Inför söndagens slutspelsmatcher

Då drar det igång mina vänner. Lite sorgligt. Slutspelet är en av de stora publikfesterna varje säsong. Det här är egentligen den turnering som är mest beroende av publik skulle jag säga. Det här är ju liksom ingen riktig turnering med prestige som kommer av sig självt, men man har lyckats fabricera fram något stort precis i slutet av säsongen. Man har gjort det med hjälp av ett grymt arrangemang och en fantastisk publik i London. Hur det blir nästa år och kommande år i Turin, oklart. Hur det blir i år i London, väldigt oklart. Men bra matcher kommer det i alla fall spelas och som sagt, det börjar idag.

13:00 Krawietz/Mies-Koolhof/Mektic 1,91-1,95 Bethard

Tyvärr har dubbeln blivit lite urvattnad i år. Man har inte krånglat till dubbelrankingen på samma sätt som singelrankingen och därför är det årets poäng som gäller. Det gör att Cabals avstängning i början av året gör att de riktiga världsettorna Cabal/Farah saknas och även det par som oftast varit bäst de senaste åren, Herbert/Mahut saknas. Och så la ju bröderna Bryan av under uppehållet. Så om det normalt är svag nivå på dubbeln, det är ju inte bättre i år direkt.

Här en match mellan två par, fyra spelare ska man kanske säga, som spelade på challengertouren för bara 2-3 år sen. Otrolig utveckling på dem. Tyskarna har hängt ihop hela vägen, från challengertouren och upp medan Koolhof/Mektic verkligen hittat varandra senaste året.

Jämn match, jag håller tyskarna som lite bättre inomhus så ska man spela något ska man ta dem.

15:00 Thiem-Tsitsipas 1,91-2,05 Bethard

Ganska viktig match direkt i den här gruppen. Jag skulle visserligen säga att detta kanske är de två favoriterna till att ta sig vidare, men den som förlorar kommer ändå få en ruggigt tung väg. För Nadal finns i gruppen, och hur svag han än känns just nu, man kan ju liksom inte riktigt räkna bort en skadefri Nadal. Dessutom Rublev som inte är borta. Så att förlora här, det är en dålig idé det. Då måste man nog slå Nadal, till att börja med.

Möttes i final förra året de här två. Tsitsipas vann då i ett avgörande sets tiebreak. Högst rättvist vill jag minnas.

Tveksam form på vägen in hit för båda två. Thiem floppade i Franska Öppna och gjorde det också i sin hemmaturnering i Wien. Tsitsipas har också ett par floppar nyligen i Paris och Wien.

Om något gör att favoritskapet landar åt något håll skulle jag säga att spel inomhus gynnar Tsitsipas. Han är den mer hardcourtspecialiserade av dem. Sen tycker jag kanske det finns en liten spelstiilsmässig fördel för Tsitsipas också. Han har bättre returer än Thiem och det gör att Tsitsipas kommer få de bättre lägena att attackera i sina egna servegem jämfört med Thiem i sina.

Tsitsipas knapp favorit, men otroligt öppet och mycket viktig match direkt.

19:00 Ram/Salisbury-Kubot/Melo 2,20-1,69 Bethard

Här tycker jag absolut man ska spela, om man nu håller på med sånt. Ser man över den här säsongen så har Ram/Salisbury varit det klart bättre paret. De kommer in rankade som tvåa här, Kubot/Melo sjua. Så mycket kanske det inte skiljer. Speciell dubbelranking i år som sagt, men jag tycker nog allt att Ram/Salisbury är det stabilare paret numera.

Dessutom blir det alltid lite fladdrigt med Kubots serve i en sån här match. Han håller nästan aldrig sin serve matchen igenom och när de andra tre är bombsäkra servare som här, då är det en svaghet, hur bra returer han än må ha.

Fel favorit på oddsen alltså och därmed bra odds.

21:00 Nadal-Rublev 1,74-2,25 Bethard

Inte helt vanligt att jag tror så lite på Nadal inför en turnering men här är det mycket som talar emot honom.

Han är alltid värdelös på hösten.

Han är alltid värdelös i slutspelet,

Han är alltid värdelös inomhus.

Han var värdelös i Paris.

Han har haft en vecka på sig ett förbereda sig sen dess, kan han ha hittat spelet?

Det går ju inte att utesluta. Han har vad jag vet inga skadeproblem, och då är han generellt alltid farlig, men det är något fel på honom när det blir spel inomhus. Han har någon slags fobi. Och jag tror därmed inte att han blir något direkt hot den här veckan heller.

Rublev är formstark, Rublev har varit en av de absolut bästa spelarna i år. Han har inte fått till det i de största turneringarna riktigt men i de mindre turneringarna har han varit överlägsen.

Spelstilarna då?

Det beror på Nadal lite grann. Om han är hyperaggressiv blir detta en mardröm för Rublev. Han har inte ens antydan till ett försvar för att stå emot Nadal. Men jag tror inte att Nadal är i skick nog att spela så, utan det blir nog en lite försiktig Nadal och då har Rublev precis allt som krävs för att panga ut honom.

jag tycker Rublev är lite minifavorit faktiskt.