Stökig start på säsongen

Vi har en bit till det normala, så mycket kan man väl säga. Såhär kommer nästa säsong starta i januari.

Det blir ingen start 28:e december som det nog hade blivit ett vanligt år. Istället en vecka senare och som synes, i USA. Den sömniga Florida-turneringen Delray Beach är flyttad till första veckan av säsongen. Det är svårt att inte undra vilka som ska spela där mer än amerikanerna. Någon slags karantän kommer det troligen vara där, och att åka och sätta sig i karantän precis efter jul för att spela en enda 250-turnering innan man drar vidare till en ny karantän i Australien, som sagt, det är nog inte många som kommer göra det.

Lite samma sak med Antalya som också lagts den första veckan. Antalya, vi minns den där megamisslyckade grästurneringen. Det blir nog inte mer spännande det här. Jag vet inte hur det är i Turkiet, men samma som i USA. Vilka har man egentligen tänkt ska åka dit?

Kval till Australian Open, i Doha. Det handlar så klart mest om att man vill ta in så få människor som möjligt i Australien, och då vill man rensa bort de värsta blåbären. Det finns troligen en lösning där man kan bunkra in spelarna från start till mål i Doha så man slipper karantänen.

Sen…, ja sen ska spelarna sitta inspärrade i Australien. De ska få träna, men inga matcher. Vilket jag tycker är lite konstigt. Det är här jag tycker det största felet är i schemat. Man ska som synes spela ett par uppvärmningsturneringar i Melbourne inför Australian Open, liksom att man ska köra ATP Cup samtidigt som man kör två atp-turneringar. Det blir alltså två turneringar plus ATP Cup på samma anläggning, under samma vecka. Det låter ju helt knasigt men när man tänker på att det finns 128 spelare på plats, de räcker faktiskt gott och väl för att fylla alla turneringar. Men stökigt, det kommer det bli. Att sprida ut det där under tre veckor hade emellertid givetvis varit att föredra. Att man kör turneringarna under karantänen så att säga, men det handlar väl gissningsvis om att det krävs personal för att administrera turneringarna på ett annat sätt än att administrera spelarnas träning och därmed går det inte. Sen tror jag i och för sig att man har någon idé om att köra med publik, och då hamnar det ju i ett lite annat läge. Då kan det förstås vara rimligt att bubbla in spelarna i två veckor, och sen är allt klappat och klart för tennis med mer eller mindre fulltalig publik.

Vi får se. Det är inte så att jag ställer mig upp och hoppar högt över schemat direkt. Det känns tunt. Det känns tråkigt att säsongen ärligt talat inte drar igång förrän sista januari, om drygt en månad. Challengertouren har inte heller några turneringar under första delen av januari. Där planerar man dock att köra igång i mitten av januari, så spelarna som inte kvalar in till Australian Open kommer kunna spela där. Man kommer spela mycket i Turkiet och en hel del i Frankrike i januari och februari så schemat på challengertouren ser lite bättre ut.

Efter Australian Open finns inget schema klart men ärligt talat, sen måste man väl hoppas att vi kan komma igång igen på allvar i Europa och USA? Jag tycker schemat efter Australian Open känns gynnsamt. Först lite inomhus i Europa. Efter den här smittovågen borde Europa börja vara redo att smygande starta om med vaccinens hjälp och sen USA, samma sak där, det kommer nog få upp bra fart i sitt vaccinerande. Men inget schema klart alltså och några förändringar kommer smått garanterat ske.

Starten av grussäsongen då? Där ligger allt i nuläget fast. Jag tror man har en skarp plan på att man då ska kunna arrangera turneringar, inte som vanligt, men något som liknar det vanliga. Sen kan jag väl tänka mig att Monte Carlo stryks. Ett så litet land vill kanske inte ha så mycket stök i sådana här tider. Eller så blir ett så litet land klara först med vaccineringen, känns väl inte omöjligt. Hur som helst, grussäsongen tänker man arrangera enligt plan än så länge, och jag tror på det. Och då tror jag också att publiken kommer vara tillbaka.