Början på slutet för bjässarna?

Frågetecknet efter rubriken är stort. Det syns kanske inte men det är jättestort. Det är alltså en otroligt lös spåning det här. Men kan det vara så att det kanske ändå är början på slutet det här för eran med två helt överlägsna tennisspelare i världen, sen en Federer bakom dem, därefter ibland en Murray, och sen ingenting.

Man har ju aldrig trott att det skulle kunna hända. Att det skulle komma yngre spelare och slå bort Djokovic och Nadal från toppen. Inte jag i alla fall. Det är bara att titta på hur det sett ut. När de velat vinna, då har de alltid gjort det, någon av dem, och det har inte ens gått att se det framför sig, för de har varit så överlägsna.

Är det något man lärt sig under alla år inom tennisen så är det att små marginaler gör väldigt mycket, och att det krävs två spelare för att något ska ske. Djokovic och Nadal har alltid varit bättre, men kanske inte så sjukt mycket bättre egentligen. De har varit bättre, och det har räckt för att ingen riktigt ska kunna sätta sig upp mot dem. Ingen har riktigt sett det som möjligt.

Har de blivit lite sämre nu, Djokovic och Nadal? Kanske ändå. Jag tror att deras versioner för några år sen hade slagit dem idag.

Har Thiem och Medvedev blivit bättre senaste året? Utan tvekan.

Gör denna lilla förändring från två olika håll att det plötsligt är helt jämnt mellan spelarna i toppen?

Som sagt, det där stora frågetecknet. De ska börja slå Djokovic och Nadal i slams först, och de ska börja vinna slams framförallt. Det har de inte gjort ännu. Nej, Thiems US Open-vinst räknas fortfarande inte. Men ser man till igår. Det är visserligen helt osannolikt att både Djokovic och Nadal förlorade. Djokovic 4-0 i avgörande tiebreak och Nadal servade för matchen, så långt obruten i andra set. Jag kan liksom inte se framför mig att de tappar såna lägen i en stor match i en Grand Slam-turnering. Det har de aldrig gjort. Det är skillnad. Men det var ju jämnt. Båda matcherna var helt jämna. Medvedev kanske till och med var lite bättre än Nadal. Thiem var lika bra som Djokovic. Och det handlade absolut inte om att Djokovic och Nadal inte försökte. Sen är det frågan om det spelar in att ingen av dem har de där sista procenten vilja att gå över ett eller ett flertal lik för att vinna. Det gör det kanske, de där procenten har de i slams, och det hade gjort att de vunnit de här matcherna. Men jag vidhåller, det var helt jämnt gånger två om och som det såg ut rent spelmässigt, visst har de problem med ungdomarna numera, farbröderna.

Thiem har ett vapen som varken Nadal eller Djokovic är i närheten av i sin forehand. Medvedev har inte direkt svårt att hantera Nadals lite högre slag. Det var inte två olika nivåer där Djokovic och Nadal hade kontroll. Det var helt jämnt.

Det gör inte nästa säsong mindre intressant direkt det här. När vi går in i nästa Grand Slam-turnering är Djokovic en ganska tunn favorit, före Nadal, kanske. Eller så är Medvedev och Thiem nu framför Nadal i favoritskap på hardcourt. Så har det inte direkt varit förut.

Det kan vara så att gubbarna blir bortknuffade nästa säsong. Jag vill absolut inte utesluta möjligheten. Och som sagt, det trodde i alla fall jag aldrig skulle kunna hända. Jag har alltid trott att de båda kommer lägga av när de fortfarande är bäst.