Fortfarande oförlorad

Det är lite sjukt ändå. Man pratar om att han kanske inte ser lika stabil ut som vanligt. Man börjar spåna kring om han kanske ändå börjar bli lite sämre av att åldern tar ut sin rätt men ännu mer, att det inte finns någon som pressar honom till att hålla den absolut högsta nivån. Kort sagt, men muttrar om att han inte vinner sina matcher med 6-1 6-2 som han gjorde när han var som mest besatt av att visa hur överlägsen han var för några år sen.

Det överensstämmer inte riktigt med verkligheten det där. För den jäveln har nu vunnit 31 matcher i år, förlorat noll.

Speciellt år. Det skulle nog inte spela någon roll vad någon gör i år. Det hade ändå suttit en stor stjärna bakom prestationen. Det är inte som vanligt och när det inte är som vanligt är det svårt att jämföra med det som är vanligt. Nu är det i och för sig Djokovic vi pratar om. Då ska man inte ens prata om något som är vanligt. Men hur normalt är det egentligen att inleda en säsong med att vinna de fem första turneringarna? Han gick obesegrad genom ATP cup innan allt detta elände drog igång. Han slog Nadal och Medvedev där. Sen vann han Australian Open där han slog Federer och Thiem. Dubai vann han och där slog han Tsitsipas samt Monfils för andra gången i år. Cincinnati vann han. Ont om motstånd där, Raonic och Bautista var de bästa spelarna han slog. Och så vann han nu Rom. Väldigt enkel väg fram. Schwartzman var den högst rankade spelaren han behövde slå, efter honom Krajinovic, så det kanske inte krävdes så mycket.

Han har vunnit alla turneringar i år, och han har dessutom faktiskt hunnit med att bocka av alla spelare i toppen. Som jag skrev om, igår var det väl, det går en skarp gräns bakom Tsitsipas på rankingen. De är en topp-6, sen är alla andra mil efter. Djokovic har slagit alla spelare på topp-6 i år, och han har inte förlorat mot någon annan heller. Han har vunnit allt.

Hur var det igår då?

Kul att se Svarre hänga med ska man väl börja med att säga. Det var millimeter från att Svarre fick med sig första set och då hade han nog varit favorit att vinna matchen inför andra set om än knappt. Så hotad var han, Djokovic. Intressant också att se att Djokovic trots allt var den bättre när bollen var i spel. Han fick knappt något på serven igår. Det blev ett rent bollande och där var Djokovic lite bättre. Så där fick vi svar på den frågan. Om man körde en turnering med underarmare skulle Djokovic vinna. Om Nadal eller Svarre är näst bäst får vi väl fortsätta tvista kring. Skulle Federer rent av kunna blanda sig i det hela? Jag tror inte det. Men när man ser Federer som en extremt serveberoende spelare. Det är han ju. Så glömmer man vilken sjuk svaghet han har i returerna. I en underarmsturre blir han visserligen av med serven, inte så bra. Men han slipper också returnera. Så helt kanske man inte ska räkna bort honom men nja, han skulle nog inte kunna bråka med de bästa ändå.

Ganska fin uppbyggnad inför Franska Öppna ändå. Titelmatchen blev inte av i Rom, den kommer kanske i den största turneringen istället. Då med publik också. Upp till 5000 människor ska det vara på centercourten under Franska Öppna. Det kommer kännas som om det var 50 000 skulle jag tro med tanke på hur man saknat det.

Har jag missat något?

Ganska många av er sitter nog och väntar på att locket ska flyga av och allt vatten kokar ut ur grytan. Jag vet att det fanns något som kallade för US Open för några veckor sen. Jag ser att Djokovic har en förlust bokförd därifrån. Som jag ser det kan det emellertid inte betraktas som att det hänt, då rättssäkerheten inte var godtagbar. Han blev utsatt för ett justitiemord, det fanns ingen möjlighet att få domen upphävd, och hela skiten borde därmed ogiltigförklaras. Djokovic har inte förlorat i år, punkt.