Försvårande torsk för Nadal

Inget bra det här, eller vad säger ni?

Jag tycker att man ska börja med Schwartzman, för det här var väldigt bra. Någonstans är det ju lite kul att se att han backar upp den här tesen som jag drivit ganska rejält om att han i själva verket är topp-3 i världen om man plockade bort serven och körde underarmare istället. Väldigt bra exempel det här, för i den här matchen var det nästan som att Nadals serve var bortplockad. Ovanligt faktiskt att man ser en spelare serva så dåligt. Konstigt att det är ovanligt. Jag har svårt att förstå att det ska vara så att alla spelare alltid servar mellan 50% och 70% förstaservar in per match. Om man ska gå till ”nästan alltid” kan man dessutom fånga in dem mellan 58% och 68% någonting. Det är för mig obegripligt att det ska behöva vara så. Någon gång borde man få klaff och serva extremt bra, ibland extremt dåligt. Och jodå, någon gång händer det. Nadal servare 43% igår kväll vilket är mycket ovanligt och inte så bra.

Om jag var Nadal är det jag hade tyckt varit jobbigast med den här förlusten att han inte har kvar det där ”jag vinner ändå” längre. Fram till för något år sen gick det i princip inte att slå honom på grus. Det spelare ingen roll hur dåligt Nadal spelade, han kunde ändå alltid få med sig vinsten på en blandning av psyke och fysik. Kort sagt, när spelet fungerade så dåligt som det gjorde igår kväll, då hade han förr i tiden bara börjat försvara sig och ingen hade kunnat slå igenom honom. När matchen sen eventuellt kommit in i ett jämnt, pressat läge var det också alltid han som vann de viktiga poängen.

Nu är inte hans fysik, eller rättare sagt, hans snabbhet någon direkt styrka längre. Han måste spela sig till vinsterna även på grus, något han ska klara mot alla spelare i världen, han är bäst på grus, men den där extra säkerheten av att kunna vinna på ett alternativt sätt finns inte längre.

Men som sagt, Svarre, hur många misstag hade han? Väldigt få.

Jag är förvånad över resultatet. Jag trodde inte att Nadal skulle kunna göra en så dålig match som han gjorde igår kväll.

Jag är däremot inte förvånad över att Svarre kan spela såhär. Det jag tycker är konstigt är snarare att han inte gör det oftare. För helt ärligt, hur kan den här spelaren ha förlorat mot Djere, Norrie och Opelka sen uppehållet? För mig är det en stor utmaning att förstå mig på varför han inte är bättre än han är för han kan ju spela såhär, men han får oftast inte fram det. Kanske för att han störs av att spelare servar så överlägset mot honom och att han då påverkas negativt spelmässigt. Det kan vara en förklaring till att han nu var så bra just när Nadals serve havererade. Men knappast hela förklaringen. Jag tycker helt enkelt det är konstigt för han kan ju spela såhär, varför gör han det inte oftare?

Lite frågetecken kring Nadal inför Franska Öppna, men jag håller honom fortfarande som klar favorit. Såna här katastrofmatcher gör han inte på löpande band.

Ingen Nadal-Djokovic-final imorgon. Tråkigt, tråkigt.