Fredagsgenomgång av veckans turneringar

Några dagars paus från skrivande om den dagliga gången på atp-touren men nu inför helgen ska vi givetvis ta tag i veckans turneringar. Det blir inget Nadal-Djokovic kanske, men det kan bli en del kul ändå.

Veckans stora turnering är den i St Petersburg. 500-turnering, 500 poäng till vinnaren vilket är mittemellan en kvart och en semi i en Grands Slam-turnering. Visst krävs det visserligen en del för att vinna här men att det ens är i närheten av en semifinalplats i en slam poängmässigt, det blir ju lite konstigt kanske.

Medvedev förlorade igår eftermiddag och blev jätte-, jättearg.

Lyckades inte ens ha sönder racketen ordentligt. Tönt.

Rätt många bra spelare kvar som synes och matchen mellan Shapovalov och Wawrinka idag känns ju lite kul. Jag tycker faktiskt Wawrinka sett rätt bra ut. Hans siffror med tappade set ljuger. Det är blixtrande snabbt underlag här, det ska inte passa honom, men han har servat bra och varit väldigt noggrann. Ska bli kul att se vad han kan göra idag även om det så klart är superunderlagsfördel för Shapovalov i den matchen.

Khachanov-Raonic också idag, den är rätt fin den också. Samma för Khachanov som för Wawrinka lite grann. Setförlusten mot Karatsev skrämmer väl ingen, men Karatsev är rätt bra just nu och jag tycker absolut inte att Khachanov ser dålig ut. Ska ha en bra chans att ta Raonic idag tycker jag.

Rublev är den av de bra spelarna som har en enklare kvart idag och kanske är han favorit till titeln på det. Konkurrenterna riskerar alla att ryka idag, men Rublev, han har sin semifinalplats klar redan.

Lite väl stor favorit kanske enligt oddsen men som sagt, det spelar en viss roll att han kan ses som klar för semi.

Den som haft den riktiga showen i St Petersburg är ändå Querrey. Han testade positivt för corona, han bekräftade att han skulle hålla sig på hotellet med sin familj tills han blev frisk. Han fick ett samtal från någon slags rysk myndighetsperson. Blev livrädd. Flydde landet. Och nu vet ingen var han är närmare än någonstans i Europa där det inte krävdes ett negativt coronatest för att komma in i landet. Låt mig gissa, jag tror Querrey är den just nu bästa tennisspelaren på svensk mark.

Två veckor i rad i Köln. Det här är den första. Känns väl ganska modernt på något sätt i dessa tider. Det är ju i princip ingen publik. Turneringarna den här veckan släpper in något hundratal åskådare men knappast något som gör till eller ifrån ekonomiskt. Varför ska man få flytta runt spelarna hela tiden? Det hade egentligen varit smartast att bara parkera dem någonstans och köra ett gäng veckor i rad.

Mikael Ymer skulle varit med men uteblev med kort varsel av ”personliga skäl”. Rätt impopulär anledning att lämna walkover. Det känns väl kanske som att han inte riktigt är på väg åt rätt håll på något plan just nu, Ymer.

Känns som ett tvåhästarslopp det här va? Jag tror Zverev eller Bautista vinner. På tal om Zverev förresten. Mischa vann en match och han hade sen också övertag på Hurkacz i första set. Det var inte igår han presterade något. Rätt intressant där att hans lillebror numera är så bra att han kan kräva att storebror får ett wildcard för att han själv ska vara med i de mindre atp-turneringarna. Ungefär som troligen skedde här. Så även om han knappt kan spela längre, Mischa, så skulle han kunna fortsätta spela typ 10 turneringar per år på detta sätt.

Sällan någon superidé att köra vidare på ett underlag när den säsongen egentligen är slut. Tittar man på kvartarna idag kunde det i princip lika gärna vara en stark challenger.

Jättechans för en sladdande spelare att fixa till sin ranking här. Delbonis, Ramos, Cecchinato, och Djere. Alla spelare som rasat eller kommer rasa i närtid. En titel här skulle ändra på det.

Men visst vore det lite kul om Musetti vann? Jag tror han har alla möjligheter att göra det också. Jag skulle nog till och med säga att han är favorit även om det är väldigt jämnt mellan många spelare.

Jämnt var ordet. Men vi tar väl Musetti.