett Rublev? Känns som han hunnit vinna sina matcher utan att det märks. Så snabbt, enkelt och effektivt har det varit.

Jag såg inte Tiafoe-Fucsovics men jag har svårt att förstå det. Fucsovics en bra spelare i praktform får storstryk av en rätt medelmåttig spelare. Tiafoe är dock lite som Thompson. Han är egentligen inte så bra, men han är en hejare på att lyfta sig när chansen på enkla poäng finns där.

Medvedev samma som Rublev, men honom har jag sett mer av. Han har sett vass ut. Nu är han nog den som Djokovic ska vara mest rädd för va? Om han nu ska vara rädd för någon.

Pospisil tog bort Bautista i en rätt konstig match igår. Han är bra numera, Pospisil, märkligt att han inte möts med större respekt faktiskt. Få har haft bättre statistik mot toppspelarna än han haft det senaste året. Raonic och Bautista, då har man förtjänat en plats i åttondelen kan man ju säga.

De Minaur var illa ute mot Khachanov. I alla fall siffermässigt. Khachanov hade övertaget, men kändes det verkligen som att han var bättre spelmässigt? Det var en anskrämlig match med enorma mängder misstag och att De Minaur till slut skulle dra det längsta strået när det var så, kanske ingen skräll direkt.

Felix, bra. Jag tycker inte han sett bra ut alls och att han inte förlorar gem mot Moutet, jag vet inte. Moutet. Det är liksom som att möta ett barn. Men skönt för Felix att få hålla en seedning i alla fall.

Och så trummar Thiem på. Jag tror inte han är i skick att kunna vinna den här gången. Han kändes farligare i Australian Open. Kanske att hans enormt hårda matchande under uppehållet på alla olika underlaget tagit lite på formen när det nu är dags men ändå, han är kvar, det har varit stabilt, och man vet aldrig. Finalchansen är förstås god. Semifinalchansen mycket god.

Det var en liten snabbsammanfattning det gott folk. Senare idag försnackar vi de första åttondelarna.