Djokovic drar ifrån

Han ser kanske inte ut som något monster för närvarande, Djokovic, men när han för andra matchen i rad krånglade sig igenom första set innan det gick enklare i andra set i Wien så säkrade han platsen som världsetta vid årets slut. För sjätte gången.

Och det är ju bra, eller?

Jag skulle vilja ställa en öppen fråga på det området. Sen Djokovic fyllde 20 år, Federer var 26 år samma år, har Federer slutat året som världsetta sex gånger. Federer en gång. Nadal fem gånger för övrigt.

Hur vrider man detta till att Federer varit gammal och trött medan Djokovic dominerat? Det tog för övrigt till det att Djokovic fyllde 24 år innan, så ska man på något sätt kasta in ålderskortet och säga att Federer ju redan var avdankad när Djokovic kom upp, det funkar ju kanske inte riktigt. Federer har haft alla sina bästa år medan Djokovic varit med, och Federer har varit chanslös.

Detta är faktiskt inget rekord, sjätte slutade året som världsetta som Djokovic nu lyckas med. Sampras har sex han också, vilket väl säger en hel del även om Federer siffror. Att Sampras lyckades skrapa ihop sex år som världsetta, nåja, konkurrensen kanske var lite annan förr i tiden. I kölvattnet av Sampras lyckades Federer sen få ihop sina fyra år som världsetta, det kom sen ett till 2009 innan Djokovic på allvar slagit igenom. Låt oss säga samma sak där. Det kanske inte fanns så många andra som var så bra på tennis förr i tiden, vem vet.

På tal om detta förresten. Det kan bli ett ovanligt starkt slutspel i år. Det brukar ju alltid finnas med någon spelare där som man tänker lite grann att nja, hur hamnade han där egentligen. Säga vad man vill om den stökiga rankingen nu efter uppehållet, men den känns faktiskt väldigt träffsäker.

Just nu ser slutspelsuppställningen ut såhär.

Djokovic

Nadal

Thiem

Medvedev

Tsitsipas

Zverev

Rublev

Schwartzman

De sex första är klara. Rublev är så nära klar som det är möjligt. Han kommer gå dit även om han inte vinner någon mer match. Och Schwartzman, det ska till något alldeles utöver det vanliga för att han inte ska få dit. Någon spelare längre ner måste troligen vinna Paris för att han ska missa.

Federer inte med, men fin uppställning, eller hur? Om nu ingen lämnar återbud förstås.