Franska Öppna – tisdag

Som varje dag under Franska Öppna, men ska börja dagen med att lyssna på mig och Nisse när vi sammanfattar dagens spel.

Vi spelade in det där medan Medvedev fortfarande var kvar i turneringen. Det är han inte längre. Saknar vi honom? Nja, jag vet inte. Man kan väl kanske få vara lite vadvardetjagsaig och meddela att nej, jag trodde aldrig att han var så bra som många andra trodde han var typ den här tiden förra säsongen. Han dominerade under en tid då de stora inte riktigt brydde sig inför US Open. Sen gick han till final i US Open, och pressade till slut Nadal i finalen, men det vare liksom som att han surfade på ett bananskal lite grann. Då skrev jag att det kommer bli svårt för honom när motståndarna förstår vad han gör. Att han inte gör så mycket. Nu har han hamnat precis där. De andra störs inte längre av att han är konstig, utan de ser hans tillbakalutade spelstil som en möjlighet att styra spelet och attackera honom utan att ta risker. Det har också gjort att han själv märkt att det blivit jobbigt, och därför har han börjat skruva på sitt spel. Det han var så extremt duktig på förra säsongen, att hela tiden hitta exakt rätt position i banan. Det är nu fullständigt borta. Han står alldeles för nära baslinjen när han försöker försvara sig och han skiftar inte alls position i djupled som han gjorde när han dominerade. Kort sagt, det har blivit någon slags översvämning i huvudet på honom tror jag. Han kommer komma tillbaka och bli en jättestadig topp-10-spelare i nivå, men jag tror inte det är han som en dag ska ta över som den bäste. De andra har kommit på honom med vad han gör, och det är lite för många som är lite för bra på att föra spelet för att han ska gå säker ens mot svagare motstånd.

Sågning det där kan tyckas, men det är det egentligen inte. Jag tycker Medvedev är skitbra. Det är bara det att bilden av hur bra han är stämmer inte riktigt. Han är inte med Thiem precis bakom de bästa och kan utmana dem. Han ligger med Tsitsipas bakom de bästa och kommer där få försvara sin position. Han kan mycket väl halka tillbaka och tvingas kämpa för sin topp-10-plats framöver.

Just det där med hur många spelare som är bra på att driva på spelet tycker jag varit intressant under de första dagarna. Jag tror någonstans det beror lite på de yttre förhållandena, men jag tycker att nivån på spelet varit väldigt bra de första dagarna. Vissa spelare pratar om att bollarna är för tunga och att förhållandena också är för tunga. Att det går långsamt. Intressant nog är det bara spelarna som vill vara offensiva som klagar. Nivån har varit hög och jag tror inte att det är det att spelarna är bättre än vanligt. Jag tror, eller jag vet, det är inget nytt direkt, att långsamma yttre förutsättningar gör att nivån på spelet blir bra. Jag såg exempelvis matchen mellan Giustino och Moutet. Giustino är normalt en spelare i mängden på challengertouren, nu spelade han extremt bra. Han gjorde sitt livs match, absolut, men han hjälptes nog också lite av att långsamheten i bollar, luft och så vidare gjorde att han hann med lite bättre än vanligt. Matchen igår mellan Pella och Caruso också. Två medelmåttor kan tyckas, men de bjöd upp till en extremt bra match. Med snabba förhållanden skulle det mycket väl kunnat sett ut som att de inte kan spela.

Fognini borta, skadad. Monfils borta, usel. Han kan verkligen inte ha tränat under uppehållet. Han ser fruktansvärt otränad ut. Felix också borta, men är det ens konstigt? Jag ser inte honom som en topp-50-spelare och då är det tveksamt om man ska vinna någon match i Grand Slam-turneringar.

Det var gårdagen. Nu tar vi dagen.

Med start klockan 11 finns det ett par matcher jag ska hålla koll på. Tre stora favorit som jag tror kan få problem. Knappast alla, men någon av dem. Garin möter Kohlschreiber och jag tycker inte Garin känns som en sådär riktigt bombsäker vinnare där. Känns intressant spelstilsmässigt för Kohlschreiber. Hoppas det kan bli en kamp av det. Berrettini möter Pospisil och det är lite intressant med Pospisil. Det är aldrig någon som tror på honom i de stora turneringarna, men han överraskar nästan alltid och slår bättre motståndare. Berrettini ska vara för bra och för stabil men de gör lite samma sak, det borde bli ganska serveinriktat och kanske små marginaler. Sen har vi Humbert också som är enorm favorit mot Polmans enligt oddsen. Är han verkligen uppe på den nivå han hållit på grus de senaste veckorna, Humbert? Jag är kanske lite tveksam ändå. Det skulle kunna bli jämnt där om han har en lite sämre dag.

Jag tycker man kan hålla koll på alla de där matcherna och så hoppar man på den av dem där skrällen närmar sig.

14:00 Djokovic-M.Ymer 1,005-31,50 Bethard

Jag tycker verkligen det här är en ickehändelse. Det var några notiser i de större tidningarna om matchen igår där Ymer stack fram näsan och pratade om att detta var hans största stund och att han längtade efter att få förlora mot världsettan på centercourten i Paris, typ. I någon mån kan man inte säga så mycket om det. Är man ett litet barn så kan man absolut drömma om att få möta, och förlora mot, sin idol i en av världens största turneringar. Men är man en professionell idrottsman som hör hemma i de största turneringarna i världen, då framstår det som ganska dumt att tycka att det här är något positivt. Jag hade känt mig mycket mer komfortabel med om Ymer pratat om vilken skitlottning detta är och att han hade ungefär två procents chans att ha en fullständigt omöjligt motståndare i första omgången. Det finns ett gäng motståndare han inte har chansen mot i den här turneringen, men det finns egentligen bara två, kanske tre, där det inte ens är någon idé att försöka. Han borde vara missnöjd, inte glad över att få vara med.

Om matchen?

Skitsamma. Han är chanslös så klart. Det kvittar helt och hållet för min del hur det kommer se ut eller något sånt.

I och med att Bethard har återbetalning på en match som avbryts i förtid tycker jag gott att vi kunde skicka upp Ymers odds till 1000 gånger pengarna någonting. Om de spelade 1000 gånger med just de förutsättningar som är idag, då skulle Ymer troligen förlora alla 1000 så det skulle inte ens vara ett bra spel till det oddset.

I övrigt då?

Bautista och Gasquet spelar typ samtidigt som Dkjokovic-Ymer. Det är förstås en mycket bättre match, men jag tror ändå de flesta av er kommer se Djokovic-Ymer. Man saknar ju publiken. De är några stackare på plats som kämpar på uppe på läktarna, men när det gäller fransmännens matcher, man saknar det. Gasquet hade haft en bättre chans idag med publiken i ryggen. När Monfils var på väg att vända igår hade publiken kunnat göra att han orkat hela vägen och framför allt, det hade blivit en helt annan upplevelse. Det är sorgligt att vi ska behöva ha det såhär.

Annars så, jag vet inte. Har ni någon match ni ser framemot särskilt mycket idag?