Luktar dubbelt svenskt i Franska Öppna

Två svenskar i Franska Öppna? Troligen skulle jag säga. Det luktar två bröder Ymer i Franska Öppna kommande vecka.

Kvalet till Franska Öppna håller lite lägre nivå än vanligt. En del spelare saknas, lite lägre rankade spelare kommer därmed in i huvudturneringen, och även i kvalet är det vissa spelare som inte valt att försöka. Så det är urvattnat.

Det öppnar så klart möjligheter för de som är med, och det känns väl som att Elias Ymer ska kunna ta chansen här.

På papperet fick han en rätt dålig lottning. O’Connell som var seedad trea i det här kvalet är alltså en av de högst rankade spelarna som är med. Han är 112:a i världen. Men v et man vem han är så, då kan man liksom inte göra annat än att klia sig i huvudet över hur han hamnade där. Han hade en bra period förra sommaren och var långt fram i flera challengers, men det gick på en höft. Han hade helt overklig utdelning då, och i grunden är han inte mycket bättre än att vara 200 i världen skulle jag säga. I själva verket var det nog alltså en superlottning att få honom i första omgången och Ymer tog efter många om och men tillvara på den. Det kan se kontrollerat ut med 7-5 6-4 men det var det verkligen inte. Ymer skakade betänkligt när han skulle serva hem första set och hade sen egentligen bara tur att O’Connell fullständigt gav bort sitt servegem vid 5-5. Sen hade O’Connell 3-0 i andra men han var bara för dålig och Ymer kunde vända på det. Spelmässigt såg det dock inte bra ut överhuvudtaget. Eller ja, vad ska man säga. Det kan stundtals se bra ut. Stundtals ser det ut som att han har kontroll och är ganska säker. Sen kan bollarna helt plötsligt börja sitta i skynket bakom banan en stund. Det är svårt att förstå faktiskt hur det kan pendla så mycket som det gör för Ymer.

Vann gjorde han i alla fall, och nu ligger vägen öppen.

Ofner är en österrikare som oftast är runt eller lite innanför de 200 bästa i världen. För några år sen hade han en bra period och kvalade in i både Franska Öppna och Wimbledon men normalt sett är han en spelare i mängden på challengertouren. Han är inte dålig, men medelmåttig är han och han är en sån spelare man bara ska slå om man vill kvala in i en slam.

Sen kvalfinal, om han vinner idag, det är jag i och för sig inte alls säker på. Jag tror Ofner kan vara för bra då jag inte tycker Ymer är särskilt bra men som sagt, vill man kvala in i slams, då måste man slå såna motståndare. Och en eventuell kvalfinal då mot en spelare på ungefär samma nivå. Både Safiullin och Rodionov är spelare som är mellan 150 och 200 i världen. Som Ofner. Och Ymer för den delen. Tittar man på ranking och spelstyrka skulle jag säga att de fyra som är kvar är väldigt jämna. Men Ymer själv och många av er vill nog att han ska vara bättre än typ 150 i världen, och då är ju detta en mycket fin chans. Det är sällan man kan kvala in till en slam utan att slå en mer eller mindre bra spelare men den möjligheten har han nu.

Alla matcher från kvalet sänds på Eurosport så matchen mot Ofner kan man se idag med start runt klockan 15.