Inför semifinalerna

Det går liksom inte att runda att det inte är Djokovic, inte Nadal, och inte Federer. Om det ändå varit Del Potro. Eller Murray. Kyrgios kanske så det blev lite mer fart?

Det är ju ett rätt populärt samtalsämne vad som händer den dag då de största slutar och svaret kan inte bli tydligare än såhär. Det blir såhär. Det blir fantastisk tennis, men det blir inget som rör upp känslor.

Har ni tänkt på att ingen hejar på någon i US Open den här gången? Man vet inte vem någon hejar på och om man frågar får man pliktskyldiga svar som ”det är väl kul om han vinner”.

Jämför det med hur det brukar vara. I vanliga fall blir man liksom osams med folk för att man hejar så mycket på en av spelarna i varje match.

Det är skillnad på Djokovic, Nadal, Federer och Thiem, Medvedev, Zverev. Tennis har i många år varit en idrott som är större än sig själv. Tennisen är i grunden ingen stor idrott sett till intresse, utövande och så vidare. Men vi har haft enskilda idrottsmän som alla är bland de 10 största idrottsmännen i världen alla kategorier. Tre stycken i samma idrott. Det händer i princip inte. Det har gjort att tennisen var enormt stor några gånger om året väldigt länge. Det blir andra bullar när de där är borta kan jag säga, så låt oss uppskatta deras sista år i toppen, närmast i Franska Öppna om ett par veckor. Då är det Djokovic mot Nadal igen. Det ska bli kul.

Blir det här kul då?

Som sagt, det blir fantastisk tennis, men det blir ingen passion. Jag kan inte ens hålla på någon av de här fyra spelarna om jag så tvingar mig att göra det. Kanske att jag gillar Zverev mindre än de andra tre, men det är liksom inte ens på den nivån att det spelar mig någon roll. Som många nog märkt har min aktivitet här varit lite lägre sen Djokovic åkte ur. Det är enkelt. Att skriva om tennis på det här viset kräver att man bryr sig. Jag bryr mig när det är en kamp mellan de absolut bästa om vem som ska vinna turneringarna. När jag nu vet att det inte är de bästa som gör upp i semifinalerna, då blir det inte så väldigt stor skillnad mot atp-turneringen i Kitzbuhl som trummar på den här veckan. Det är bra tennis, det är kul att kolla, men det är inte mycket till passion. Känner jag mig själv rätt kommer jag bry mig mer om Nadals framfart i mastersturneringen i Rom nästa vecka än jag kommer göra om de sista matcherna i US Open under helgen. I Rom kommer den bästa vara på plats, och de andra kommer försöka slå honom. Det är så det ska vara.

Det var en rejäl inledning det där. Är ni vakna? Det bör ni kanske inte vara om ni ska orka se båda de här matcherna ikväll och inatt.

22:00 Zverev-Carreno Busta 1,38-3,45 Bethard

Carreno Busta är utan tvekan den sämsta spelaren som varit i semi i US Open två gånger. Inte sämsta rent kvalitetsmässigt. Om den spelare som ställer sig på banan ikväll hade ställt upp i US Open på 90-talet hade han troligtvis vunnit den några gånger. Men ser man till hur många som är bättre än honom under den tid han spelar, då måste han vara den förhållandevis sämsta som varit i semi två gånger. Han är liksom ingen spelare för kvartsfinaler i slams, knappt ens för åttondelar. Han ska vinna strömatcher i slams, men nu alltså, semifinal för andra gången. Precis som 2017 dessutom, han har en väldigt bra möjlighet att nå ett snäpp längre. Då hade han Anderson i semi, idag Zverev. Jämförbara chanser.

För Zverev är det väl andra semin i en slam för hans del också. Men i hans fall, det kommer så klart komma många fler. Han kanske inte alltid är så rättvis mot honom, men i den här turneringen känner jag ändå att vi förstått varandra lite bättre än vanligt. Jag ser ju hur fantastiskt bra han servar och servar man så bra, då behöver man sällan vara någon Djokovic i spelet.

Djokovic förresten. Det är ju här han skulle spelat. Det hade varit lite roligare, eller hur? Kanske inte för Zverev i och för sig.

Vad tror vi då?

Ganska enkelt tror jag.

Jag tror att det kommer vara rätt jämnt i spelet. Carreno Busta kommer stå och mota. Zverev kommer göra det han gör. Med underarmare skulle det vara jämnt.

Och så har Zverev en serve som närmar sig att vara topp-5 i världen. Carreno Bustas serve är sämre än genomsnittet.

Carreno Busta returnerar bättre än Zverev, men det är på marginalen. Bollen kommer komma i spel mycket mer i Carreno Bustas servegem vilket gör att han helt enkelt kommer behöva vara mycket bättre i bollandet, det tror jag inte han är.

Det Carreno Busta får hoppas på är att det blir en lång kraftmätning. Tyvärr för hans del väntar ingen större värme i New York idag utan det blir drygt 20 grader och halvsol. Han måste ta Zverev på fysiken. Jag ser inte hur han ska vinna annars.

01:00 Thiem-Medvedev 2,05-1,90 Bethard

Minns ni att jag skrev om de märkliga slutsegraroddsen i förrgår? Det här jag menade. Thiem hade en enklare match än Medvedev då, ändå stod Medvedev i märkbart lägre odds som slutsegrare. När de nu möts är oddsen nästan helt jämna, och finalen förväntas de vinna båda två. Thiem har visat vilken kontroll han har på Zverev och Medvedev ska väl ändå vara för bra för Zverev. Så man skulle inte spelat Medvedev sm slutsegrare häromdagen, så mycket kan man väl säga.

Hur går då detta?

Fy så svårt.

Jag tycker någonstans att Medvedev är den bättre hardcourtbollaren av dem. Han har inte en svaghet på backhandssidan på samma sätt som Thiem har. Samtidigt har han heller inte det vapen som Thiem har i sin forehand.

Jämnt mellan dem servemässigt, men Medvedev returnerar bättre. Det ska också spela in lite.

Det finns egentligen två utgångar av matchbilden.

Antingen lyckas Medvedev hålla press på Thiem så Thiem inte får chansen att gå på med sin forehand. Då vinner Medvedev.

Men så är det också möjligt att Medvedev är lite för passiv så Thiem lyckas få ånga på med sin forehand och då är jag högst tveksam till om Medvedevs försvar räcker till. Det fins i princip ingen som kan försvara sig till en vinst mot Thiem numera.

Thiem starkare fysiskt också, så en lång match talar starkt till Thiems fördel.

Otroligt jämnt. Medvedev lite bättre. Thiem en mer trolig vinnare ju längre matchen lider.

Jag säger Medvedev med darr på ribban.