Rom – onsdag

Vilken smäll det var igår kväll alltså. Han kan spela den här killen, och något säger mig att han kommer bli min kanske främsta favorit i den kommande generationen. Han har liksom något genialt över sig som är svårt att inte gilla.

Eller ska jag vara ärlig istället? Det är nästan läskigt, men han är en exakt kopia av Volandri, som vissa av er kanske vet är min absoluta favoritspelare genom alla tider. Volandri var ett geni, men han hade två rätt försvårande problem. Han kunde inte slå hårt, och han hade troligen den sämsta serven någon spelare någonsin haft på atp-touren. Kanske inom all professionell tennis. Hans förstaserve var som en dålig andraserve. Hans andraserve var som…en ännu sämre andraserve. Musetti kan slå hårt, och han kan serva.

Det är ovanligt att man kan säga det så säkert, men i det här fallet går det. Musetti och Alcaraz som är ett år yngre än honom, Musetti år 18 år, kommer vara bland världens fem bästa spelare om fem år. Man brukar säga att mycket kan hända hit och dit. Exempelvis var Felix ännu tidigare med att vara typ bäst på challengertouren som Alcaraz och Musetti nu är när de är 17 och 18 år gamla. Felix vann turneringar redan när han var 16 år. Men det finns en betydande skillnad. Med Felix kunde man redan då se att det ändå fanns lite problem att se hur hans spel ska kunna tas vidare till att bli typ bäst. Jag är inte alls så säker på att han någon gång blir topp-5, trots att han åldersmässigt är den som ligger bäst till av alla spelare. Han är bara två år äldre än Musetti men har redan varit runt 20 i världen i ett par år.

Skillnaden är att när man ser Musettis spel kan man liksom bara slå fast hur utvecklingen kommer bli. Den kommer bli brant uppåt. Han har en så ofattbart ren träff på bollen och han har en så pass god fysik att det inte kan bli något annat än en spelare som är bäst eller nästan bäst. En arbetare som Felix kommer alltid ha svårare att nå hela vägen fram. Såna spelare fastnar oftast på att bli en Berdych, som bäst. Det är såna här genier som blir allra bäst.

Man ska veta att jag inte drar några växlar på en enskild match. Wawrinka var sömnig när han spelade en challenger i Tjeckien nyligen, som han visserligen vann, men med ett nödrop. Men Musetti har alltså varit i princip bäst på challengertouren efter uppehållet trots att han faktiskt inte vunnit någon turnering, utan ibland till och med åkt ut tidigt. Men man har sett att han spelmässigt är typ bäst. Det är inte helt vanligt när man är 18 år och även om Wawrinka inte var som bäst igår kväll, Musetti var rätt bra.

Tänk er om det hade varit en fullsatt centercourt under den här matchen. Vilket jävla drag det hade varit alltså. Sorgligt.

Idag då? Äntligen. Megaäntligen. Idag är de riktiga spelarna tillbaka.

De har inget motstånd kanske. Caruso, tror ni Djokovic ens vet vem Caruso är? Helt säkert är det inte. Sen Carreno Busta, han får vara hur mycket semifinalist i US Open han vill. Nadal kommer inte ta honom på allvar i alla fall. Men det ska bli kul att se dem igen, och jag förväntar mig att vi får en final mellan Djokovic och Nadal i helgen. De borde verkligen vilja stämma i bäcken.

Sinner kan väl bli lite intressant att se vad han kan göra mot Tsitsipas. Spelmässigt tycker jag egentligen han ska kunna stå sig. Sen är Tsitsipas kanske lite för tung, stabil, och bra på de viktiga poängen, men det känns som att Sinner skulle kunna göra det till match. Samma sak där. Tänk om man kunde ha publik på läktarna i den här turneringen. Den normalt så magiska italienska publiken, och nu har de dessutom några unga sjukt intressanta spelare att jobba fram. Sinner är ett år äldre än Musetti. Sen har de en kille som heter Zeppieri som är mittemellan dem i ålder som är lite sämre, men också riktigt bra. Inte jättejobbigt för italiensk tennis. De har ju några rätt okej seniorer också i Berrettini och Fognini.

Italienare i fem av dagens åtta matcher förresten. Lite osannolikt. Det är inte första omgången det här så de fått wildcards hela högen utan de har tagit sig hit. Och då spelar alltså inte Musetti idag heller.

Rätt fina matcher i övrigt också idag med Goffin-Cilic, Dimitrov-Nishioka och Cecchinato-Krajinovic. Blir en fin tennisdag det där.