Franska Öppna – fredag

Igår blev det över en timme, och jag sa namnet Zverev jättemånga gånger. Kort sagt, vill man ha eftersnack till gårdagen, då finns det inte direkt något mer matigt än detta.

Och med det sagt, dagens spel. Idag är det de första matcherna i tredje rundan. Det börjar alltså bli ganska långt fram i turneringen. Endast 32 spelare kvar inför dagen. Säger en del om hur utspridd den senare delen av en slam är för övrigt. Normalt spelar man ju en atp-turnering över sju dagar och det är då 32 spelare med. Precis samma antal som det nu är kvar i Franska Öppna, men nu är det 10 dagar kvar. En 32-lottning på 10 dagar alltså. Luftigt.

11:00 Thiem-Ruud 1,13-7,00 Bethard

Visst kan Ruud bråka lite med Thiem? Jag har verkligen en god känsla för det.

Sen är ju Ruud en rätt defensiv spelare som håller till ganska långt bak i banan. Det gillar Thiem. Thiem kommer få gott om tid på sig att panga in sin forehand.

Men om Thiem har en lite sämre dag där han missar en del då? Då är Ruud verkligen tillräckligt bra för att bråka med honom.

Kanonmatch att inleda dagen med skulle jag säga.

12:30 Wawrinka-Gaston 1,04-14,00 Bethard

Nu spricker det så klart för Gaston, men det är en fantastisk insats av honom att vara här. För övrigt sista hemmaspelaren som är kvar, Gaston så här ryker sista hemmahoppet redan i första rundan. Kanske tur att det knappt är någon publik. Det hade blivit deppigt för fransoserna det här.

Kan han inte stå emot Wawrinka i bollandet då?

Nej, han är tyvärr för vek, Gaston. Wawrinka kommer panga honom all världens väg.

12:30 Martinez-Korda 1,43-3,00 Bethard

Man skulle lätt kunna sortera in den här matchen som en sömnig första omgång i en challenger. Ingen hade brytt sig om den. Men nu tredje omgången i en slam, och vilken otrolig möjlighet för båda två att nå en åttondelsfinal. Martinez har möjlighet att nå plats 80 i världen om han vinner idag. I början av det här året tror jag inte ens han hade en dröm om att vara topp-100. Det blir han nu oavsett vilket. Korda har redan klättrat 50 platser på rankingen den här veckan. Vinner han idag klättrar han mer än 50 till och landar som sämst runt plats 130. En sån här turnering med lite sämre bredd än vanligt kan verkligen förändra livet för folk.

Hur går det då? Martinez är väl lite bättre, kanske. Jag tror det blir jämnt.

12:30 Fritz-Sonego 1,86-2,05 Bethard

Det här är en sån match där man normalt skulle säga att det är en superchans för båda två att gå till en sällsynt åttondel. Men i sammanhanget är ju detta snarare än av dagens bättre matcher.

Fritz överskattad och överrankad. Sonego underrankad och lite underskattad. Sonego som bäst på grus, Fritz som sämst på grus. Jag tycker Sonego ska vinna matchen. På tal om ranking, SOnego blir 40 i världen om han vinner. Om Fritz vinner knackar han på dörren till topp-20.

14:00 Sinner-Coria 1,17-5,75 Bethard

Om jag skulle använda privata pengar för att spela på något idag vetefasiken om jag inte hade lagt dem på 1,17 på Sinner. Coria, han är liksom inte bra.

Jag tror inte Sinner missar chansen. Han är4 bättre i alla delar av spelet och det kommer krävas en kollaps för att han inte ska vinna.

Det mest intressanta här är väl ändå Coria. Det är alltså den riktiga Corias lillebror han. Coria, ni minns han som en gång slog 35 dubbelfel i en match och under andra halvan av sin karriär hade såna serveproblem att man knappt orkade se honom. Det var för smärtsamt. Dopad var han också under stora delar av karriären. Men han var också en fantastisk spelare som kunde springa hur mycket som helst, kanske hade något att göra med dopingen, vem vet. Hur som helst. Lillebror Coria har under stora delar av sin karriär inte ens platsat på challengertouren. Sen för något år sen kom han in på challengertouren och de senaste veckorna har han varit topp-100 för första gången. Nu blir han som sämst 85:a i världen nästa vecka. Jag säger ingenting, men vad tror ni. Inspirerad av sin bror kanske? Nejdå. Men han utveckling i sen ålder är fantastisk.

14:30 Schwartzman-Gombos 1,05-12,75 Bethard

Det måste kännas jobbigt att gå in till en sån här match för en sån som Gombos. För helt ärligt, vad ska han göra? Det finns inte så mycket att hitta på när man möter någon som är så extremt mycket bättre på tennis.

Visst servar Gombos lite bättre. Han kan få något på sin serve. Han slår relativt hårt så han kan få lite press på Schwartzman emellanåt. Men övertid finns det liksom inget annat utfall än att Schwartzman är mycket bättre på tennis och därmed bara vinner.

Lite deppigt för Gombos men härligt för honom att ha nått hit.

14:30 Zverev-Cecchinato 1,41-3,10 Bethard

Dagens match, eller hur? Utan större konkurrens till och med.

Cecchinato har hittat formen igen. Det var längesen sist, men nu är formen där. Dessutom, det här med att prestera i samma turnering flera gånger, det är inget nytt direkt. Otroligt att det är så, men det är mer regel än undantag. Cecchinato trivs i Franska Öppna helt enkelt.

1-0 Zverev i inbördes möten men de har aldrig mötts på grus och när det gäller Cecchinato ska inga andra matcher än de på grus räknas. Han kan inte spela på något annat underlag.

Mycket intressant matchup där det känns lite problematiskt för Zverev.

Cecchinato är inte bra när han får försvara sig. Men när han får styra spelet själv, då är han riktigt bra. Zverev, han lämnar ju alltid automatiskt över initiativet. Det lär han göra idag också.

Sen är det Zverevs serve som är den avgörande faktorn. Cecchinato har returerna som sin stora svaghet, så det kommer krävas något utöver det vanliga från honom på det området där idag. Men klarar han att få bollen i spel, då tror jag faktiskt han vinner för i ett rent bollande på grus är Cecchinato bättre än Zverev.

16:00 Nadal-Travaglia 1,005-31,50 Bethard

Den kommer börja närmare två timmar efter att dagens näst sista match startar den här, men det skulle ändå förvåna mig om Nadal blir sist klar idag. Vad kommer det här ta? En dryg timme? Något sånt. Det beror väl lite på hur kallingarna sitter. Där kan det rasa iväg tid. I övrigt kommer det gå undan.