Inför finalen

Då ska vi ta och avsluta det här misslyckandet till Grand Slam-turnering. Det stora misslyckandet är inte att turneringen spelades. Rätt, tycker jag. Fast ändå fel. För det blev så klart fel att spela i USA när läget i Europa ser väsentligt bättre ut, men det kunde man inte veta när man bokade in turneringen.

Det massiva felet består i att Djokovic inte deltar i kvällens final. Det är pinsamt. Och helt ärligt, lite pinsamt blir det nästan för spelaren som vinner också. För alla vet ju hur det ligger till. Alla vet att spelaren vinner för att några av de bästa inte var på plats, och den allra bästa skickades ut på grund av idiotiska regler, idiotiska beslut, och det komiska faktum i att en klädsponsor avgör vilket sätt att döma matcherna man ska använda sig av. Det är tur för klädsponsorn att tennis är en liten idrott som inte många egentligen bryr sig om, inte som idrott betraktas. För tänk er ett fotbolls-VM som avgjorts efter att man låtit en apa sitta och bedöma om bollen är inne i mål istället för en målkamera. Jag tror inte att folk hade gillat det, och sponsorn som begärt att apan ska sitta där hade nog inte fått ut så mycket positivt av sin sponsring. Nu kallar jag inte linjedomarna för aporna, det är att överdriva att de är lika mycket sämre än hawkeye som en apa är sämre än en målkamera, men de är märkbart sämre, det vet alla, och därmed blir det samma sak. Jag antar att linje domarna kommer tillbaka med full kraft nu under grussäsongen i Europa. Det känns inte bra.

Final ska det spelas i alla fall.

22:00 Thiem-Zverev 1,25-4,55 Bethard

Ska vi fortsätta med liknelserna kanske? Det här känns som när den överlägsna fajtern på något sätt uteblir under en tid och därför tvingas lämna ifrån dig sitt mästarbälte. Det är det de här slåss om. En vakant titel som alla sen vet kommer tas över av de riktiga spelarna när de är tillbaka. Jag tror Thiem känner detta själv. Han har pratat ganska mycket om att han inte tycker att det skulle kännas särskilt mycket värt att bli bäst och börja vinna när de största slutat spela. Han vill hinna vinna åtminstone någon gång innan de slutar för att känna sig en värdig mästare.

Zverev, han är kanske inte riktigt samma hedersknyffel. Han kommer troligen betrakta sig som rätt överlägset bäst i världen om han vinner ikväll.

Jag tror faktiskt också Zverev är den som skulle få ut mest av att vinna ikväll, för som sagt, han skulle svälja titeln med hull och hår och den skulle få honom att växa. Han skulle kunna bli märkbart bättre ganska omgående med ett ökat självförtroende och det tror jag han skulle få av en vinst här.

För Thiems del vore det så klart bra att få nollan gällande Grand Slam-titlar utraderad men som sagt, jag tror inte han ser det här som en riktig titel.

7-2 för Thiem i inbördes. Tydligt. 3-1 på hardcourt dessutom. Det enda Zverev kan luta sig mot är att han vann den enda stora final de spelat, Madrid 2018.

Det känns väl som att det är Thiems vapen i spelet som är tungan på vågen. I alla fall har det känts så de flesta gånger de mötts. Zverev får lite mer utdelning på sin serve, men när bollen sen är i spel passar det inte så bra mot Thiem att göra som Zverev gör, att ha en rätt tillbakalutad position där motståndaren hela tiden får gott om tid på sig. Det blir att Thiem får kanske inte alla möjligheter han vill, men åtminstone stora möjligheter, att börja bomba på med sin forehand och får han det, då är Zverev bara för dålig på alla punkter för att i längden kunna stå emot.

Vi får väl se hur det blir. Som jag varit helt öppen med. För mig har det varit för mycket negativt kring US Open för att jag riktigt ska engagera mig. Jag tycker det har en liten bismak att någon av de här två får kalla sig Grand Slam-mästare någon gång inatt. Det är liksom inte värdigt. De skulle åtminstone ha behövt slå Djokovic för att uppnå det, och det behövde de nu inte. Då är det fel.