Inför Rom-kvartarna

Igår kändes som en godisdag. Idag känner det faktiskt lite tunnare på något sätt. Sen är det väl delvis det faktum att de riktigt bra spelarna är tillbaka, vilket gör att ett par av kvartsfinalerna redan är stängda, och då blir det bara två kvar, men någon spelare saknas ju idag, det får man säga.

12:00 Berrettini-Ruud 1,62-2,50 Bethard

Ruud är väl ingen superspelare i en kvartsfinal i en mastersturnering. Inte ännu i alla fall och jag tror ju kanske inte att han kommer bli det heller. Han är trots allt ytterst begränsad men han är bra, han är otroligt stabil och den här gången har han inte behövt möta någon spelare som är bättre än honom. Då hamnar han här för som sagt, väldigt stabil.

Vilket onekligen gäller Berrettini också. Även om han förstås är på en högre nivå än Ruud. Han är väldigt stabil, men det är kanske inte riktigt honom man kommer för att titta på.

Fin match i alla fall oavsett vilket. Är Ruud lite bättre när bollen är i spel? Kanske faktiskt. Men det är svårt för honom att komma ifrån att Berrettini skickar iväg bomber i serven, Ruud skickar iväg ärtor. Jag tror det blir svårt för Ruud att vara så överlägsen som han måste vara i spelet.

14:30 Djokovic-Köpfer 1,03-19,25 Bethard

Musetti föll ihop igår. Det trodde jag inte skulle hända faktiskt. Han har helt enkelt sett så bra ut spelmässigt att jag inte trodde han kunde falla ihop såhär men egentligen var det ju upplagt för det. Han hade slagit ett par av världens bästa spelare. Så fick han möta Köpfer som är en av de absolut bästa på challengertouren och därmed en av de som Musetti normalt sett förlorar mot. Och så var allt plötsligt bara som det brukar igen. Rätt otroligt att Köpfer är i kvartsfinal i en mastersturnering. Han är liksom inte särskilt bra. På grus dessutom. Han är i grunden rätt oduglig på grus.

Det är förstås ingen match det här. Djokovic hade lite större problem än man kunde tro mot Krajinovic igår men det här är ju lite skillnad får man säga. Om Djokovic fått Köpfer i första rundan i en turnering hade han i allmänhet varit väldigt nöjd med sin lottning.

18:00 Shapovalov-Dimitrov 1,90-2,05 Bethard

Dagens enda riktigt jämna match. Eller ja, den första är väl jämn men det här är den vidöppna.

Jag vet ju att jag ofta underskattar Dimitrov, jag tycker inte att han är särskilt bra. Men jag kan väl också känna att när man sett honom under veckan och i synnerhet mot Sinner, han är väl inte riktigt värd att vara här framme. Men en kvartsfinal för honom, det är riktigt bra och det är ingen skräll att det är på grus det händer. Han är lite bättre på grus än på andra underlag.

Shapovalov har inte grus som sitt bästa underlag men han är förvånansvärt bra på det. Han lyckas variera lite mer på grus och är helt enkelt bättre än han borde på underlaget.

För mig är Shapovalov en mycket bättre spelare än Dimitrov. Sen är frågan vem som får matchbilden dit den vill. Shapovalov vill får till ett pangande med korta, snabba dueller. Attacktennis helt enkelt. Blir det så vinner han. Om Dimitrov däremot får en lite sömnigare matchbild med längre dueller och mer variation, då är nog Shapovalov väldigt illa ute då Dimitrov är den säkrare av dem.

VKänns som en fin match det här så den tycker jag man ska se.

20:30 Nadal-Schwartzman 1,03-21.00 Bethard

Det är ju inte helt normalt på något vis när Lajovic går ifrån matchen med fyra gem och det känns som att han hade lite flyt som fick med sig så pass mycket. Så var det dock igår. Det hade mycket väl kunnat bli 6-1 6-1 eller något åt det hållet.

Nadal är utsatt försvarsmässigt. Det är verkligen inget nytt, men man ser att han inte är jättesnabb i sidled längre. Han rör sig kort sagt inte som något som ens är i närheten av hur det en gång var.

Slagmässigt däremot, offensivt, tycker jag han ser helt vansinnigt bra ut.

Och hur många är det som kan pressa Nadal nu för tiden? På grus är det väl ibland Djokovic och möjligen Thiem, sen är det stopp. För att Schwartzman ska ha en chans mot Nadal krävs det att Nadal på något sätt har stora problem, och det känns det inte som han kommer ha idag.