Inför Thiem-Schwartzman

Nu börjar det bli lite kul kan man ju säga. Det är idag det börjar på riktigt, riktigt allvar.

14:00 Thiem-Schwartzman 1,47-3,00 Bethard

Det här är en värdig kvartsfinal i en Grand Slam-turnering, det kan jag säga. Fanns det någon värdig kvartsfinal i US Open senast? Tveksamt. Men nu kommer det fyra stycken efter varandra i Franska Öppna. Lite skillnad. Det här är en riktig Grand Slam-turnering.

6-2 i inbördes möten för Thiem. Schwartzman vann två gånger i rad, 2017 och 2019, en på hardcourt och en på grus. I övrigt tre raka segrar för Thiem nu senast, en på grus. Och mellan 15 och 17 hade Thiem också tre raka, två på grus.

Vad gör man av det här då?

I princip ingenting skulle jag säga. 6-2 för Thiem i inbördes kanske är lite i underkant egentligen, men på gränsen. Det är väl ungefär så mycket bättre än Schwartzman han är.

Med andra ord, man får istället fundera på hur det borde ligga till i och med att de inbördes siffrorna inte är särskilt tydliga.

Och där tror jag att det här kommer passa Thiem väldigt bra.

Det kommer bli svårt för Schwartzman att stå emot. Thiem har den överlägsna kraften, det överlägsna trycket. Schwartzman kanske är den lite bättre bollaren av dem egentligen men i det här fallet tycker jag att spelstilarna är en ganska stor faktor. Schwartzman vill ha ett ganska rent högtempobollande, det får man inte mot Thiem utan det kommer vara lite ryckigt, Thiem kommer både dra ner och höja tempot och när han väl drar på kommer Schwartzman få det svårt att stå emot. Han kommer börja fladdra bakåt och där kommer inte Thiem släppa greppet om honom.

Sen är så klart serven en stor faktor också. Schwartzman har ingen serve, det här absolut Thiem, och det gör att Schwartzman kommer behöva vara ganska mycket bättre i spelet. Det tror jag inte han kommer vara idag, och då kommer det inte räcka.

Dessutom, Schwartzman orkar en hel del, men bäst av fem gynnar Thiem. Ju längre matchen lider desto mer talar för honom. Han påverkas inte av någon trötthet, det kommer Schwartzman göra.