Inför söndagens Franska Öppna-matcher

Då sparkar vi igång. Plötsligt årets sista riktigt stora turnering, men samtidigt är det ju visserligen bara några månader kvar till Australian Open. Och nästa säsong ska väl OS tryckas in också. Det blir ingen brist på stora turneringar på ett bra tag. Kan vi väl hoppas i alla fall. Man ska nog inte ta ut alltför mycket i förskott i dessa tider.

Söndagsstart som alltid numera alltså i Franska Öppna vilket är hundra procent rätt. Att sprida ut den första omgången i en Grand Slam-turnering på två dagar, det blir inget bra. 32 matcher per dag är för mycket. Ingen kan följa det. Nu drygt 20 matcher i snitt de första tre dagarna, klart bättre.

Vad har vi då framför oss idag? Jag plockar ut de matcher jag tycker känns lite extra heta. Kolla oddsen också. Bethard har högst odds i världen, alla spelbolag inräknade, på tennis. Så ska ni satsa en slant på matcherna, gör det inte någon annanstans än här.

11:00 Goffin-Sinner 1,95-1,95 Bethard

Olika falla ödets lotter kan man ju säga. Enligt oddsen är de här två spelarna just idag lika bra. Jag håller med i stora drag. Det känns otroligt jämnt. Men de lär ha lite olika känsla inför matchen. Det är nog inte mycket problem för Sinner just nu. Han har precis fyllt 19 år, han är fortfarande rankad så lågt som 74 i världen men alla vet hur bra han är, och hur bra han kommer bli. Han slår fortfarande konstant underifrån, han har inga förväntningar på sig, men han är redan lika bra som några av världens bästa spelare.

Goffin?

Kanske inte riktigt samma känsla för honom.

Han har klappat ihop en aning på sistone. Spelmässigt och kanske lite mentalt också. Det har knappt känts som att han vill spela tennis. Han är fortfarande väldigt högt rankad, men han backar just nu inte alls upp den rankingen med sin spelstyrka. En förlust här skulle kunna vara starten på ett rejält rankingras för honom, ett ras som redan hade kommit om det inte vore för att man busat med rankingen och låtit förra årets poäng ligga kvar mer än ett år framåt.

Vem är bäst idag då?

Jag tror ändå Goffin. Det borde kunna passa honom halvbra det här att stå och bolla ut Sinner i längden med ett högtempobollande.

Otroligt fin match i alla fall att börja turneringen med.

13:00 Nishikori-Evans 1,48-2,80 Bethard

Märkligt egentligen. Nishikori har inte riktigt vunnit några matcher sen han kom tillbaka. Ändå verkar folk tycka han är skitbra om man tittar på oddsen. Konstigt tycker jag.

Ska vi skriva in Nishikori bredvid Murray och Wawrinka kanske? Spelare som helt enkelt blivit sämre och inte kommer hitta ”formen” igen i och med att de bara blivit sämre. Kanske. Jag tror det. Kanske inte på samma sätt som för Murray och i viss mån Wawrinka, men hur många år är det egentligen som Nishikori varit mer eller mindre skadad? Det känns som att det var väldigt längesen han var topp-10 nu.

Det här kan bli ett tufft test för Nishikori tror jag.

Evans är inte som bäst på grus egentligen, men han har på senare år försökt mer och mer på underlaget och nu är han okej. Han var exempelvis överlägsen Hurkacz i Rom. Hur han ändå lyckades förlora den matchen, det är oklart men bra var han. Och Hurkacz gick ju rätt bra efter det.

Evans är inte heller en spelare som ger Nishikori den rytm som han vill ha.

Och hur tränad är Nishikori för en femsetsmatch?

Jag tycker det skriker skräll och det skriker också underhållning. Helt olika spelare, men båda två vill spela i superhögt tempo. Brukar bli bra det.

16:00 Wawrinka-Murray 1,37-3,40 Bethard

Det är svårt att inte få den där lite deppiga känslan av två föredettingar som försöker och försöker men det går bara inte.

Sen så, jag vet inte. Jag kanske är väl negativt inställd till Wawrinka. Tänk om han bara skulle pricka formen igen. Det kan ju hända. Men jag tror inte på det. Och Murray, han har väl inte ens någon form att pricka.

Det är förstås stor underlagsfördel för Wawrinka. Han är en utpräglad grusspelare, det är mer bara att han alltid haft en omöjlig spelare framför sig på underlaget, och han har också prickat formen på helt rätt ställen på hardcourt några gånger. Men det är grus som är hans underlag. För Murray, inte riktigt så. Grus har alltid varit ett hemskt underlag för honom. Han har trots det vunnit stora turneringar på underlaget vilket säger en del om vilken fantastisk spelare han varit, men det passar honom inte.

Helt och hållet upp till Wawrinka här. Murray har ingen fysik och inget försvar för att stå emot honom. Men spelar Wawrinka dåligt, om han bara står och missar, vem vet. Murray kommer inte direkt låta bli att försöka så att säga.

Det där var de tre matcherna jag kommer följa lite extra. Ni får alla matcher med tillhörande odds nedan. Ikväll sparkar jag och Nisse igång Grandslampodden på allvar med det första riktiga avsnittet. Missa inte att innan dess ladda upp med vårt införavsnitt. Ni hittar den överallt där man kan lyssna på poddar.