Inför Rom-semifinalerna

För dagens semifinaler var det väl ingen katastrof att Nadal åkte ut igår precis. Det får vi sota för först imorgon.

14:00 Djokovic-Ruud 1,18-5,80 Bethard

Mikael Ymer förlorade mot Sandgren i kvalet till Hamburg igår och det var under gårdagen svårt att inte fastna vid hur utvecklingen varit för nordens bästa spelare det senaste året. I slutet av förra året minns jag att jag tyckte att det var rätt tydligt att Ymer var på väg förbi Ruud, eller ja, jag tyckte att han redan var det. Därmed var han då i mitt tyckte nordens bästa spelare. Då hade inte Ruusuvuori tagit det där sista klivet heller, så han var inte med i ekvationen. Nu har Ruud utvecklats till en toppspelare på atp-touren. I alla fall på grus om man går efter den här veckan. Ruusuvuori har etablerat sig som en ganska duglig spelare på atp-touren. Och Mikael Ymer har helt slutat vinna matcher. Jag tror egentligen förklaringen är rätt enkel. De andra två är superprofessionella idrottsmän som inte tänker på något annat än att bli bättre i tennis. Ymer fokuserar kanske på lite annat, som att vara någon han inte är, och så vidare. Det håller sällan i längden, tyvärr. Nu ska vi inte kasta någon yxa i sjön här, Ymer kommer komma tillbaka, men tråkig utveckling för oss svenskars del det senaste året.

Desto roligare för Ruud och norrbaggarna som får en fantastisk möjlighet här. Givetvis hans största match någonsin och han borde ha en del självförtroende. Mycket starkt att brotta ner Berrettini igår samtidigt som allt gick fel för Djokovic mot Köpfer.

Jag skulle inte säga att Djokovic känns omöjligt. Hans högstanivå, i en riktigt stor match, den är givetvis enorm som alltid. Men gör han inte lite för ofta dåliga matcher rent allmänt? Det känns inte som att han har de marginaler han haft i dessa matcher när han varit som bäst. Då har det känts som 6-2 6-2 i en sån här match. Nu kan det bli både setförlust och jämnt. Titta bara på vad som hände mot Köpfer igår. Det händer inte Djokovic när han är som absolut bäst.

Hur blir det här då?

Lite obehagligt för Djokovic skulle jag säga. De spelar i ungefär samma tempo. Ruud kommer inte ge bort något överhuvudtaget. Om inte Djokovic är bättre än igår kommer Ruud hänga med precis hur bra som helst.

19:00 Shapovalov-Schwartzman 2,45-1,64 Bethard

Shapovalov blir topp-10 på måndag. Inte för sista gången direkt så att säga. Om nu inte Schwartzman vinner den här turneringen vill säga. Då får Shapovalov vänta och Svarre blir topp-10 istället. Börjar bli rätt jämnt där vid topp-10-strecket för övrigt. Fem spelare inom 200 poäng och ytterligare några stycken inom 200 poäng till åta båda håll. Är man 15 i världen kan man lika gärna vara topp-10 nästa vecka och är man åtta i världen kan man vara nere på plats 15 någon vecka senare. Så brukar det inte riktigt vara. Mellan plats 10 och plats 30 skiljer det bara 1000 poäng. Det måste vara ovanligt lite det också. Liksom att man är topp-10 i världen på 2600 poäng som Shapovalov blir på måndag. 2600 poäng, det låter liksom inte omöjligt att skrapa ihop direkt. Topp-10 är ingen sammanhållande tia längre riktigt. Det är tre i toppen, fyra om Federer spelar. Sen kommer Medvedev, sen kommer Tsitsipas, Zverev precis bakom nu med US Open-poängen, och därefter ett jättehopp. Det är en topp-6 om man ska snacka kvalitet, topp-7 om man ska snacka poäng. Sen finns det några topp-10-platser som fylls av spelare som kanske inte riktigt är nära toppen, fast de är så högt rankade. Shapovalov står inte direkt på tur för att vinna Grand Slam-turneringar om man säger så.

Nu skulle vi ju prata om en match här, just det.

Blir förstås extremt orättvist det här. Det är problemet när man klumpar ihop sig med damtennisen. Man vill ha en av våra matcher per pass för att folk ska titta på båda passen och det skiljer på tok för mycket i tid. Om Djokovic raskar av Ruud lite snabbt och enkelt vilket absolut inte är otroligt så kan han få uppemot sju timmar mer vila inför finalen imorgon. Det betyder ganska mycket det. Nästan lite tur att Nadal åkte igår, för han är ju en spelare som behöver varje timmes återhämtning mellan matcherna. Han hade kunnat förlora finalen enbart på schemaläggningen. Som sagt, inte så bra.

Ska vi komma till matchen då kanske?

Är väl lite upplagt för Shapovalov. Måste passa Schwartzman jättedåligt det här. Shapovalov är extremt bra på att vinkla ut sina servar och kommer kunna dra maximal nytta av Svarres bristande räckvidd. Sen när bollen är i spel kommer Shapovalov kunna se till så Svarre inte får några bollar överhuvudtaget som han gillar. Shapovalov kommer göra det hackigt, se till så det inte blir några långa dueller, och spelar han bra tror jag han bara vinner på att det här ska passa honom så extremt bra spelstilsmässigt.

Och visst kan väl Schwartzman tänkas vara lite mätt eller åtminstone halvnöjd efter gårdagens vinst som han själv sa var den match där han spelat bäst någonsin.