Lite ärlighet är ju uppfriskande

Tänk vad konstigt hade blivit om alla var ärliga hela tiden, inte minst inom tennisen.

Tänk om Federer efter att han vunnit turneringen i Halle varje år berättat att jodå, kul att jag vann, men ni förstår väl alla att jag inte hade spelat här varje år om jag inte fått snuskigt bra betalt för mitt livstidskontrakt?

Samma sak med alla toppspelare som ställer upp i 250-turneringar. Om de bara sa rakt av att Stockholm, vadå? Vem bryr sig om var jag är. Eller hur det går. Jag är bara här för att jag får betalt, jag skiter fullständigt i resten. Fråga de spelare som bryr sig om hur det går något istället.

Det finns ju undantag, och jag tycker Djokovic uttalande efter förlusten i Wien var mycket uppfriskande.

Jag skulle säga att han la sig, rakt av. Jag är inte säker på att han helt och hållet hade bestämt sig för att förlora inför matchen mot Sonego, men han var garanterat helt på det klara att det bästa vore att förlora, och när det sen inte gick på räls direkt så sket han i det. Inte alldeles ovanligt, men extremt ovanligt att man i princip erkänner det efteråt.

Han fick förstås bra betalt för att delta i Wien. Spelar honom nog inte så stor roll. Men Djokovic är den av de tre stora som erkänner att han vill vara världsetta, att han vill vinna alla turneringar, att han vill slå alla rekord. Och att då bara säga att jag spelade den här turneringen för att garantera platsen som världsetta vid årets slut, inget annat. Turneringen i sig skiter jag i. Vilket han förstås gör. Djokovic bryr sig knappt ens om mastersturneringarna längre, då bryr han sig ju inte riktigt om en 500-turnering heller. Så inget nytt, men väldigt bra och uppfriskande med lite ärlighet skulle jag säga.

Paris nästa vecka, en mastersturnering. Djokovic spelar inte den heller. Som sagt, han bryr sig inte om några andra turneringar än slams längre. Slutspelet verkar han däremot tänka sig att spela och det är väl kanske att han vill se till att vinna det genom att vara fräsch till dess helt enkelt.

Smart, ärligt och logiskt. Bra från Djokovic och det sätter också fingret på ett stort problem inom tennisen. Som strukturen ser ut nu spelar de bästa spelarna emellanåt turneringar där det varken finns prispengar eller poäng de bryr sig om. Det kan inte vara så man vill ha det.

Fult mot Sonego? Skulle jag inte säga. Det är ju inte direkt som att han själv inte märkte att Djokovic inte försökte vinna. I så fall lever han i en väldigt märklig verklighet.