Inför Rom

Rom började ju idag, men det är imorgon de riktiga spelarna kliver in. Därför känns det inte överhuvudtaget orimligt att vi kör ett införinlägg nu, trots att en hel del spelare redan åkt ut.

Rom, en av de finaste turneringarna på hela året. Högt, högt upp bland mastersturneringarna. Mycket på grund av den fantastiska spelplatsen, och den grymma publiken. Den här gången ingen publik, men man får istället se hur sjukt fina banorna och allt runtom dem är.

Fint startfält också.

Lite annorlunda längst ner där förresten. Carreno Busta fick alltså samma deal som de högst seedade spelarna. Jag antar att det beror på att han gick till semi i US Open och ska få några dagar på sig att återhämta sig. Det måste vara någon slags specialregel.

Ska vi börja med Nadal kanske så. Jag tror han kommer vara rätt bra. Under uppehållet pratade han ju en del om att han inte hade några större möjligheter att träna, och att det gick veckor utan att han höll i en racket. Nu har han nog däremot tränat på rätt bra i ett gäng veckor och det skulle vara en stor besvikelse om han inte var riktigt bra nu. Han brukar ju aldrig så såhär goda möjligheter att förbereda sig för grussäsongen. För Nadal är förberedelser allt, men på grus brukar han ju vinna även när han inte får förbereda sig. Då borde han ju kanske vinna nu också.

Carreno Busta är förstås en munsbit för Nadal. Säger väl en del kanske. US Open-semifinalisten, nu på sitt bästa underlag, kommer få jaga gem i första turneringen efter US Open.

Sen är det väl inget som oroar i tredje rundan heller för Nadal egentligen. Raonic, Lajovic eller en mycket formstark Davidovich, han klarar dem nog alla tre.

Sen kan det väl bli en lite kul kvart däremot. Kom ihåg att Nadal haft problem med Svarre förut, och Rublev är ingen enkel motståndare heller. Han skulle kunna passa Nadal rätt dåligt. Nadal-Rublev på fredag hade varit kul.

Djokovic får kompisen Krajinovic i tredje rundan och säg såhär, Krajinovic känner sig nog inte jättestor när han står på samma bana som Djokovic. Bra gjort av Krajinovic att slå Felix hur enkelt som helst idag. Han har verkligen hittat en stabilitet på en hög nivå nu, Krajinovic. Första gången som han gjort det. Djokovic, det är däremot lite tufft det.

Sen hoppas man ju på Wawrinka som förberett sig i ett par månader på gruset. Han ska slå Nishikori, och Monfils. Det är tuffa papper det och den form Wawrinka visade när han spelade challengers i Tjeckien nyligen, den kommer inte räcka. Men nu ska han väl vara lite bättre och är han bra, då slår han de där spelarna. Djokovic-Wawrinka på fredag, det hade liksom känts värdigt. Som att man på något sätt fick tillbaka den riktiga tennisen, med de riktiga spelarna och de riktiga matcherna. Jag hoppas på den.

Tsitsipas borde vilja hitta lite form nu efter det mycket snopna uttåget ur US Open. Jag tror att Tsitsipas egentligen var bra nog för att vinna turneringen. Vad som hände mot Coric, det har nog ingen ännu förstått, allra minst Tsitsipas. Ser humant ut här lottningsmässigt. Jag tror han går till semi. Med tanke på hur totalt värdelös Fognini var förra veckan ser jag inte riktigt vem Tsitsipas ska förlora mot.

Berrettini kan få en lite tuff öppningsmatch mot Struff. Väldigt farlig för att vara oseedad, Struffen, och obehaglig spelstil för Berrettini att möta. Han får passa sig där. Kanske Ruud, möjligen Garin, men det är väl ändå Goffin som är tuffaste motståndet för Berrettini i övrigt. Spelar väl mindre roll vilken spelare som går till semi här. Tsitsipas kan tänkas ha en chans mot Nadal i semin på undre halvan men att någon av dessa spelare ska slå Djokovic, nja, orealistiskt.

Så ser det ut och det här ska vi givetvis följa mycket nära under hela veckan. Ingen svensk med tyvärr förresten. Elias Ymer förlorade mot Kukushkin i första kvalrundan. Mikael Ymer förlorade idag mot Bagnis. Eller ja, han blev fullständigt förintad. Märklig grej det där faktiskt. Bagnis är inte jättebra. Han är runt 150 i världen i spelstyrka. Hyfsad form visserligen, men en bra challengerspelare, inte mer. Ymer som ni vet en rätt vettig atp-spelare vid det här laget. Skyhöga odds på Ymer innan matchstart. Han spelades till uppemot 2,50 och som sagt, blev sen krossad. Man kan ju hoppas att han var lite skadad, och att många visste om det. Vilket i och för sig vore lite märkligt i och med att han vann sin match i andra kvalrundan igår i raka set efter en bra avslutning. Lite annorlunda hur som helst. Ymer ska normalt sett givetvis vara storfavorit i den matchen alla dagar i veckan, men det tyckte inte de som spelar idag, av någon anledning.