Inför tisdagens matcher

Vi är igång ordentligt och en omgång är spelas. Fyra favorit på papperet som vunnit faktiskt. Jag hade tippat på tre småskrällar och en favorit. Men nu har de fyra högst rankade spelarna i världen satt sig bra till för att nå semifinalerna. Ingenting blir dock klart idag. Så funkar upplägget i slutspelet.

13:00 Krawietz/Mies-Kubot/Melo 2,15-1,71 Bethard

Tyskarna var faktiskt jättenära att vinna sin första match trots att de var rätt mycket sämre än Koolhof/Mektic. Kubot/Melo precis tvärtom. De var minst lika bra som Ram/Salisbury men kändes aldrig riktigt nära vinsten trots supertiebreak. De bådas setvinster i första rundan gör hur som helst att de ligger helt okej till och vinnaren, kanske också förloraren här, kommer ha en realistisk semifinalchans inför avslutningen.

Ett inbördes möte. Kubot/Melo vann 10-8 i supertiebreak i Wien för några veckor sen.

Jag tycker inte tyskarna imponerade i första omgången. Jag förstår inte riktigt hur Mies håller ihop det på den här nivån. Jag tycker han är så mycket sämre än alla de andra. Och nja, jag tror Kubot/Melo bara vinner det här. De är ett klart bättre par, även om de kanske är förbi sin högsta nivå med något år. På tal om år. Bara två dubbelspelare i slutspelet är under 30 år, Krawietz. 28 år gammal får han fortfarande ses som ung och lovande i dubbelvärlden liksom Salisbury som också är 28 år gammal, han kommer senare ikväll.

15:00 Nadal-Thiem 1,59-2,60 Bethard

I Australian Open i början av året när Thiem vann var faktiskt bara deras andra match på hardcourt. Nadal vann den första.

Fina siffror för Thiem mot Nadal. Nu är han visserligen trea i världen så då ser det där att han slagit Nadal mer än en tredjedel av gångerna inte så konstigt ut längre men han började slå Nadal innan dess.

På hardcourt är det mer oklart hur de står sig mot varandra. I Australian Open var Thiem överlägsen när det hettade till, men Nadal rent spelmässigt kanske lika bra.

Nadals lite bättre backhand eller Thiems lite bättre forehand. Det är väl frågan. Rent allmänt är de egentligen ganska lika spelare. Thiem tar lite mer risker, och det är väl kanske det som gjort att han haft ganska lätt för Nadal. han har vågat, Nadal har stått och väntat, och när Thiem spelat bra har det räckt, för Nadal har inte krupit ur sin bekvämlighetszon för att försöka göra något åt det.

Vidöppen match skulle jag säga. Thiem var rätt bra mot Tsitsipas. Nadal rätt bra mot Rublev, men jag tycker inte någon av matcherna säger så jättemycket. Det här är de riktiga testet för var de står.

19:00 Ram/Salisbury-Koolhof/Mektic 1,83-2,00 Bethard

Imponerade rejält på mig i första rundan, Koolhof/Mektic. Egentligen gick allt emot dem, men de slog ändå till slut Krawietz/Mies relativt kontrollerat trots underläge i supertiebreak. Ram/Salisbury, också bra i första rundan.

Tre inbördes möten i år. Två vinster för Koolhof/Mektic vilket förvånar mig lite sett till kvalitén på paren. Jag tycker att Ram/Salisbury ska vara det lite bättre paret. Men det är nog så att Koolhof/Mektic får rätt bra utväxling på sitt överlägsna spel från baslinjen men ändå dugliga dubbelegenskaper i en sån här match.

Samtidigt tycker jag att Ram/Salisburys överlägsna servestyrka ska väga tungt i en inomhusmatch som denna och jag håller dem ändå som klara favoriter här ikväll.

21:00 Tsitsipas-Rublev 1,83-2,15 Bethard

Det är inte alls ovanligt att spelare som presterat överraskande bra under säsongen och når slutspelet faller ihop i själva slutspelet men Rublev genomklappning mot Nadal förvånade mig ändå. Jag tycker inte kan ska behöva göra så dåliga matcher och nu är han under press, minst sagt. Vid förlust här är han nog ute då Tsitsipas redan har en setvinst.

De möttes nyligen i två matcher på grus. Tsitsipas servade för matchen och borde väl ha avgjort i Hamburg men Rublev vann där. Sen vann Tsitsipas enkelt i Franska Öppna. Två inbördes möten på hardcourt också. Rublev skrällde och krossade Tsitsipas i US Open 2019. Tsitsipas vann en tuff match i juniorslutspelet 2018.

Allt i den här matchen handlar om vem som får spelet dit den vill.

Rublev vill ha så bra spel med så rena dueller som möjligt. I en grenen kommer han alltid panga ut Tsitsipas, även en dålig dag.

Tsitsipas vill i en sådan här match inte ha något spel alls. Han vill att det ska bli inriktad på serve och retur och att bollarna ska ta slut så snabbt som möjligt i stort sett.

Passar nog Rublev ganska bra det här egentligen, men jag är väldigt osäker på om han kan resa sig från genomklappningen i första rundan.