Inför åttondelarna i Paris

Torsdag, åttondelsdag, och mycket fina matcher.

11:00 Schwartzman-Davidovich 1,51-2,85 Bethard

Han sticker fram nosen i typ alla turneringar han spelar nu, Davidovich. Det känns som att han har konstant lottningsflyt, men det är knappast hela sanningen. Han börjar etablera sig som en bra spelare. Det behöver de, spanjorerna. Det kommer dröja några år innan Alcaraz tar över tennisen tillsammans med Musetti och till dess kan det ju vara kul att ha några spelare med. De är ju vana vid att ha en del så att säga. Kanske svårt att skrika kris när de har tre spelare topp-20 och tidernas främsta Grand Slam-vinnare fortfarande aktiv, men nåja, bredden är inte vad den en gång var.

Kan han stå upp mot Svarre här då?

Kanske det. Känns väl som att han inte ska bli helt bortblåst när bollen är i spel och lite utdelning ska han kunna få på serven.

Borde kunna bli en kul första match för dagen.

12:30 Raonic-Giron 1,16-6,75 Bethard

Giron, nja. Inte är han värdelös, men inte är han någon spelare som ska vara i åttondelen i en mastersturnering heller. Intressant med honom dock, precis som med Kecmanovic, det är fortfarande möjligt att vara direkt långsam och klumpig men ändå etablera sig på atp-touren. Utan att vara servekanon alltså.

Men här, visst har man alltid en viss chans mot Raonic. Raonic sänker förhållandevis ofta sig själv och mot en extrem servekanon har man alltid chansen att hålla sina servegem och få seten att avgöras av små marginaler.

Giron ska dock vara alldeles för dålig. Jag tror inte det skräller här. Minns ni förresten att de här två möttes i den första turneringen där Giron var med och bökade på hög nivå. Han hade Raonic på kroken men klarade det inte hela vägen då.

12:30 Medvedev-De Minaur 1,64-2,45 Bethard

Toppklass förstås. De Minaur kommer snart knacka på dörren till topp-10 och Medvedev är ju minst sagt etablerad på topp-10.

Hur blir det här då?

Det är inte helt givet.

Två defensiva spelare som helst inte vill föra spelet och ingen av dem har någon offensiv som imponerar.

Medvedev är den bättre spelare och någonstans tror jag det kommer vara han som tvingas framåt. Om De Minaur är smart gör han inte ett skvatt med bollen utan håller bara längd och försöker få Medvedev att tröttna.

Medvedev är den bättre bollaren av dem men som sagt, han trivs inte med att attackera eller föra spelet.

Mycket intressant match rent taktiskt. Den som lyckas bäst. Den som gör minst kan man nästan säga. Vinner troligen.

14:00 Humbert-Cilic 1,62-2,50 Bethard

Snacka man odds så ska man nog vara med här. Humbert är inte direkt en spelare att lita på som favorit. Kolla bara i första rundan här. Han spelade avgörande sets tiebreak mot Ruud i en match som var fullständigt bedrövlig. Sen dagen efter slog han Tsitsipas i ett avgörande sets tiebreak i en kvalitativ match. Det spelar inte så stor roll vem han möter, Humbert. han har så små marginaler i sitt spel och spelar så svårt att det oavsett vilket är lite av ett lotteri om det fungerar eller inte.

Cilic är inte alls ofarlig, och är ens Humbert bättre än Cilic?

Känns också som det kan bli problematiskt för Humbert spelstilsmässigt. Cilic servar bättre och håller också så pass bra tryck i spelet att Humbert inte kommer få de uppenbara lägen att attackera som han vill ha.

Här måste man spela Cilic, så är det bara.

15:30 Carreno Busta-Gombos 1,33-3,75 Bethard

Otrolig karriär ändå, Gombos. En gång för några år sen var han topp-100 efter fina resultat på challengertouren men han var aldrig nära atp-touren nivåmässigt. Sen föll han ifrån i några år igen, men nu har han tagit dig upp igen och vid 30 års ålder är han nu etablerad som en rätt okej atp-spelare. Utan att det egentligen hänt särskilt mycket. Man ska veta hur små marginaler det kan vara mellan challengertpuren och atp-touren. Spelarna därnere kan spela, det saknas oftast bara något litet. Det har Gombos nu tydligen hittat. Sen är det en fördel att ha ett spel som Gombos har där han kan slå till bollen ganska rejält. Då får man givetvis en viss kapacitet.

Rår han på Carreno Busta då? Han är ju väldigt mycket sämre, men rent spelstilsmässigt kan det nog passa Gombos rätt bra detta. Han är beroende av att få styra spelet, och det får man ju ofta mot Busta.

15:30 Nadal-Thompson 1,07-13,00 Bethard

Undrar vad det är för slags fobi han har för att spela inomhus, Nadal. Det går liksom inte. Det skulle vara enkelt att hänvisa till den höga studsen som numera ofta är inomhus, men det är ju något som borde passa honom. Han är ju rätt hyfsad på grus, och där kan bollen studsa lite högt ibland, så helt ologiskt. Bra var det i alla fall inte mot Lopez igår kväll även om man ska säga det jag sa innan matchen. Det är lite speciellt när de möts och det faktum att Lopez inte är rädd för Nadal ger honom bättre möjligheter att kunna böka lite. Dessutom tufft för Nadal, som är så beroende av matchträning, att komma in och spela sin första hardcourtmatch på länge mot någon där det inte blir något spel överhuvudtaget.

Thompson då?

Borde väl passa lite bättre. Det blir ett rent spel och Nadal kommer behöva vara riktigt dålig för att förlora den här matchen.

18:30 Zverev-Mannarino 1,18-6,00 Bethard

Lite lurigt med Mannarino faktiskt. Han är ju lite av en inomhusspecialist. Det är inomhus och på gräs han samlar poäng. Men det kan samtidigt vara inomhus som passar honom allra sämst. Den här typen av studsigt underlag är inte alls bra för honom. Han vill ha det så snabbt och lågstudsande som möjligt. Jättebra lottning här dock och fin form och han har ramlat fram hit men det här, det klarar han inte. Kombinationen av att Zverev får massor på sin serve och det är jämnt i spelet, det kan inte Mannarino ta sig runt.

20:00 Rublev-Wawrinka 1,20-5,50 Bethard

Någon gång måste han ju bli lite trött, Rublev, eller? Spelare brukar bli det, och hans formtopp har pågått ett tag. Eller så kan man se det som att han bara är såhär bra nu. Att han är en stabil topp-10-spelare spelmässigt.

Wawrinka? Det känns sömnigt. Han är inte under isen, men han är samtidigt väldigt långt ifrån sin högsta nivå.

Lite intressant i alla fall att titta på spelstilarna och underlaget.

Rublev vill ju stå och skjuta från höften. Spela extremt flackt och i skyhögt tempo.

Wawrinka vill göra den exakta motsatsen. Han vill ha tunga slag, vinklade slag, och allt annat än att stå och panga i flackt, högt tempo.

När två såna spelstilar ställs mot varandra är det nästan alltid den som inte vill ha det flacka spelet som vinner så ja, lite spelstilsfördel för Wawrinka kanske, men det faktum att Rublev är så mycket bättre numera ska väl ändå fälla avgörande.