Turneringen är över

Det tråkigaste med det här är att det inte går att tycka det är rätt. Det går inte att tycka att beslutet är rätt. Det går inte att tycka att utfallet är rätt. Det går inte att tycka att turneringen nu slutar på rätt sätt. Allt blir fel, för att man gör fel.

Det första och främsta som jag har problem med är ett det inte finns någon grund för diskning.

De spelare som blivit diskade genom åren har alla haft en sak gemensamt. De har gjort det de gjort på grund av ilska. De två främsta diskningarna som man minns bäst är väl Shapovalovs skjutning av bollen stenhårt i ögat på domaren. Det är ett direkt farligt beteendet och jag kan fortfarande inte förstå att han inte blev avstängd månader, kanske en hel säsong efter det. Och givetvis, Nalbandians spark i Queens där han sparkade till en skylt som med all önskvärd tydlighet inte satt fast, det hade varit en smärre sensation om någon borrat fast den i gräset, och stod så pass nära en linjedomare att utfallet liksom inte ens hade en chans att bli bra.

Många fler diskningar. Framför allt i dubbeln har det hänt några gånger. Gemensamt för allihopa. Det är ilska som legat bakom ett agerandet som blivit för våldsamt.

Minns ni förra veckan under Cincinnati? Bedene råkade mellan två poäng slå en boll som studsade upp på en kameraman som stod och filmade bakom banan. Spelet bröts, överdomaren kom in på banan och frågade kameramannen som bara sa en enda sak, att det var en ren olycka och att han inte hade gjort illa sig. Domaren accepterade det och spelet kunde fortsätta. Jag skrev då att kameramannen var en hjälte som visade att han gillar det han håller på med och inte ville förstöra något snarare än att få allt ramljus på sig för några sekunder och ta chansen att för en gångs skull i livet förändra utfallet av något som betyder något.

Tyvärr var det ingen hjälte som var linjedomare i det här fallet.

Det är främst två saker som gör att jag tycker det här blir så extremt fel.

Det första och främsta är att Djokovic gör rätt. Det finns ingen regel som säger att man måste lägga ner den eller de bollar man har när ett gem avslutats. Bollen eller bollarna ska till bollkallen och att bara lägga ner bollarna på marken så att bollkallen kan springa och hämta dem skulle inte se så sympatiskt ut. Just i denna turnering finns det dessutom ganska få bollkallar, så instinktivt vill han troligen skjuta bollen till den bollkalle som ska ha bollarna. Han gör alltså helt rätt, men siktar fel med 3-4 meter. Han må vara tidernas bästa tennisspelare, men att skjuta 3-4 meter snett, det måste han också få göra.

Fast det som är värst är något annat. Det som är överlägset värst i denna soppa är att det inte var ett aggressivt agerande. Han slog inte bollen hårt. Han var inte arg. Han var ingen fara för någon överhuvudtaget. Djokovic kan vara arg ibland, men det är inte såhär han får ut ilskan. Och det var inte såhär han fick ut den denna gång heller. Han försökte slå bollen till bollkallen, han drog till den kanske lite hårdare än normalt med handleden. Och han siktade fel. Han kan slå bollen i väggen bakom banan, det gjorde han i den här matchen också och det är inte bra. Så ska man inte göra, men man ska inte blanda ihop det här med det. Det här var ett försök att skjuta bollen till bollkallen, inget annat.

Jag ska inte säga att bollen var lös. Den hade styrfart så att säga. Och att den troligen träffade olämpligt, det råder det nog inga tvivel kring. Men jag tycker liksom det är helt oundvikligt att komma ifrån det faktum att det aldrig var någon fara. Jag tror ni alla någon gång har busat lite med en tennisboll, och den är inget mordvapen direkt, så att säga. Om det inte vore Kyrgios som klämmer iväg en serve på någon på fem meters avstånd. Då skulle det ju helt ärligt kunna vara farligt. Det finns väl en skröna om att en linjedomare dog efter att Edberg servade på honom för massor av år sen. Låt mig ta på läkarhatten och meddela att serven troligen inte var huvudorsaken.

Ni vet hur jag skrivit om Djokovic under sommaren. Han har blivit fullkomligt galen och rent sympatimässigt har han nog en gång för alla skitit i det blå skåpet för min del. Jag kommer knappast någonsin hoppas att det går bra för honom annat än att jag någonstans nog alltid kommer tycka att det är rimligt att han vinner allt. Mitt omdöme påverkas nämligen aldrig av vad jag tycker om spelaren. Djokovic är bäst någonsin och det ändras inte av att han går och blir komplett galen.

Det är alltså inte för min del som jag tycker det här blir så vansinnigt fel. Jag tycker gott att Djokovic kan ha all skit i världen efter sommarens totala galenskaper. Hans beteende under sommaren har varit direkt farligt. Han har på olika sätt aktivt förstört i arbetet för att få kontroll över viruset och där finns det liksom ingen väg tillbaka. Är man tillräckligt dum i huvudet, då förtjänar man ingen ny chans.

Det här däremot. Jag tycker inte ens att han gjort något fel. Han är på sin arbetsplats, han gör en sak lite sämre, och så skickas han hem. Om man står i kakfabriken och så råkar man fumla ner en kaka på golvet som i sin tur gör att en kollega snubblar och får ett blåmärke. Skulle kakarbetaren som fumlat mer kakan på golvet blivit hemskickad? Knappast. Den hade fått ställa sig vid bandet igen och kakorna hade fortsatt produceras.

Nu blir det inga mer kakor i US Open, så att säga. För allt är förstört. Förstört för att man inte bara visat osedvanligt usel fingertoppskänsla, men dessutom gjort uppenbart fel. Regeln säger något i stil med att om spelaren gör något som innebär en fara för att någon på eller runt banan ska skadas så ska den diskas. Jag håller med, det här går att tolka som det, men då vrider man det aktivt åt fel håll. För man måste förstå vad det är han försöker göra, det är nämligen så uppenbart. Han försöker slå bollen till rätt ställe, han missar med några meter, det råkar stå en människa där, människan får bollen på sig, och människan överreagerar något alldeles vansinnigt. Jag är helt säker på att en del av er laddar med kommentarer om ”men vet du hur jävla ont det gör att få bollen på struphuvudet, en gång på skolgården….”. Absolut. Tänk så ni. Jag tänker snarare tänka att den där linjedomaren har nog inte hållit på med så mycket sport i sitt liv. Och kanske också att den inte tyckte det var helt ospännande att få världens blickar mot sig för en stund. Ska man säga någonting om linjedomare så kan man väl säga att inte alla, men nästan alla har en sak gemensamt. De gör det de gör för att de får en chans att befinna sig i rampljuset utan att själva behöva ha gjort något för att hamna där. Det är därför det kan bli såhär. Det är kanske lite fel sorts människor som står på banan.

Vi avslutat med ett par riktigt sjuka grejer.

Minns ni hur jag precis i början av turneringen skrev om galenskaperna att ha linjedomare på centercourten men inte på någon annan bana och att man nästan hoppades på att allt skulle avgöras av ett feldomslut för att riktigt visa på hur idiotiskt det är att ha kvar linjedomare när man har ett mycket bättre och säkrare system i form av livehawkeye? Helt otroligt, men det blev precis så. På en av de andra banorna, där det inte finns linjedomare, hade detta inte hänt. Det visade sig att anledningen till att man har linjedomare på centercourten är att klädsponsorn annars inte ville vara med. Otroligt minst sagt, om det nu stämmer.

Jag skrev igår om ett parallellt universum där Carreno Busta skulle vinna matchen. Det är väl kanske det bästa sättet att se på det här. Det har inte hänt egentligen, för det blev så jävla fel.

Jag har ju alltid varit en rätt arg person rent allmänt. Invärtes arg så att säga. Jag går mest hela tiden och var arg på all världens oduglighet. Jag kan inte förstå varför folk inte bara gör rätt, och ännu mindre kan jag förstå varför de som drabbas av dumheter inte demonstrerar hårdare. När det kommer till sport har jag exempelvis aldrig förstått varför det aldrig varit någon, enskild idrottare eller lag, som helt enkelt slutat spela när man blivit tillräckligt uppenbart felbehandlad. Det finns ingen hårdare protest än så, för då visar man där och då att det inte är okej. Ska det vara såhär, då ska vi fan inte leka med i leken. Då är vi inte med, vi åker hem.

Djokovic kan inte göra så. Han är redan hemskickad och han har bett om ursäkt. Han kommer välja den vuxna vägen rakt av. Det är nog taktiskt.

Jag kan inte påverka någonting. Tyvärr. Det spelar inte en liten minsta lilla procents roll vad jag gör. Och jag tänker inte göra något. Jag får trots allt betalt och har ett ansvar att sköta om den här sajten men helt ärligt, om vi varit 10 år tillbaka i tiden, då hade jag övervägt att åtminstone för min egen del göra en markering och stänga ner bloggen i en vecka. För det här är fel. Det är inte såhär vi ska ha det, och US Open är över för den här gången. Det här var helt fel, och därmed kommer allt som händer under resten av turneringen bli fel. Fel spelare kommer vinna. Allt kommer vara fel.

Men så är det ju inte. Jag kommer köra på. Nya åttondelar idag måndag, fan vad kul, eller hur?