Kvalfinal för Ymer

Ska det bli två svenska i Australian Open kanske? Undrar när det hände senast. Det måste varit på den gamla goda tiden.

Jag satt och tittade på Elias Ymers match i andra omgången av kvalet i Qatar i morse och jag ska väl ärligt säga att jag förstår fortfarande inte hur han vann. Eller kanske snarare, hur Husler som han mötte kunde förlora.

Blåsigt, man kan ju kanske hoppas att det var en delförklaring, men helt ärligt, jag kan inte minnas senast jag såg en spelare spela på samma sätt som Ymer gjorde i den här matchen, och sett till hur han spelar numera, det var nog inte bara vinden heller.

Om man ska beskriva det på bästa sätt så kan man säga att han mestadels ägnar åt att lägga upp bollen för sin motståndare. Han har vikten så mycket bakåt oavsett vad han gör att ja, man undrar vad det är som är så härligt med stängslet bakom banan. Han dras i alla fall till det som en fluga till en sockerbit.

Nu föll Husler ihop. Han missade, han missade lite till, och han fortsatte missa efter att i första setet varit snudd på felfri. Då vann han 6-1 och det kändes i början av andra set som att det var på väg mot något liknande men Husler blev de där få små procenten försiktig, plötsligt behövdes det några fler slag för att vinna poängen, och sen blev det bara jobbigt.

Ymer kan bättre än såhär. Det är märkligt egentligen hur han under åren utvecklats från en kontringsspelare som håller baslinjen till en av de mer påtagliga försvarsspelarna som finns inom tennisen och i en tid då försvarsspelarna är en utdöende art som blir uppäten av attackspelarna, det känns kanske inte helt klockrent.

Ymer skulle behöva en tränare. Helst en bra tränare. Och kanske mest av allt en tränare som han lyssnar på. För jag vet att han skulle kunna prestera så mycket bättre än det här om han bara förmådde sig att inte hela tiden rusa bakåt.

Men, imorgon kvalfinal. Motståndare japanen Daniel. Märkligt namn för en japan, men han är född i USA den här killen och har varit rankad mellan 100 och 200 i ett helt gäng år nu. Han är en fullt okej spelare, men samtidigt otroligt medelmåttig. Och intetsägande. Bäst på grus förresten om man frågar mig, på tal om att vara en ovanlig japan.

Väldigt olik Husler som Ymer mötte idag i spelstil, Daniel. Husler är en ren attackspelare, en sån som även om han inte är så bra krossar Ymer med Ymers nuvarande spelstil. Nu sänkte han sig själv idag, som tur är. Daniel är mer av en kontringsspelare som inte gör så mycket med bollen. Ymer kommer alltså inte få samma hjälp i kvalfinalen, men samtidigt så är inte Daniel den spelare som har mest tryck i slagen direkt, så jag tycker egentligen att det borde passa Ymer ganska bra att möta honom om han bara kan hålla säkerheten.

Återstår att se, men två svenskar i huvudturneringen i Australian Open vore väl trevligt. Ett Australian Open som antagligen kommer bli lite urvattnat. Isner lämnade återbud idag och ja, jag vet inte, men när det väl är dags för spelarna att sätta sig på planet till Australian för att där bli inlåsta i två veckor, en del kommer nog tycka att det är mer lockande att vara hemma. Så kommer man bara in så lär det också finnas goda möjligheter att med rätt lottning vinna någon match, så det vore ju kul om Ymer kunde fixa det här imorgon bitti.

08:30 start förresten. Man kan se matchen på Australian Opens hemsida.