Torftig första spelvecka

På torsdag smäller det. Kvalet redan på tisdag. Men hur bra blir den första spelveckan egentligen? Ja, det är väl lite oklart.

Jag sa redan på förhand att det schema som ATP presenterade inför säsongsstarten kändes väldigt knepigt. Man har gått all in, och lite mer än så, på att Australian Open ska kunna genomföras. Man har alltså gett Australian Open allt som Australian Open vill ha, och sen har man försökt pussla in några turneringar runt det. Exempelvis nu första spelveckan. Två turneringar, i Antalya och Delray Beach. Samtidigt om kvalet till Australian Open börjar. Det startar nästa helg. Man kan alltså inte spela både någon av de här turneringarna och kvalet.

Trodde man att någon bra spelare skulle vilja spela den här första veckan? Någon enstaka gör det, men de är inte många. Det är ont om bra spelare, och sen är alla spelare som skulle fylla ut med i kvalet istället. Det har nu utmynnat i att bredden under den första spelveckan kommer vara det sämsta som någonsin skådats på ATP-touren.

Hugo Grenier kom precis in i turneringen i Antalya och han, han är inte så bra. Han är rankad 255:a i världen, troligen lite sämre än så i spelstyrka, och är i vanliga fall en rätt svag spelare på challengertouren. Han kommer in i de challengers han vill spela numera, men mycket mer än så är det inte. Nu är det alltså spelare som honom som kommer delta i den första omgången i veckans turneringar och nja, det blir ju kanske inte så bra.

I Delray Beach är det lite bättre. Där finns det mer bredd att ta av i och med alla amerikaner. När Mikael Ymer som senaste spelare tidigare idag drog sig ur därifrån så ersatte McDonald honom. Det kommer inte vara lika katastrofalt där, men det är inte direkt bra. McDonald har varit skadad i flera år och är rankad 200 i världen. Gränsen för att spela i Delray Beach lär landa runt 250. I Antalya kommer det nog räcka med 300.

Vi får väl se hur det ser ut första spelveckan. Det ska bli otroligt kul att det drar igång. Men vi ska kanske inte förvänta oss något direkt klang och jubel under den första veckan av säsongen.