Inför finalen

Tidernas två bästa spelare. I finalen i en av världens fyra största turneringar. Vid 33 och 34 års ålder. Den ena av dem har chansen att kliva upp som den meste Grand Slam-vinnaren någonsin. Den andra har chansen att en gång för alla cementera hur bäst han faktiskt är, hur man än vänder och vrider på det.

Det är en pampig final idag i Paris.

15:00 Djokovic-Nadal 2,20-1,76 Bethard

Det måste vara färre än tre gånger som som Nadal stått i såhär högt odds i en match på grus. Kanske bortsett från hans allra första matcher på underlaget på atp-touren. Men han vann ju Franska öppna på sitt första försök så det kan inte ha dröjt särskilt många matcher innan folk förstod att han var bäst. Jag såg ett klipp nu i morse från Hamburg 2003 när han slog Moya i första omgången. Han var rätt bra då också. Moya som nu sen ett knippe år är hans tränare förresten.

Det är inte heller ofta Djokovic setts med en såhär god chans mot Nadal på grus. Några gånger faktiskt. 2014 0ch 2015 buntade Djokovic ihop Nadal rejält på grus och undrar om han inte var favorit inför någon av de matcherna. Men generellt har det inte hänt ofta att det, men det är intressant att absolut, Nadal har 14-7 på Djokovic på grus men på de 10 senaste är det 5-5. På de senaste 14 är det också 7-7 på grus. Nadal vann alltså sju gånger i rad i början mot Djokovic och det är hela hans övertag på honom på grus. Att säga att Nadal har haft någon slags kontroll på Djokovic ens på det här underlaget under deras gemensamma storhetstid, det är en ren lögn.

Är Nadal då ens favorit idag?

Jag tycker ju att han är det, men jag kanske också lurar mig. Om man betänker att det varit helt jämnt mellan dem på grus sen de kom upp i toppen båda två. Ja, då känns det ju kanske inte helt givet att Nadal ska vara favorit just idag. Jag menar, ibland när de mötts har Nadal till och med varit världsetta, kanske till och med bäst. Så är det inte nu. Nu är styrkeförhållandena som sådana att Djokovic är överlägset, Nadla kan i princip inte slå honom på någon annat underlag än grus, och på grus, ja, det är frågan det.

Man lurar sig nog också lite på hur dominant Nadal är på grus jämfört med Djokovic. Om man skulle mäta deras styrka på grus mot alla andra spelare, då är Nadal mycket bättre. Om de skulle spelare hundra matcher mot topp-10-spelare på grus kan jag garantera att Nadal skulle vinna fler. Nadal är bättre än Djokovic på grus, mot andra. Men när de möts är Djokovic en helt annan spelare än annars, kanske allra mest på grus, och det gör att det jämnar till sig när de just möts. Sen är det klart att Djokovic brutala mentala övertag på Nadal i stora matcher gör att det jämnas ut ytterligare. Sen bör Nadal känns sig rätt oslagbar just här, på centercourten i Paris, men jag tror ändå Djokovic inbördes övertag väger tyngre.

Så, vad tror jag då?

Jag tror faktiskt ändå Nadal men det är baserat på en känsla och känslor, det har man inte mycket för när man ska gissa tennismatchers utgång. Men jag tror kanske att det idag kommer vara lite omvänt jämfört med hur det var när Djokovic var så extremt effektiv mot Nadal på grus för några år sen. Idag tror jag det är Nadal som känner att han måste hitta på något, chansa lite grann, vara mer offensiv än han egentligen trivs med. Och lyckas han med det, då tror jag han är för bra för att Djokovic ska kunna försvara sig. Djokovic litar nog på att hans ordinarie spel ska räcka till idag, att Nadal inte riktigt ska prestera på sin topp och att Djokovic då ska promenera iväg med segern. Så kan det bli, men han lämnar då över utgången lite till Nadal, tvärtemot hur han gjorde för några år sen.

Bara rena gissningar det där, men jag tror att den spelare som står lite närmare baslinjen och försöker styra spelet har väldigt goda chanser att vinna. Det krävs onekligen att man dessutom gör det riktigt bra, men jag tror den offensivare spelaren vinner, så det gäller att våga om man vinner idag.

Nadals 20:e Grand Slam-titel eller Djokovic 18:e. Federer är nog inte så nöjd med den här finalen. Det skiter sig för honom hur den än slutar. Senast i Franska öppna nästa sommar kommer han vara upphunnen, och senast i US Open nästa år är han passerad, i princip oberoende av vem som vinner idag.

Hur en tennismatch blir, det vet man aldrig. Stora matcher blir ofta besvikelser. Men inför matcherna skulle jag säga att det här är en av de 10 största matcherna någonsin. En av de här spelarna kommer ses som den största spelaren någonsin när de lagt av. Den andra, eller samma spelaren, kommer ses som den bästa spelaren någonsin när de lägger av. De är fortfarande nära sina absoluta toppar under karriären och ja, det blir fan inte mycket bättre- 15:00, titta.