Förfallet på challengertouren

Det spelas tennis den här veckan också. Challengertouren ångar på lite längre än atp-touren. Man spelar i Portugal och Brasilien den här veckan. Challengertouren som, det har gått åt fel håll igen i år. Och det i lite för rask takt om man frågar mig.

Vi minns hur det var på atp-touren för många år sen, och allt det kulminerade väl egentligen med det här. Man försökte så mycket, visste så lite, och man var så övertygad om att just Davydenko var drivande kring matchfixningen på atp-touren att man började varna honom, trots att han i själva verket bara hade en jävla servefrossa och någon gång råkade säga lite väl högt till sin tränare att han funderade på att ge upp.

Huruvida Davydenko var en ful fick eller inte kan nog aldrig riktigt fastställas. Han halkade nog in i något man inte ska göra vid några tillfällen, men totalt sett är han en mycket stor spelare snarare än något annat.

Det fanns dock stora problem med uppgjorda matcher på atp-touren under många år. Turneringarna i Ryssland, St Petersburg i synnerhet, och turneringarna på Balkan, man visste liksom att det skulle förekomma uppgjorda matcher inför varje upplaga och just så var det. Det var inte alltid bara bettingproblemet dock, utan ibland lyckades man knuffa en lokal spelare fram i turneringen i princip bara för att man ville att han skulle vinna genom att helt enkelt betala motståndarna.

Detta problem är på atp-touren i princip borta sen några år. Det kan säkert förekomma att någon spelare ibland förlorar ett specifikt gem och att någon på så vis tjänar en slant, men det där gamla klassiska, att man, ofta tillsammans med motståndaren, syr ihop ett skådespel för att några få ska ta spelbolagens och de godtrogna spelarnas pengar, det finns inte längre på atp-touren. Spelarna där har nog lite för mycket att förlora helt enkelt.

På challengertouren dock, där har det gått spikrakt åt fel håll i år. Särskilt efter uppehållet.

Förklaringen är troligen ganska enkel. Det här att det förekommer så mycket till maffiaverksamhet där spelare tvingas lägga sig i matcher, det tror jag egentligen inte jättemycket på. Anledningen till detta är att man inte behöver tvinga spelare att lägga sig. Man kan välja någon av de spelare som kan tänka sig att göra det mot betalning istället. Nu när tennisen haft ett längre uppehåll har spelarna på challengertouren fått det dåligt med pengar och det har varit en enkel väg att lägga sig i ett par matcher och på så vis komma ikapp ekonomiskt. Man får lätt ett sexsiffrigt belopp för att fixa en match på challengertouren och det är en okej peng för spelare som får samma summa för att vinna turneringarna. Och att villa challengers, det är ju inte många som gör det.

Den fulaste fisken på challengertouren numera är Christian Lindell, som spelar för Sverige. Lite sorgligt, men så är det. Han har hållit på i många år och de flesta av oss minns nog den här uppvisningen för några år sen.

Hans egen förklaring var att han hade ont i magen och att han därför var tvungen att slå alla bollar stenhårt i stängslet bakom banan, samtidigt som massiva summor spelades på att han skulle förlora. Nu har det eskalerat lite grann och Lindell har fixat i princip varje match han spelat under hösten. Det är ställt helt utom alla tvivel när man sett summorna som spelats på hans matcher och hur oddsen rör sig. Han bara kör just nu, hela vägen in i kaklet, och snart kommer han nog hamna där.

För att gå in i kaklet, det kan man till slut göra.

Det är just här det blir så otroligt fel. Lopez-Perez har alltså slagit huvudet i kaklet. Han har blivit avstängd på livstid, kan man väl säga. Han är 29 år gammal och lär få det tufft med sin eventuella comeback om åtta år vid 37 års ålder.

Lopez-Perez, en av de längsta avstängningarna någon fått inom tennisen. Är han en av de fulaste fiskarna? Inte ens i närheten. Är detta ett rimligt straff? Nej. Är han ens en spelare som fixar matcher? Njae…jo, det är han. Men man kan lätt, lätt, lätt räkna upp 10 andra spelare som just nu spelar på challengertouren som är mycket värre än honom. Lopez-Perez är snarare en av något 30-tal spelare som gjort det några gånger.

Han får åtta års avstängning för tre fixade matcher under 2017. Anledningen till detta är att det garanterat kommit fram något slags handfast bevis, exempelvis en överföring av pengar från någon skurk som åkt fast för något som är relaterat till matchfixning. Kort sagt, Lopez-Perez var nog inte så insatt när han gjorde det här. Det var första gångerna han gjorde det, och han gjorde det dåligt. På detta, att han gjorde det dåligt, klumpigt, stängs han nu av karriären ut medan de som gör det bättre tillåts spela vidare. Det är i min värld ingenting annat än katastrof.

Allt sammantaget skulle jag säga att Gabashvili är de senaste 10 årens fulaste fisk. Han måste närma sig 50 uppgjorda matcher vid det här laget, han är bortplockad från många spelbolag, och med honom kan man faktiskt prata om att en betydande del av hans matcher är uppgjorda. Han var en gång uppe på atp-touren. Han är nu nere runt 300 i världen på rankingen och många frågar sig nog varför han fortsätter. Han har spelat i ett gäng år nu utan att ens vara nära topp-100. Förklaringen? Givetvis att han åker omkring och fixar matcher, och får ganska bra betalt för det.

Det här är lite av hans specialitet, det som ni ser ovan. Han spelar igenom hela matchen, han försöker vinna, men när han nästan förlorat ser han till att ge upp matchen, med ett gem kvar, istället för att spela klart. Ni med lite koll på bettingen vet att många spelbolag då ogiltigförklarar alla spel på vem som ska vinna på matchen. Hans kumpaner kan alltså spela på honom, ofta till ganska bra odds efter som han är så pass dålig numera, helt riskfritt. Vinner han vinner de riktigt bra pengar som de kan dela med honom. Förlorar han så blir det garanterad återbetalning i och med att han ser till att bryta matchen med ett gem kvar.

Han har gjort såhär många gånger nu. Ingen annan gör så. Och det är givetvis inte att Gabashvili bryter benet förhållandevis ofta precis när han håller på att förlora, det är som det är. Han utnyttjar systemet.

Hur bevisar man då det där, att han gör detta med flit?

Är det ställt utom rimligt tvivel att något är fixat bara för att det satsas mycket pengar på att han ska vinna? Knappast. Är det ställt utom rimligt tvivel att han faktiskt inte är skadad när han ger upp? Absolut inte. Med det system man har nu, att man måste bevisa saker och ting, slinker han undan varje gång, trots att alla vet det.

Hur löser man då detta?

Det löjliga är att det är väldigt enkelt.

För någon som följer tennisen nära ur bettingsynvinkel finns det inga tveksamheter. Man kan enkelt peka på vilka matcher som varit uppgjorda, vilka spelare som varit inblandade, och hur det gått till. Det man däremot inte kan göra är att bevisa det då spelarna gör på ett sätt så det inte går såvida man inte kan läsa av deras hjärnor.

Låter som en problematisk situation men nej, det är det inte.

Det enda man skulle behöva göra är att ta in en eller ett par personer. Såna som mig egentligen. Om jag velat ha ett jobb hade jag lanserat mig som ett strålande alternativ. Dessa personer skulle ha som enda uppgift att sitta och göra tummen upp eller ner åt spelarna, lite som i gladiatorspelen i Rom ni vet, där en elak gubbe satt på läktaren och avgjorde om kämparna gjort det tillräckligt bra för att få överleva. Nu kan jag väl känna att vi inte måste ha ihjäl tennisspelarna som fixar matcher, men detta skulle göra att alla som håller på skulle åka dit direkt. Inte på åtta år. Absolut inte. snarare ett par månader. Det skulle nämligen räcka utmärkt.

Om man visste att man blev avstängd några månader så fort man försökte sig på något, du skulle ingen göra något, för då vet man att man inte skulle komma undan, att det inte skulle finnas en chans. Man skulle givetvis också kunna lägga på någon månad för en upprepad förseelse och till slut skulle det bli i spelarnas intresse att aldrig hamna i situationer där det finns några tveksamheter.

Någon enstaka skulle bli orättvist dömd. Det är inte helt ofelbart. Det finns situationer där det är möjligt att det ser ut som att det är något fuskigt men inte är det, men det skulle handla om någon enstaka per år. Och att någon enstaka spelare per år blir orättvist avstängd i ett par månader, det skulle vara ett rätt lågt pris för att garanterat bli av med alla problem med matchfixning inom tennisen. Det tycker i alla fall jag.

Nu kommer det givetvis inte bli såhär utan det kommer fortsätta silas mygg och sväljas kameler. Tyvärr. För jag tror det finns en risk att detta kommer sprida sig upp på atp-touren igen om man inte gör något åt det. Något mer alltså än att stänga av småfuskare som Lopez-Perez i åtta år medan storfuskare som Gabashvili och Lindell håller på i match efter match.