Ingen Rogge i Australian

Lite tråkigt, men samtidigt så väldigt väntat. Det blir ingen Federer i Australian Open i februari.

Jag tycker det känns ganska enkelt att läsa av det här beslutet.

Ska Federer numera vara med och ha chansen att vinna en större turnering, då krävs det att han är 100% fräsch, har kunnat träna exakt som han vill länge, och han bör nog dessutom vara i absolut praktform. Annars vinner han inte. Möjligen har Djokovic och Nadal inte blivit bättre de heller senaste året/åren, men Thiem och Medvedev har tillkommit som två mycket tunga pjäser och det går inte längre riktigt att promenera fram till semi och sen slå en eller båda av Djokovic och Nadal. Det är andra tider nu, och det tror jag Federer känner. Att han inte automatiskt är med i slutstriden av turneringarna.

Svårare än så tror jag inte det är. Jag tror inte han är skadad. Jag tror inte han har det svårt att ta sig tillbaka efter operationen. Det har gått snart ett år sen dess och att han inte skulle vara medicinskt återhämtad, det verkar osannolikt. Jag tror snarare det handlar om att han inte känner att han är riktigt nära där han vill vara, och att tiden fram till Australian Open då blir för kort. Jag tror också det är lite så att han inte vill vara någon som hoppar av en stor turneringen med kort varsel på grund av diffusa orsaker. Då kommer det börja pratas alldeles för mycket och för många frågor kommer ställas. Då är det bättre att göra såhär. Att tidigt meddela att man inte kommer till start.

Sen tror jag ju också att det är en faktor att för spelarnas del kommer Australian Open denna gång bli en tråkig jäkla upplevelse. Först två veckor i total isolering. Sen mer eller mindre menlösa uppvärmningsturneringar i Melbourne. Och först därefter Australian Open. Jag har inte hört något om hur det ska fungera med spelarnas familjer men en kvalificerad gissning är nog att det kommer finnas väldigt begränsade möjligheter att ta med anhöriga. Det blir i så fall fem veckor utan familj och med enbart tennis. Federer kanske skulle tycka det vore lite skönt, men jag är inte säker på att Mirka släpper iväg honom så länge. Det kan också varit lite av ett köksbordsbeslut det här, så att säga.

Vad är då prognosen?

Det sägs att han ska spela sin första turnering i slutet av februari. I så fall en mindre atp-turnering i Europa. Lite oklart skulle jag säga. Jag tror nog egentligen inte att han heller kommer åka över till USA för att spela Indian Wells och Miami innan han parkerar igen. Han kommer inte spela på grus i år, det kan jag inte tänka mig.

Jag skulle säga att det blir grässäsongen, och att han därefter mer eller mindre fullt ut spelar andra halvan av säsongen. Han spelar gräset, sen blir det OS och US Open, och sen får han väl se vilket skick han är i efter det.

Och om det blir så, känns det inte på något vis väldigt logiskt? Då kan han förbereda sig för en kort, intensiv säsong där han har stora möjligheter att uppnå saker. Australian Open skulle vara en enda turnering, och sen skulle det inte komma något som betyder något på många månader. Jag förstår att han står över om allt inte kändes perfekt.