Den riktiga rankingen inför 2021

Att ATP-rankingen har spårat ur, det är det väl inget snack om. Jag läste häromdagen ännu en extremt krånglig förklaring om hur man justerat rankingen i pandemins fotspår. Kort sammanfattat kan man väl säga att man inte vill att det ska hända något med rankingen. Att spelare som inte spelar ska ha kvar sin ranking från flera år tillbaka i tiden. Man kan bara hoppas att de släpper det här så fort som möjligt när allt rullar igång någorlunda normalt igen men ett tag till kommer det nog vara lite svårt att ta rankingen på allvar. Federer kommer exempelvis fortsätta parkera topp-10 trots att det kommer gå över ett år mellan hans spelade turneringar. Med det vanliga systemet hade han istället varit orankad. Huruvida det är rätt eller fel kan väl diskuteras men att vara topp-10 när man väljer att inte spela, kanske lite annorlunda.

Så, inför 2021. Hur bra ser jag världens bästa spelare? Det blev ingen topp-100-lista för min i slutet av förra året. Av flera olika orsaker, men den främsta kanske att det inte spelades så mycket tennis förra året och att då ranka de hundra bästa, inte så lätt.

Ingen topp-100, men vi kan väl köra en topp-20 över hur bra jag tror, tycker, spelarna är inför den här säsongen.

1, Djokovic

Motivering överflödig kan man väl säga.

2, Nadal

Lite darr på ribban är det, men Nadal behåller andraplatsen en tid till.

3, Thiem

Det är Thiem som knackar på om att puffa ner Nadal. Han är troligen redan bättre än Nadal på hardcourt, eller? På grus? Det får vi se i sommar.

4, Medvedev

Ganska stadig på den här positionen skulle jag säga, Medvedev. Inte nära trea, inte nära femma.

5, Tsitsipas

Inga ytterligare kliv förra säsongen egentligen, men han avslutar topp-5 på ett stabilt sätt.

6, Federer

Inte lättplacerad direkt, men någonstans känner jag att han kommer ha en del att bevisa innan man kan placera honom före någon av ungtupparna ovan när han väl är tillbaka.

7, Zverev

Känns lite märkligt, men det finns liksom ingen att sätta före honom. Noterbart att hoppet mellan plats sex och sju känns långt dock.

8, Rublev

Rublev avslutar som den i mitt tycke sista riktiga topp-10-spelaren. Vi har bara åtta riktiga topp-10-spelare för närvarande.

9, Bautista

Vi kliver nu in i ett segment där det är otroligt jämnt mellan spelarna men måste jag välja en som är bättre än de andra blir det Bautista.

10, Shapovalov

Känns väl inte otroligt att Shapovalov kommer vara femma, sexa någonting på rankingen vid detta års slut. Fortfarande väldans ojämn dock.

11, Kyrgios

Går han på tennis fortfarande? Kanske det. Man vet inte riktigt. Han har ju tagit ansvar så att säga, om det nu är det han gjort, under pandemin. Han har hållit sig hemma, klagat på alla andra, och inte spelat tennis. Kanske att han snarare försökt slå två flugor i en smäll. Att för första gången i sitt liv göra något som andra kan tycka om, samt att slippa spela tennis.

12, Berrettini

Ganska god poängsamlare får man kalla honom, Berrettini.

13, Schwartzman

Kanske lite orättvist att ha honom såhär pass långt ner. Han har spelat sig upp till topp-10 på atp-rankingen men nja, så bra är han inte.

14, Raonic

Känns som det alltid är något som går fel för Raonic. Han kan se hur bra som helst ut, men sen gör han en plattmatch eller blir skadad. Men när han sett som bäst ut senaste året, då har det varit riktigt bra.

15, De Minaur

Tycker att han alltid varit underrankad egentligen. Han har inte fått till sitt poängsamlande men spelstyrkemässigt är han på gränsen till topp-10.

16, Monfils

Han har en rackarns massa rankingpoäng men det var väl ett tag han var skadefri och såg bra ut nu. Så mycket mer än en spelare mellan 15 och 20 är han nog inte.

17, Wawrinka

Fortfarande livsfarlig, ibland.

18, Goffin

Någon topp-10-spelare var han aldrig, inte på riktigt. Och han har säkert en bit kvar till sin högsta nivå men topp-20, det ska han vara.

19, Sinner

De unga spelarna har förstås missgynnats av att gamlingarna fått ha kvar sina rankingpoäng längre än vanligt. Var slutar Sinner sin säsong i år då? Jag tror nog ändå inte topp-10, men troligen inte långt därifrån.

20, Nishikori

Lite gränsfall på om man ska ta med Nishikori men jag ser honom ändå som en aktiv spelare fortfarande till skillnad mot Del Potro. Hur bra han är när han kommer tillbaka på riktigt, det vet man inte. Det man däremot vet är att han innan sina skador var en av de säkraste topp-10-spelarna.

Carreno Busta (15), Fognini (17), Dimitrov (19), och Khachanov (20) blev de spelare som är topp-20 på atp-rankingen men inte kom med på min topp-20.